Word je ook heel erg blij van een opgeruimde RSS-reader, lege inboxen, een frisse bookmarkverzameling en een opgepoetste browser? Ik wel! Het is nu de perfecte tijd voor een online schoonmaak. ‘De mens wil graag controleren en de zaak beheersen’. Al is het maar op je eigen online eilandje waar je dagelijks ronddobbert. Om de infokill te beperken, overzicht te creëren en tijd te besparen, is het goed om regelmatig je digitale bezem uit de kast te halen en flink huis te houden.

RSS-reader om nieuwtjes te scannen
Laatst ontdekte ik dat ik voornamelijk mail check via mijn RSS-reader. Suf. Want iedere keer als ik de browser startte, staarde ik naar volle inboxen. Ik heb de mailaccounts uit de RSS-reader gegooid. Feeds die in niet meer interessant vond, verwijderd en feeds toegevoegd van sites die ik regelmatig bezoek. Wat een heerlijk frisse wind was dat!

Je niet meer laten leven door e-mail
Ik houd sinds een maand mijn inboxen leeg. Ik delete zoveel mogelijk. Wat echt bewaard moet worden gaat in een mapje. Ongebruikte of oude mappen heb ik ook gedeletet. Heb Thunderbird (de Outlook van Mozilla) geïnstalleerd. Geen Gmail-reclame meer in mijn ooghoeken.Ik probeer mijn mail maar een paar keer per dag te checken. Aan het begin en aan het eind van de dag. Dat vind ik heel moeilijk, want ik ben een nieuwsgierig mens en krijg graag post. Toch is het fijn me niet te laten leiden door e-mail. Het scheelt niet alleen tijd; ik word er minder door in beslag genomen en reageer niet overhaast of oververhit. Flink doorluchten helpt!

Bookmarks snel en makkelijk verzamelen
Delicious.com vind ik een fijne site om al mijn bookmarks te parkeren. Ik gebruik het nu een jaar of drie en kan heel makkelijk sites taggendie ik wil bewaren. Voor bookmarks geldt ook: wat weg kan, wegflikkeren. Overzicht, rust en reinheid. Daar kan geen glassexxx tegenop.

Firefox 4 rules
Firefox blijft toch mijn favorite browser. Was even overgelopen naar Chrome, maar nee. Het vuurvosje has it all. En de nieuwste Firefox 4 is nog strakker en sneller. Met allerlei add-ons kun je Firefox helemaal naar eigen smaak inrichten. Alleen die stomme persona’s blijf ik onzin vinden.

Social media: beter 1 goed gebruiken dan 5 matig
Dat vond ik een gouden tip. Weet alleen niet meer van welke tweep die is, maar hij is goed. Ik twitter regelmatig. Facebook en Linkedin heb ik wel, maar gebruik ik niet (meer) zo vaak. HootSuite is een van de 3 pagina’s die ik te zien krijg als ik mijn browser open. Daar volg ik een aantal keer per dag mijn timeline. Maar soms ook een aantal dagen niet. Zonder daarvan in de stress te schieten…

Iemand anders nog geniale poets- en opruimtips?


0 Shares:
Dit artikel is 3.735 keer gelezen