Als je niks met computers, gadgets en Internet hebt dan kom je waarschijnlijk niet op de contentgirls.nl website (vriendelijke groet aan de toevallige voorbij-surfer) dus ik durf te zeggen dat ‘we’ meer dan gemiddeld gebruik maken van het Internet. Daarbij weten we als geeks (m/v) natuurlijk ook dat het Internet, net als de gemiddelde stad, een aantal gedragscodes kent om veilig rond te kunnen surfen.

Zo is daar het up- to-date houden van je software. De laatste browser-versies kunnen al een heel stuk schelen bij het voorkomen van malware op je computer. Werk je met Windows dan is een virus/malware scanner onmisbaar. En voor u begint te gillen: ja ook op een Apple moet je alert zijn. Niet zomaar op OK drukken als een website vraagt iets te installeren.

Voor ons is de schade bij een computerinbraak veelal beperkt, hoewel je zonder het te weten misschien wel hebt geholpen bij het inbreken bij een groot bedrijf als je computer is gecorrumpeerd. Ook hebben cyber-criminelen een gevoel voor ironie (hoewel hier zeker ook een belangrijker doel werd nagestreefd): in maart werd er ingebroken bij RSA. Dit is een van de grootste bedrijven die softwarematige beveiliging verkoopt zoals authenticatie software, encryptie methodes en veilige opslag oplossingen. Hoe vervelend moet het geweest zijn om de baas te moeten vertellen dat er juist bij dit bedrijf is ingebroken.

De data die bij die inbraak is buitgemaakt is kennelijk nuttig gebleken want vandaag werd bekend dat er bij Lockheed Martin en verscheidene andere wapenmakers is ingebroken waarbij hoogstwaarschijnlijk gebruik is gemaakt van gegevens die bij de RSA inbraak zijn gestolen. Inbraak bij wapenfabrikanten, dat is natuurlijk ernstig. Hoewel je hierover waarschijnlijk nooit het hele verhaal zult horen wordt er nu gezegd dat het onduidelijk is of er iets is gestolen en zo ja wat.

Vorige maand was Sony het slachtoffer van een enorme inbraak bij hun Play Station Network waarbij 77 miljoen gebruikersaccounts werden buitgemaakt inclusief creditcard gegevens. Er kwamen er nog eens tientallen miljoenen bij toen bleek dat ook andere netwerken van Sony waren gehacked. De buit bevatte daarbij vooral veel persoonlijke informatie zoals naam, adres en email-adressen. Dat lijkt onschuldig vergeleken bij bijvoorbeeld creditcard-gegevens maar dat is niet zo. Naam, adres en emailadres is namelijk het enige wat nodig is om accounts aan te maken op allerlei sites. Hoe vervelend als je ineens een torenhoge rekening krijgt van een site waar je nooit een account hebt aangemaakt? Diefstal van je identiteit kan vergaande gevolgen hebben op het Internet.

Het probleem schuilt in het feit dat ieder publiek netwerk inherent onveilig is. Er moet namelijk een opening zijn voor de gebruiker om binnen te komen, helaas is die opening ook voor steeds slimmer wordende hackers te gebruiken. Beveiligingsexperts beginnen er hoe langer hoe meer van overtuigd te raken dat geen enkel netwerk zodanig is te beveiligen dat het 100% veilig is. We zullen moeten leven met de onveiligheden van het Internet, zo lijkt het.

En dat doen we blijkbaar graag want online aankopen doen is explosief gestegen en blijft stijgen. Blijkbaar hebben we er niet zoveel moeite mee om onze gegevens bij een webwinkel achter te laten in ruil voor het gemak van thuisbezorgd. De zakkenroller van vroeger heeft zich laten omscholen en de shopaholic ook. Eigenlijk verschilt het Internet nauwelijks van de analoge tijden van weleer. Alweer niets nieuws onder de zon.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.623 keer gelezen