Al lang heb ik een slapende behoefte om de wiskundelessen die ik op de HTS nooit helemaal heb begrepen nog eens over te doen. Steeds vaker kom ik met mijn filosofische beslommeringen in het straatje van de fysica en de theoretische natuurkunde. Aan de basis van deze wetenschappelijke richtingen ligt de wiskunde. Een wiskunde die ik weliswaar nooit helemaal zal kunnen begrijpen maar waar ik toch meer van wil weten. Wat te doen?  

Een cursus bij het LOI of vergelijkbare instantie? Kost geld en dat kan ik als arme filosoof niet missen. De oude, vervallen wiskunde boeken die nog in de kast staan openslaan en van voren af aan beginnen? Dan mis je de leidende vertellingen van de wiskunde leraar en de stof is al zo droog. Die boeken hebben echt wel wat jus nodig om ze te kunnen verteren. Gelukkig is het Internet wederom als oplossing gevonden. Tik in de heilige Google zoek-bar “online math course” in en een hele rij oplossingen voor het wiskundeprobleem dient zich aan.

Zo kwam ik terecht bij het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Daar staan een enorme hoeveelheid wiskunde colleges online. Notities, video’s van complete klassikale lessen, oefeningen en oplossingen, foto’s ter illustratie, examens met oplossingen en zo nog meer. Allemaal gratis en voor helemaal noppes. En niet alleen wiskunde. Ook biologie, scheikunde, management, economie, antropologie, en nog veel meer. En wat blijkt, na nog wat langer zoeken zijn er nog meer universiteiten die hun leermateriaal online aanbieden. In dit Lifehacker artikel kun je een boel links vinden: Technophilia: Get a free college education online.

En hoe zit het met Nederlandstalige leerstof? Eens kijken via dezelfde route. Ik tik in “online wiskunde cursus”. Hmm, dat valt tegen. Een pagina op leren.nl met een samenraapsel van wat online materiaal uit verschillende bronnen, de meeste in het Engels. De TU heeft veel materiaal online staan maar dan moet je wel een account aanmaken en is puur wiskunde georiënteerd. En dan is er Wizmo, waar ook een wiskunde cursus te vinden is maar puur tekst gebaseerd. Verder vind ik hoofdzakelijk commerciële links naar NTI en LOI en dergelijke.

Toch een beetje karig. Zou het de Nederlandse handelsgeest zijn die vooruitgang remt in het belang van de commercie? Of heb ik gewoon niet goed genoeg gezocht? Misschien is er wel een gratis management cursus te vinden op de site van Nyenrode. Handig voor een ZZP-er. Haha, nee dus. De prestigieuze business school zal wel de laatste zijn die Creative Commons omarmt.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.529 keer gelezen