De laatste tijd is Facebook weer regelmatig in het nieuws. Facebook vat het begrip privacy nogal ruim op. Aan de andere kant zijn gebruikers van het populaire netwerk vaak slordig. Zonder dat ze het in de gaten hebben, geven ze commerciële of misschien zelfs malafide partijen toestemming om gebruik te maken van allerlei persoonlijke gegevens. Iedereen kan namelijk een applicatie ontwikkelen voor Facebook. Voor je het weet ben je in een spam-app van Facebook getrapt en deel je zelfs persoonlijke informatie van je vrienden.

Facebook & privacy
In december 2009 veranderde Facebook de privacyinstellingen radicaal. Alle gegevens werden standaard vrijgegeven, behalve als je door middel van het doorlopen van zeer complexe instellingen aangaf dat dit niet was toegestaan. De kritieken waren fel, enkele maanden later kwam Facebook hier op terug. De privacyinstellingen werden ‘versimpeld’, zodat gebruikers beter konden aangeven wat ze wel en wat ze niet wilden delen met de buitenwereld. Daarnaast stonden de instellingen niet standaard meer op ‘deel alles met iedereen’ maar werd er een suggestie gedaan door Facebook. Zo stelde Facebook bijvoorbeeld voor om je telefoonnummer enkel met je vrienden te delen.

In januari 2011 kwam het sociale netwerk opnieuw in opspraak. Er werden weer gegevens doorgespeeld naar derden, waaronder telefoonnummers en adresgegevens. Facebookgebruikers gaven hier wel toestemming voor, maar dit toestemmingsschermpje was zo onduidelijk, dat maar weinig leden doorhadden dat ze dit deden. Privacy waakhond Sophos riep gebruikers direct op om persoonlijke gegevens als adres en telefoonnummer te verwijderen van Facebook. Volgens security expert Graham Cluley van Sophos zou Facebook een strengere selectie moeten houden bij het toelaten van de ontwikkelaars van applicaties. “Het zal niet lang meer duren voordat scammers profijt van deze functionaliteit gaan trekken om het voor criminele doeleinden te gebruiken.”

Facebook zelf was zich van geen kwaad bewust. In het developersblog werd beschreven dat de dienst was toegevoegd om het leven van de gebruiker makkelijker te maken. Ze zouden zo niet iedere keer opnieuw hun gegevens in hoeven te typen wanneer ze iets wilden kopen of installeren. Er werd verbetering beloofd, maar in maart 2011 werd bekend dat Facebook toch door ging met het delen van persoonlijke gegevens aan derden. In een brief aan het Amerikaanse Congres liet Facebook weten dat gebruikers via een standaardscherm te zien krijgen welke gegevens worden doorgespeeld als ze toestemming geven aan de installatie van een applicatie op Facebook.

Opletten
Is het dan wel mogelijk om veilig op Facebook aanwezig te zijn? Volgens Facebook zelf wel. Elke applicatie die je installeert zal immers aangeven welke persoonlijke gegevens het van een profiel afhaalt. De gebruikers moeten dit alleen wel lezen voordat ze gedachteloos op ‘toestaan’ klikken.

Goed opletten blijft dus van belang. Zeker als je in je profiel gegevens hebt staan die je liever niet met iedereen deelt, zoals je adres en telefoonnummer. Als gebruiker weet je bijna nooit wat de ontwikkelaar gaat doen met de verzamelde informatie. Daarnaast kan iedereen een applicatie ontwikkelen voor Facebook. Er wordt nauwelijks gecontroleerd wat de applicatie doet.

Als de trend van de laatste tijd doorzet, zullen de privacyinstellingen van Facebook vast nog vaker veranderen. Het scherp stellen van deze instellingen is nog steeds niet eenvoudig. Wist je bijvoorbeeld dat je ongemerkt ervoor kunt zorgen dat applicaties bij gegevens van je vrienden kunnen? Gelukkig zijn er een aantal instellingen die je kunt aanpassen waardoor je voorlopig redelijk veilig bent gesteld. Natuurlijk moet je altijd in je achterhoofd houden dat je op internet eigenlijk nooit helemaal anoniem bent, maar dat is weer een andere discussie.

