Tijdens een presentatie voor aandeelhouders kondigde de KPN trots aan dat zij de eerste provider ter wereld zijn die dankzij de techniek van ‘deep packet inspection’ een nieuw tariefstelsel kunnen hanteren. Dankzij deze techniek kunnen zij namelijk precies zien waar jouw data-pakketjes heen gaan en wat die pakketjes doen. Dus de KPN kan zien wanneer je VOIP gebruikt of wanneer je YouTube filmpjes zit te kijken. Dit geldt natuurlijk alleen voor mobiel gebruik… toch KPN?

En daar schrok ik even. De KPN beheert veel Internet infrastructuur in Nederland. Wat belet hen de trots van hun mobiele netwerk ook op de vaste lijnen toe te passen? Zij kunnen dan een groot gedeelte van het Internet verkeer in Nederland volgen en archiveren.

Daarvoor moet dan wel een reden zijn. Dus wat zou die reden kunnen zijn? Een reden zou kunnen zijn dat ze net als op het mobiele netwerk, extra geld gaan vragen voor zwaar Internet gebruik. Groot gebruikers gaan meer betalen. Dat zijn we in Nederland al een beetje gewend want mensen met een grote, zware auto betalen ook meer wegenbelasting. Het probleem in dit geval is dat de KPN een particuliere onderneming in geldnood is. Dat maakt de term ‘zware gebruiker’ nogal flexibel.

Een andere reden zou kunnen zijn dat ze, in een vlaag van wit voetje halen bij de overheid, met de DPI techniek het opsporen van allerlei ongewenste activiteiten kunnen faciliteren. De combinatie KPN en overheid is echter redelijk beangstigend wanneer je een overheid hebt die het niet zo nauw neemt met de burgervrijheden. En die kun je maar zo hebben in een land waar de kiezers een handje hebben van proteststemmen.

Al met al is DPI op een publiek netwerk een zeer kwalijke zaak. Afgezien van het feit dat het mogelijk in strijd is met de wet, met meerdere wetten zelfs, vind ik het een slecht teken dat de KPN dit zelfs maar wil doen. Zoiets moet je als moderne, hippe organisatie niet eens willen.

Maar wacht even, ik vergeet even dat we het over de KPN hebben. Dat is dat bedrijf waar ik vroeger in mijn systeembeheertijd een rij aan stoffige mijnheren in stoffige kantoortjes moest bellen voor dat ik een afspraak kon maken over een storing aan de in-house glasvezel verbinding. Pas bij het noemen van een ton verlies per uur en een schadeclaim werd de stoel naar achter geschoven en kwam de kont tegenzinnig van de zitting.

Dat bedrijf uit een stoffig verleden lijkt toch nog dinosauriëreieren te leggen. Eieren bevrucht door afkortingen uit eenzelfde stoffig verleden. Afkortingen als STASI en KGB. Fout KPN, heel erg fout!

Meer hierover op http://webwereld.nl/nieuws/106656/kpn-luistert-abonnees-af-met-deep-packet-inspection.html

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 4.059 keer gelezen