Sinds 1 maart ben ik ook over en blog ik in WordPress. Ik liep al lange tijd rond met het idee om mijn oude blog in blogger over te zetten naar WordPress in een eigen omgeving. Al in oktober installeerde ik de software op mijn nieuwe webstek: www.hendrik-jandewit.nl.

Overstap wagen

Ik durfde de overstap niet te wagen. Ik was bang lezers kwijt te raken door de overgang naar een nieuwe locatie en daarmee totaal onvindbaar te zijn voor google. Ik legde het probleem voor in de twitterchat #blogpraat. En de oplossing is zeer eenvoudig: een 301 redirect vanaf de oude blog naar de nieuwe. Als je nu hendrik-jandewit.blogspot.com bezoekt, kom je direct terecht op de nieuwe. Dit gaat tot artikelniveau.

De overstap was zeker niet mijn eerste kennismaking met WordPress. Ik heb er in gewerkt bij de ontwikkeling van diverse blogs. Ook werkt deze blog op WordPress. Het grote voordeel van WordPress is natuurlijk de enorme hoeveelheid plugins. Het nadeel zit eveneens in dit voordeel: een teveel aan plugins. Je kunt momenteel kiezen uit ruim 13.000 plugins. De leukste plugin van mijn blog: de weergave voor mobiel.

Maar wat is WordPress een openbaring naar blogger. De eerste resultaten zijn werkelijk onthutsend. Als je websitestatistieken via google analytics bekijkt, dan weet je niet wat je ziet. Ik heb de cijfers van de eerste 10 dagen naast de eerste 10 dagen van februari gelegd. Het bezoekaantal ligt nog niet zo hoog en blijft nog een beetje achter, maar andere belangrijke aspecten verschuiven werkelijk ongekend.

Bouncepercentage

Zo is het bouncepercentage van 70 procent naar 27 procent gegaan. Het aantal pageviews per bezoek is van 1,6 naar 2,9 pagina’s per bezoek gegaan. Ook blijft de bezoeker een stuk langer op de website: van 00:01:01 is hij naar 00:01:37 gegaan. Een flinke stijging. Het percentage nieuwe bezoeken steeg lichtjes van 81 naar 84 procent. Wat mij verder opvalt, is dat het aantal reacties enigszins gestegen is. Blijkbaar lokt het sneller een reactie op door een eigen webstek te hebben.

De bezwaren van weleer gelden dus niet meer. Het bezoekaantal is lichtjes gedaald, maar bezoekers kunnen mij wel vinden. De eerste 10 dagen is 30 procent doorgesluisd van mijn oude weblog naar de nieuwe. Dit percentage zal verder dalen is mijn verwachting.

Eerste resultaten

De eerste resultaten op google zijn al heel mooi. In de zoekresultaten verschijnen de artikelen van mijn nieuwe blog al. Het percentage bezoekers dat rechtstreeks via google binnenkomt is gedaald tot 16 procent, maar het lijkt er sterk op dat de zoekwoorden veel gerichter bezoek opleveren.

Dit alles pleit ervoor om van blogger over te stappen op WordPress. Met name de spectaculaire daling van het bouncepercentage en de eerste zoekresultaten demonstreren dat WordPress beter ontsloten wordt door Google. Geen verkeerde keuze dus.

0 Shares:
7 comments
 1. op welke manier komen mensen binnen bij je blog? Twitter / RSS? Aangezien ik het vaak heel vervelend vind als een RSS feed opeens veranderd en er geen melding van is. Dan kun je mij zomaar een tijd als lezer kwijt zijn als blog. Hoe ben je daar mee omgegaan?

 2. Sorry, maar dit vind ik maar een raar verhaal. Het is niet omdat je van Blogger naar WordPress springt dat je bounce percentage daalt.

  Wellicht was de usability en het design van de Blogger blog minder dan die van de WordPress blog.

  Qua SEO doen Blogger blogs het niet slecht, maar je moet wel hier en daar een beetje sleutelen aan het sjabloon. Toegeven, WordPress heeft op een aantal vlakken op SEO gebied een streepje voor.

  Nog een mank punt van Blogger blogs is het reactie systeem. Dat is minder gebruiksvriendelijk dan wat je doorgaans op WordPress blogs ziet. Dat zal absoluut een invloed hebben op het aantal mensen dat wil reageren.

 3. RSS-feeds zijn eveneens aangepast via feedburner en verwijzen naar de nieuwe webstek. Veel bezoek kwam en komt via twitter. Het aantal mensen dat via een zoekmachine binnenkomt, mag van mij wel wat hoger.

  Ik begrijp zelf ook weinig van dat lage bouncepercentage. Blijkbaar zijn mensen nu geneigd langer te blijven. Ik heb de indruk dat wordpress veel zoekmachinevriendelijker is. Al klinkt dat raar omdat blogger van Google is.

  Over het reageren bij blogger, kreeg ik dikwijls een boze reactie van mensen die een reactie meerdere keren invoerden en hem er niet op kregen.

 4. Hendrik-Jan,

  Heb je nog wat screenshots liggen van je oude Blogger stek?

  Ja, WordPress is SEO vriendelijker, om tal van redenen, vanuit mijn hoofd:

  Je kan in Blogger standaard geen meta title en meta keywords op pagina niveau meegeven. Nu ja, dat gaat wel, maar dan moet je ze telkens gaan inlezen voor ALLE pagina's van je weblog, wat dan weer niet goed is voor je snelheid. Als je een kleine blog hebt, dan kan dit wel.

  Standaard staat in Blogger de naam van de website eerst en dan de naam van de pagina. Maar je kan dit wel omdraaien door even in de code dingen te wijzigen.

  H1-H7 tags staan dikwijls niet juist in Blogger templates en het is een gedoe om ze juist te krijgen.

  En zo zijn er nog wel wat dingentjes.

  Maar een Blogger blog wordt wel zéér snel geïndexeerd.

  De code heeft een invloed op je zoekpositie, maar het is toch vooral een kwestie van hard werken en goede linkjes verkrijgen van goede websites. Of je nu een Blogger blog of WordPress blog hebt, het doet er niet toe dan.

  Ja het comment systeem van Blogger is waardeloos. Het is niet gebruiksvriendelijk en er zitten verschillende bugs in. Nu goed, ik heb vernomen dat ze dit gaan verbeteren. Wait and see zeker?

Comments are closed.

Dit artikel is 4.487 keer gelezen