Als je wilt starten met een blogwebsite, dan sta je voor een aantal keuzes. Neem ik een eigen domein, of kies ik voor een online blogwebsite? Als ik een eigen domein kies, wil ik dan een CMS (Content Management Systeem), en zo ja welke moet ik dan kiezen? Er is keuze genoeg met als meest gekozen opties WordPress, Joomla, Drupal, Typo3 en wellicht iets minder bekend PivotX als CMS. Aangezien PivotX wat minder breed bekend is, zal in deze blog de mogelijkheden van dit CMS eens wat meer onder de loep worden gelegd.

Wat is PivotX?

Zoals de titel al weergeeft, komt PivotX van Nederlandse bodem. Het is een CMS gebouwd door een team van vrijwilligers dat in een aantal jaren heeft geprobeerd om een zo simpel mogelijk CMS neer te zetten dat makkelijk bewerkbaar is door de gebruikers. Er is veel tijd gestoken in het ontwikkelen van de user interface en sinds de versie PivotX 2.0 heeft deze ook een moderne feel gekregen. Het systeem wordt ontwikkeld door een klein team en er is een support forum waar een kleine, maar wel zeer actieve community te vinden is.

Easy blogging

Zoals bijna elk CMS is het vrij eenvoudig blogposts aan te maken in PivotX, dit verschilt weinig ten opzichte van een ander CMS. Er wordt gewerkt met een WYSIWYG-editor en het is ook mogelijk om de HTML van een artikel aan te passen. Plaatjes invoegen gaat vrij eenvoudig, waar je drie opties voor hebt: de popup-image, de PivotX-image (waarbij het plaatje met speciale PivotX-tags in het artikelen wordt geplaatst) en het invoegen van een standaard image.

Wat ik zelf een groot voordeel vind aan het gebruik van PivotX is hoe eenvoudig te templates te bewerken zijn. Als je de standaard template installeert en hier de HTML-bestanden van opent, is ook voor mensen die er iets minder verstand van hebben nog te vinden waar ze iets kunnen aanpassen. Wat wellicht ook voor een nadeel zorgt, de meeste aanpassingen in de templates moeten ook daadwerkelijk in de HTML-bestanden worden gedaan en dit is niet mogelijk via een widget of interface zoals bij WordPress wel het geval is. Er wordt gebruik gemaakt van de Smarty template engine waar gelukkig wel veel documentatie bij te vinden is. In de themes database zijn een aantal verschillende templates te downloaden om je weblog zo persoonlijk mogelijk te maken.

Door gebruik te maken van “pages” is het mogelijk om verschillende delen van je weblog een andere template te geven. Dit werkt erg makkelijk en hiermee is snel een zeer uitgebreide website op te zetten waarbij bijvoorbeeld elke pagina zijn eigen thema meekrijgt.

Meerdere weblogs

Als je meerdere weblogs wilt beheren, dan is dit sinds de komst van PivotX 2.0 vrij eenvoudig te doen. Het is mogelijk per weblog de URL in te stellen, zodat je op een simpele manier een tweede weblog kunt beheren. Je kunt via de configuratiepagina’s in het administrator-gedeelte instellen welke categoriën op welk weblog getoond moeten worden en hierbij is het ook mogelijk om een categorie op meerdere weblogs te plaatsen. Zo hoef je bijvoorbeeld maar één keer een nieuwsbericht toe te voegen dat voor beide weblogs interessant is en het verschijnt automatisch op beide weblogs. Zelf vind ik dit een van de grootste voordelen van PivotX en maak ik er ook ruimschoots gebruik van. Er zit alleen wel een nadeel aan de multiple weblog configuratie, het wordt lastig om je laatste comments te tonen, aangezien hij die allemaal op een hoop gooit en niet gescheiden houdt per website. Hier valt dus nog wel wat aan te verbeteren.

Rechtenbeheer auteurs

Heb je een uitgebreide website met per categorie verschillende auteurs en je wilt niet dat deze auteurs bij alle delen van de website kunnen? Met dit CMS kun je per categorie aangeven die de rechten heeft om er artikelen in te plaatsen. Dit kan in de nieuwste versies van Joomla en Drupal ook, maar PivotX is hierin toch een voorloper geweest, aangezien dit al mogelijk was in Pivot 1.0.

Hierbij zitten er geen grenzen aan het aantal auteurs dat je wilt toevoegen. Ook externe websites kan je laten posten in je weblog, zo kan Flickr bijvoorbeeld je laatste foto’s in je dagelijkse foto-blog posten.

Schrijf zelf extensies

Net als bij een ander Open Source CMS, is het ook bij PivotX mogelijk om je systeem zo uit te breiden dat dit voldoet aan jouw eisen. Er bestaan een aantal basis extensies, maar hiervoor geldt dat het er maar een handje vol zijn. Niet zoals bij WordPress dat je keuze hebt uit een paar duizend plugins en extensies. Dit is waarschijnlijk de grootste zwakte van het systeem, aangezien je zelf aan het werk moet om je CMS verder uit te breiden. Standaardextensies bestaan gelukkig wel voor Social Media, Twitter, Voting, Analytics, SEO, Slideshow en een Sitemap en het schrijven van een extensie is gelukkig zo simpel mogelijk gehouden, alleen heb je daar wel wat technische kennis voor nodig.

Voor de ondernemende blogger

PivotX is naar mijn mening een CMS dat geschikt is voor de wat meer ondernemende blogger. Als je je weblog naar je eigen hand wilt zetten, wordt er iets meer technische inzet van je verwacht dan bij een CMS als WordPress. Ben je bereidt hier de moeite in te steken, dan kan je met PivotX wel een weblog opzetten dat helemaal voldoet aan jouw eisen en waar vooral ook geen onnodige opties in verwerkt zijn waardoor je door de widgets het CMS niet meer ziet.

In elk geval is PivotX in basis een lekker eenvoudig CMS en als je met een van de beschikbare templates uit de voeten kunt, dan heb je ook in no-time je weblog draaiend en kan je aan het schrijven!

0 Shares:
Dit artikel is 4.182 keer gelezen