Kinderen hebben de toekomst? Nee, ouwelui hebben de toekomst. De vergrijzing is in volle gang en niet alleen bij ons, maar ook niet alleen offline. De hardst groeiende groep op Facebook zijn de 65-plussers en de gemiddelde leeftijd op Twitter zit boven de 30 en niet onder de 20.

Nu is oud natuurlijk totaal niet hip. Daarom hebben we botox, facelifts en kin-implantaten. Maar cool of niet, ouder wordt commercieel gezien steeds interessanter. En reclames voor de rollator zullen het op redelijk korte termijn winnen van reclames voor jeugdpuistjes creme.

Geloof je mij niet. Geloof deze video dan maar.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_k6NRGAT7ZI

Het is the golden rule: “whoever has the gold, makes the rules.” En jongeren hebben gewoon minder uit te geven dan geezers. Los van dat de oudjes tegenwoordig veel minder paars haar hebben en veel meer iPods.

Toen ik een aantal jaar geleden weer eens ging studeren, deelde ik de collegebanken met 18-jarigen. Dat waren een stelletje vreselijke noobs. Ze hadden geen idee van hoe een website in elkaar zat en dat je een goede website niet met 1 druk op de knop of Frontpage in elkaar kon draaien. Het heeft mijn beeld van een jeugd die opgroeit met computers en de daarbij behorende computerslimheid erg op proef gesteld.

Die jeugd blijkt namelijk helemaal niet zo savvy. Natuurlijk kunnen ze twitteren en met Word overweg. Maar juist het gegeven dat het allemaal zo makkelijk en intuitief werkt, maakt dat ze frustratietolerantie missen die nodig is om te leren hoe je zelf dingen fixt.

Het enige dat ze nog kan redden is een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Want met de vraag: “Werken er mensen bij Hyves??” Die zo’n  jongere eens aan een ex-collega stelde, gaan ze het niet redden.

0 Shares:
4 comments
  1. Ik ben blij om het idee dat ik al had bevestigd te zien in dit artikel In mijn beleving is de jeugd helemaal niet zo goed met computers. En hele oude mensen trouwens ook niet. Het is die generatie er tussen die van wanten weet.

  2. Niet gek eigenlijk, want nu werkt alles goed en daarvoor was het er gewoon niet. Het is dus de generatie tussen "nu" en "daarvoor" die niet alleen ermee kan werken, maar ook snapt hoe het werkt.

  3. @vera: goed gezegd en precies wat ik denk! :) En dat zou betekenen dat jongeren stommer worden over computers, naarmate ze beter worden. En dat de kennis (weer) bij een hele kleine groep blijft. Zonde eigenlijk.

  4. Mijn vader heeft zijn hele werkende leven computers gemeden. Zelfs toen die op de werkvloer standaard werden. Hij is nu 78 en de laptop is zijn beste maatje. Vooral marktplaats is een veel bezochte site. Maar ook voor nieuws en andere zaken wordt de laptop van stal gehaald.

    Mijn moeder (73) had net iets eerder een computer. Maar daar is sinds anderhalf jaar ook een iPod touch bijgekomen. Ze moet 'm ongeveer twee keer per dag opladen. 'nough said. Vrijwel alle research voor de literatuurclub gebeurt op de iPod touch hoewel het printen van stukjes voor de andere, eveneens oudere, leden van de club die minder computer-savvy zijn op de Mac gebeurt.

    Zo ken ik meer voorbeelden van mensen in – zelfs achterin – de zeventig die de computer hebben omarmt. De vraag is eigenlijk: wat is daar bijzonder aan? Leeftijd maakt het misschien lastiger om te leren maar met de huidige stand van techniek is het bedienen van een computer nauwelijks nog moeilijker dan het bedienen van de oven waarmee oma toch traditioneel zo lekker koekjes bakt? Of het bedienen van de boor en bandzaag waarmee opa traditioneel toch zulke mooie poppenhuismeubeltjes maakt?

Comments are closed.

Dit artikel is 3.355 keer gelezen