*waarschuwing: kleine kans op tirade met hier en daar een licht sarcasme* 

Als arme schrijver heb je wel eens geld nodig en moet je iets verkopen. Het kan zelfs gebeuren dat iemand, bijvoorbeeld je vader, iets doneert om te verkopen. Zo heb ik onlangs een oude klarinet gekregen waar mijn vader nooit meer op speelt. “Als je hem kunt verkopen, mag je het geld houden,” zei hij tegen me. Als arme schrijver leer je ook niet te hard te protesteren als iemand zoiets aanbiedt. De klarinet staat op marktplaats.

Dan begint het. Eerst is daar het wachten. Het duurt even voordat de klarinet ontdekt wordt, ondanks het feit dat er een paar tweets aan worden gewaagd. Verkeerde doelgroep blijkbaar. Maar het eerste bod komt en is altijd het meest spannend. Is het hoog genoeg om als basis te dienen voor een leuk eindbedrag? Beggars can’t be choosers maar toch, het zou leuk zijn als ik er weer een maand verplichte ziektekostenpremie mee kan betalen. Gelukkig het eerste bod valt niet tegen. Hou ik zelfs geld over voor wat boodschappen op de markt zaterdag.

Dan begint er zich iets af te tekenen wat ik niet helemaal begrijp. Op marktplaats kun je bieden op de items. Bij de klarinet heb ik weliswaar gezet dat ik hem teab wil wegdoen dus dat is niet strikt alleen bieden op de site, maar er druppelen steeds meer vragen binnen, geen boden. Er komt een telefoontje, “Kan ik ‘m uitproberen?” Er komt een mailtje, “Is de klarinet in perfecte staat?” En zo gaat het door.

Hoe werkt dat bij deze mensen? Marktplaats is een site waar tweedehands zooi wordt aangeboden. Deze klarinet heeft ooit Fl. 1.400,- gekost. In 1976. Het is een oude klarinet. Het merk Boosey & Hawkes bestaat niet eens meer. Althans niet als maker van blaasinstrumenten. Hoe weet ik dat? Klik de link die ik gevonden heb via… Google natuurlijk. Kortom een beetje onderzoek en je weet veel van deze klarinet zonder de verkoper te hoeven lastig vallen. De verkoper is namelijk een particulier en geen specialist. En daarnaast: kan misschien wel een eerste klas leugenaar zijn dus wat is de waarde van zijn antwoord.

Het bod staat bij tijd van schrijven op € 170,-. Ik snap als geen ander dat dit een boel geld is. Aan de andere kant, op de foto’s is goed te zien dat de klarinet er netjes uitziet. Als nieuw? Nee, natuurlijk niet. Het is een klarinet uit 1976. Hij staat op marktplaats. Hij wordt door een particulier aangeboden. Bij conditie staat “gebruikt”. Natuurlijk is deze klarinet niet perfect.

Veel mensen begrijpen het marktplaats-spelletje niet: bieden tot je een uitnodiging krijgt om de deal te sluiten of even bellen met een exorbitant hoog bod wat niet geweigerd kan worden. Daarna kun je vragen stellen en keuren en alsnog zeggen dat je het niet doet. Niet eerst het hemd van het lijf vragen en daarna met veel omwegen misschien bereid zijn een bod te doen. Dat werkt als olie op het vuur in plaats van olie op een ruwe zee. Ik heb het idee dat sommige mensen denken dat voorkeursbehandeling ook op marktplaats te koop is.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.080 keer gelezen