Je hebt tweeps en je hebt Tweeps. Contentgirls vroeg zich af hoe de Tweeps met hoofdletter met Twitter omgaan. Hoe ga je om met duizenden volgers en een timeline die explodeert? Dat legden we voor aan een aantal reuzetweeps. Dit keer Jojanneke.

Wie ben je, wat doe je en welk ijsje vind je het lekkerste?

Ik ben Jojanneke, 35 jaar, adviseur online communicatie&  social media. Meid met de noorderwind in de haren. Stracciatella vind ik de lekkerste ijsjessmaak. Hoewel Prikkebeen uit de ’70’s ook geweldig was. Jammer dat dat niet meer gemaakt wordt.

Sinds wanneer Twitter je?

Sinds maart 2007. Ik kwam het tegen toen ik mijn corporate blogging-trip naar New York aan het plannen was. Binnen drie dagen had ik mijn werkagenda vol door Twitter. Jeuj!

Kind je hebt  veel volgers, hoe kom je daaraan?

Ik ben niet bezig met een campagne om zoveel mogelijk volgers te krijgen, of zoiets. Ik vertel wat ik boeiend vind, wat ik meemaak. En ik vind het leuk om naar anderen te luisteren en op hun lotgevallen te reageren. En of dat nu zakelijk of meer persoonlijk is, dat vind ik beide prima. En blijkbaar vinden anderen dat ook prettig.

Wanneer volg je iemand terug?

Als iemand iets leuks schrijft, iets interessants of informatiefs. En als iemand me gaat volgen, kijk ik in zijn of haar bio om te zien of we een ‘match’ hebben. Ik ben daar vrij makkelijk in.

En wanneer écht niet?

Als iemand er plezier in heeft om anderen af te branden. En mensen die teveel klagen. Hou ik ook niet van. Schooien is ook niet zo aantrekkelijk (bijvoorbeeld als mensen lijstjes bijhouden van mensen die hen niet terugvolgen. Dat vind ik echt té Calimero).

Noem jouw 3 dones en not-dones op Twitter.

Done: leuke dingen delen, informeren over actualiteiten, mensen bij elkaar brengen. En nog een vierde: samen evenementen beleven d.m.v. hashtags.

Not-done: afkraken, automatische dm’s sturen als iemand je besluit te volgen, zakelijke aanbiedingen pushen (“Retweet deze aanbieding en krijg 25% korting!” Brrr.).

Houd je nog wel bij wat er op Twitter wordt gezegd met zoveel volgers? En hoe doe je dat?

Ik houd Twitter bij op drie manieren (en ja, ik weet hoe zorgelijk dat klinkt):

  • ik heb een conversatielijstje van mensen die ik goed ken en die ik graag dicht in de buurt houd;
  • ik volg verschillende zoektermen om op de hoogte te blijven van zakelijke actualiteiten;
  • ik kijk gewoon wat er op de eerste twee pagina’s van de timeline is. Alsof je een kroeg binnenstapt, zeg maar. Verder ambieer ik niet om alles te volgen.

Wat is jouw geheim? Waarom lukt jou, wat vele anderen graag zouden willen: gevolgd worden door een hele hoop mensen?

Geen idee. Ik hoop mensen te informeren over m’n vak, maar meer dan dat vertel ik over dingen die me opvallen in het dagelijks leven. En ja, daar hoort ook een foto van mijn cabrio bij die bedolven is onder duivenp**p. Is namelijk ook een deel van de werkdag. En het geeft een ander een glimlach. Iedereen blij. ;-)

Levert Twitter je ook wat op? En wat dan?

Twitter levert me veel op. Ik krijg veel zakelijke opdrachten. Daarbij kan ik collega’s vinden die soms werk van me over kunnen nemen, want vaak heb ik net even teveel op mijn werkbordje liggen. Ik ben daar erg dankbaar voor. Daarnaast levert het me #heul #veul plezier op.

Wat vind je het nadeel van Twitter?

Zoals @tom_beek al zei…het is verslavend…

Heb je het idee dat je grote groep volgers je invloed geeft?

Daar ben ik niet mee bezig.

Word je wel eens benaderd om je volgers in te zetten voor een goed doel, commercieel of iets anders? En hoe reageer je daarop?

Regelmatig. Soms gaat dat vriendelijk, soms is het een dwingend verzoek. Hoe dwingender, hoe minder graag ik meewerk. Eigenlijk kies ik alleen dié dingen uit die bij mijn persoon passen. Immers: als ik mezelf er niet mee associeer, is de kans uitermate groot dat Twitterland het niet gelooft. En terecht.

Wat is de meest gehoorde opmerking die je van mensen over je twittergedrag krijgt?

Dat ik erg veel twitter. En dat is ook zo. Gisteravond was ik op een feestje. Dan hoor je inderdaad wel “Zit je nou alwéér te twitteren?” En dan zeg ik: “Inderdaad, ik zit alweer te twitteren.” ;-)

Welke van de lijsten waar je opstaat vind je het coolst?

Daar ben ik niet mee bezig. Het enige lijstje waar ik zelf waarde aan hecht is mijn conversatielijstje. En die heeft niets met coolheid, status of succes te maken.

Waarom zouden (nog meer) mensen jou moeten volgen?

Het is een vrij Twitterland. Iedereen mag volgen die ‘ie zelf wil. Dat is het mooie ervan: niets moet.

Je kunt Jojanneke hier volgen.

Ook interessant

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.259 keer gelezen