#Eggs

De eerste keer dat ik het woord ‘hashtag‘ hoorde dacht ik aan voedsel. Dat komt waarschijnlijk door de naamgenoot van de hashtag, de zogenaamde hash browns, ook wel een soort rösti-achtige koekjes die Amerikanen graag met hun eieren eten. Hash browns behoren niet tot mijn favorieten. Ze zijn alleen maar maagvullers en voegen aan het hele eieren eten wat mij betreft niets toe.

Hashtags daarentegen zijn voor mij een absolute toevoeging, ze verrijken een tweet of andere social media boodschap en kunnen met één klik (hashtags worden binnen Twitter als links opgenomen) ook zoveel meer betekenis krijgen dan alleen maar een woord of rijtje woorden achter elkaar.

#Hashtag

Toen ik tijdens mijn eerste stage in New York (2009) mijn toenmalige collega’s hoorde praten over retweeten schoot ik al in de stress. Ok, ik wist van Twitter, ik wist van het werkwoord tweeten en dat de @ in de wereld van Twitter een grote rol speelde. Op het moment dat ze met hashtags op de proppen kwam, duizelde het me even. Koortsachtig week ik uit naar Google en zocht naar de betekenis van het woord (zou me niets verbazen als ik fonetisch bepaald ‘hasjtech’ in heb getypt, destijds). Met dank aan de ‘Bedoelde u: hashtag‘ werd ik vervolgens in no time een bekende met het fenomeen.

Vorm: een hekje, of pound zoals Amerikanen het noemen, betekenis: oneindig, een label van je tweet, waarmee je je 140 tekens tellende boodschap aan een groter geheel kan hangen. Tegenwoordig zie je de hashtag ook steeds vaker terugkomen om een zeker gevoel, sfeer of geinige boodschap mee te geven aan je tweet. Zo kan je een nieuwsbericht tweeten en daar vervolgens met je eigen hashtag een ander sfeertje of je eigen mening aan meegeven. Als je tijdens een populair programma, zoals #tvoh, of trending topic een hashtag gebruikt, weet bovendien elke lezer waar jij het over hebt of waar je op reageert. Zo worden binnen Twitter hele chatsessies gehouden, door middel van het gebruik van de hashtag.

Wereldrecords

Natuurlijk was er, back in 2009, al een zeer creatieve tweeter die uiteindelijk bedacht om zijn tweet als langste hashtag te laten gelden en daarmee een wereldrecord te breken. De boodschap? #breakingtheworldrecordforlongesthashtageverwhilestanding
outtherogersmithhotelansthisisaworldrecrdthatyoucantbeat
andyoucantretweetplsretweet telde precies 139 letters en is daarmee mogelijk de langste hashtag ooit gebruikt (buzzkillers als Twitlonger daargelaten).

#MVDWOA

Inmiddels bespeur ik bij mezelf een toch wat bijzonder hashtaggebruik. Ik hashtag me rot, niet alleen op Twitter, maar ook via andere media, in smsjes, op de chat, noem maar op. Zo betrapte ik mezelf er onlangs op een vriendinnetje, ook tweeter, via een hashtag mijn échte gemoedstoestand duidelijk te maken. En toen wist ik, ja, die hashtag is er, ik gebruik hem met groot plezier en kan eigenlijk niet meer zonder. Bij deze draag ik dan ook het werkwoord hashtaggen voor als Woord van het Jaar 2011, Meneer Van Dale ik Wacht Op Antwoord #optellenaftrekken. 

0 Shares:
7 comments
  1. Wat leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die bij alles wil hashtaggen. Heb je ook wel eens dat je iets zegt en dat je dan in je hoofd de hashtag erbij denkt. Of ben ik nu echt té gek :)

    1. Hahaha, ja ja dat heb ik ook. Het is een soort metaboodschap op iets dat je al zegt. Soms zeg ik iets en wil mezelf dan hashtaggen #ofisdatnuteveeleer?

  2. Herkenbaar verhaal over dat opzoeken wat een hashtag nou is op Twitter, ik heb namelijk precies hetzelfde meegemaakt. het is handig die hashtags, maar ze moeten wel met mate gebruikt worden vind ik. Want als ik soms van die 'onzin' tweets voorbij zie komen met tien hashtags krijg ik wel een beetje de kriebels hoor!

  3. GAAF haha en toevallig. Ik wilde net een soortgelijke blog schrijven, en stuitte in mijn 'research' op die van jou. Ik ga 'm ook niet meer schrijven nu want je hebt het prima verwoord! #jewasmevoor

    1. Ik wilde natuurlijk geen gras voor je voeten wegmaaien, maar dank voor het compliment! #enwehashtaggenlekkerdoor

Comments are closed.

Dit artikel is 5.645 keer gelezen