Veilig in vijf stappen
Alle instellingen die je kunt wijzigen op Facebook zijn erg uitgebreid en soms ingewikkeld. Vaak is er een optie om je profiel te bekijken als buitenstaander via de knop ‘Voorbeeld van mijn profiel’. Maak hier gebruik van, zodat je weet hoe anderen jou online zien.

Hieronder nog vijf tips om veiliger te facebooken.
Meer weten? Ik heb de tips uit dit Engelstalige artikel.

1. Algemene gegevens

Account -> Privacyinstellingen -> Delen op Facebook -> Instellingen aanpassen

Om er zeker van te zijn dat je geen gegevens deelt met de hele wereld, kun je deze instellingen doorlopen. Bepaal of je informatie deelt met vrienden, vrienden van vrienden of iedereen. (En daarmee bedoelt Facebook ook echt iedereen!)

Algemene instellingen

 

 

 

 

Deel geen persoonlijke gegevens zoals contactgegevens

2. Foto’s

Account -> Privacyinstellingen -> Delen op Facebook -> Instellingen aanpassen -> Privacyinstellingen aanpassen voor bestaande foto’s en video’s

Het kan voorkomen dat foto’s waarvan je dacht dat deze onzichtbaar waren, toch zichtbaar zijn voor mensen waarvan je dat liever niet hebt. Via deze instelling kun je per album de privacyinstellingen aanpassen. Je kunt er ook voor zorgen dat bepaalde foto’s alleen zichtbaar zijn voor een door jou uitgekozen groep mensen. (Maak bijvoorbeeld lijsten aan en laat bepaalde albums alleen zien aan mensen uit een lijst. Met behulp van lijsten kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je collega’s jouw foute partypics niet kunnen zien.)

Foto instellingen

 

 

 

 

Zorg dat niet iedereen al je foto’s op Facebook kan zien

3. Jouw gegevens

Account -> Privacyinstellingen -> Contact maken op Facebook -> Instellingen bekijken

Hier bepaal je hoe mensen jou kunnen vinden op Facebook en wat voor informatie je deelt met de buitenwereld, zoals je woonplaats of je werkgever.

Jouw gegevens

 

 

 

 

Bepaal welke gegevens zichtbaar zijn op je profiel

4. Applicaties

Account -> Privacyinstellingen -> Toepassingen en websites -> Je instellingen bewerken

Via applicaties geef je vaak ongemerkt een heleboel informatie weg. Na het lezen van dit artikel ben je je daarvan bewust, maar eerder heb je wellicht al applicaties geïnstalleerd die gegevens van jou of je vrienden gebruiken. Je zult verbaasd staan hoeveel gegevens een applicatie van jou heeft nadat je deze hebt geïnstalleerd.

Tip: verwijder alle applicaties die je niet gebruikt. Klik hiervoor op verwijderen van ongewilde of Spam applicaties.

Applicaties en privacy

 

 

 

 

De applicatie ‘Twitter’ heeft toegang tot veel persoonlijke gegevens

5. Informatie via vrienden

Account -> Privacyinstellingen -> Toepassingen en websites -> Gegevens die toegankelijk zijn via je vrienden

Deze instellingen maken het extra ingewikkeld. Als je hier teveel open hebt staan is het mogelijk dat applicaties informatie van jou krijgen als een van je vrienden deze installeert. Alles even uitvinken dus.

Gegevens via vrienden

 

 

 

 

Zonder dat je het door hebt deel je informatie via je vrienden

Heb je zelf nog goede tips? Laat het weten!

0 Shares:
5 comments
  1. wat aan handig artike. Dank je voor de informatie, die kan ik goed gebruiken.

  2. Bedankt voor je info. Ik heb nu weer een probleem ontdekt Facebook kan namens jou van alles posten naar je vrienden. Heb je daar al wat van gehoord. Ik ben overal aan het zoeken om het te verwijderen. Ik boek nog steeds gen succes. Wie kan me helpen.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.003 keer gelezen