Voor wie wat langer op Twitter zit is het een bekend verschijnsel, maar als je er voor de eerste keer mee te maken krijgt is het bijzonder raar: Twitterjail. Je bent op Twitter lekker aan het babbelen, plaatst de ene tweet na de andere, reageert links en rechts, je zet een linkje erop en ineens… kan je niet meer tweeten. Je krijgt rare foutmeldingen (api error) waar je niets van begrijpt. De eerste keer dat het mij overkwam dacht ik dat er iets met de computer aan de hand was, de internetverbinding of Twitter in het algemeen. Dat het wat met mijn eigen tweetgedrag te maken had begreep ik pas later, toen ik hoorde over Twitterjail.

Wat is dat eigenlijk, Twitterjail?

Op deze pagina wordt duidelijk uitgelegd wat Twitterjail is en wanneer je erin belandt. Het komt erop neer dat als je te snel en te veel tweet, teveel mensen volgt op één dag of teveel DM’s (Direct Messages) stuurt, je tijdelijk wordt geblokkeerd en geen tweets meer kunt plaatsen. De tijd dat je geblokkeerd wordt varieert, soms wel een uur. Waarom is dit eigenlijk? Jochem schrijft op de site dat het is om de servers van Twitter te beschermen voor Tweeps die Twitter gebruiken als chatbox. Om overbelasting van Twitter te voorkomen eigenlijk, zoals hier staat.

Terecht of onterecht

Is het terecht dat je na veel tweeten wordt geblokkeerd? Ik kan wel mee in het idee dat Twitter geen chatbox is, maar een groot deel van de charme van Twitter is juist het reageren op elkaar. Overigens is er ook een plek bedacht waar Twitteraars met elkaar kunnen chatten, maar ik heb nog van niemand gehoord die daar gebruik van heeft gemaakt. Notoire Twitterjailbezoekers weten inmiddels dat het handig is om een tweede account aan te maken, waar je dezelfde volgers hebt, zodat je moeiteloos kunt overstappen als je op je eerste account vastzit.. zo kan je dus gewoon doorgaan met chatten.

Uitzonderingen

Of je het nou wel of niet eens bent met Twitterjail, het heeft ook impact als je helemaal niet aan het chatten bent, maar om een andere reden in korte tijd veel tweets verstuurt. Zo werd het account @engelenenzo, die op vrijdagochtend engelenspreekuur houden, onlangs geblokkeerd, terwijl zij juist zoveel mogelijk mensen van advies probeerden te voorzien.

In jail door voorlezen

Ook ik ben inmiddels al een paar keer in Jail beland, één keer door echt te veel en te snel te chatten, maar de andere keren kwam het door mijn Twoorlees: ik lees elke eerste donderdag van de maand een verhaal ‘voor’ via tweets. Dit idee is eind vorig jaar ontstaan en ik heb inmiddels een aardige schare lezers die er echt voor gaan zitten. De eerste keren ging het prima en raakte ik alleen in Jail ná de Twoorlees, als ik op de reacties ging reageren. Maar de laatste keer plaatste ik de tweets (via copy/paste) in een razend snel tempo, zodat lezers makkelijk konden meelezen. Dat bleef niet ongestraft: ik raakte op een spannend moment in het verhaal in Jail! Mijn frustratie was groot, maar het leverde ook veel hilariteit op. Ik kon namelijk nog wel DM’s versturen en mensen laten weten wat er aan de hand was en de tweets nog lezen, zodat ik zag dat er al voorstellen werden gedaan om gezamenlijk een borgsom op te brengen zodat ik eruit kon komen. Ik kon mijn verhaal op een blog plaatsen en de link via DM-en rondsturen, zodat mensen het toch helemaal konden lezen die avond. Het heeft de PR voor mijn twoorlees goed gedaan, maar toch ergert het me dat ik niet op de manier door kon gaan zoals ik het had bedacht.

Nieuw account

Zoals ik hierboven beschreef, is het aanmaken van een tweede account een manier om aan Jail te ontsnappen. Voor mijn Twoorlees heb ik een nieuw account aangemaakt: @twoorlees. Vanavond ga ik vanaf daar mijn verhaal ‘voorlezen’. En nu maar hopen dat ik binnen de limiet en dus op het rechte pad blijf…!

 

0 Shares:
10 comments
  1. Ik vind het ook zooooo irritant. Ik volg best wat mensen en soms krijg ik heeeeel veeel reacties..daar wil ik dan weer op reageren en ja hoor: JAIL. Terwijl ik dan dus niet met 1 iemand aan het chatten ben, maar gewoon netjes iets terugzeg. Bijzonder annoying!

  2. Ja ik vind het ook enorm irritant, vooral als je in een flow zit en lekker van alles aan het plaatsen bent… misschien doe jij dat nooit in een te snel tempo Annelies, je moet wel aan de 60 per uur komen ;-)
    Eigenlijk vind ik dat ik voor de Twoorlees een aparte status moet krijgen…! ;-)

  3. Blijkbaar twitter ik te weinig achter elkaar om dit te ervaren … weer wat geleerd. Begrijp het wel hoor waar twitter mee bezig is. Tegenwoordig wordt twitter vaker door kids gebruikt en niet om info te delen maar om te chatten. Dat is pas irritant.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.118 keer gelezen