Nairobi heeft een slechte naam in zowel reisgidsen als online, maar het is een geweldige stad. Bij een bezoek aan Kenia kan een ContentGirl de stad niet links laten liggen, het is namelijk de stad waar veel ontwikkelingen zijn op ICT gebied.

Er zijn ontwikkelingen binnen de overheid zoals de Kenia ICT Board en ontwikkelingen op de mobiele markt, daarnaast ontstaan veel initiatieven van ICT gebruikers. Sommige initiatieven bestaan al lang, zo geeft  NairoBits (met Nederlandse roots) sinds 1999 jongeren de mogelijkheid zich via ICT te uiten.

Een jaar startte iHub (medegefinancierd door Hivos); een open community voor onder andere technici, hackers, ontwerpers en investeerders. De iHub genereert ideeën en is gestart door en van de bekendste en succesvolste organisaties in Kenia: Ushahidi.

Ushahidi is ontstaan tijdens het verkiezingsgeweld in 2008. Ze lanceerden een website waar gebruikers via telefoon of internet konden aangeven waar gevechten plaats vonden. Deze kennis om data te verzamelen en duidelijk in kaart te brengen wordt verbeterd en nog steeds ingezet, bijvoorbeeld om vermisten in kaart te brengen bij de Haïti aardbeving.  ICT staat in Nairobi midden in het leven, waarbij ook aandacht wordt besteed aan mogelijk negatieve gevolgen van ICT, bijvoorbeeld de veiligheid van kinderen.

Er zijn nog genoeg uitdagingen voor ICT ondernemingen in Nairobi, waaronder het gebrek aan elektriciteit en de laaggeletterdheid van de bevolking. Er zijn echter nog veel meer signalen waaruit blijkt dat de ICT sector een enorme vlucht kan gaan nemen. Internetverbindingen worden sneller en goedkoper en wellicht gaat de 100$ laptop de komende jaren voor een sterke groei in ICT gebruik gaan zorgen.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.372 keer gelezen