Terwijl ik mij door een vroeg voorjaar heen nies vraag ik mij af of onze gadget-lust grenzen kent. De stroom van het nieuwe en het vernieuwde is niet aflatend.

Mijn tweedehands iPhone is nu twee en een half jaar oud en voelt aan als een bejaard apparaat. Mijn computer is zeven jaar oud en wordt door de nieuwste software hartelijk uitgelachen en onbarmhartig bespot.

Toch werken beide gadgets nog prima. Ze doen waar ze ooit voor gemaakt waren zij het op een wat trager tempo en hier en daar met een wandelstokje. En ja, ik gebruik ze professioneel, niet als hobby project. Dus hoe noodzakelijk is het bijblijven? Hoe noodzakelijk – durf ik mezelf moedig af te vragen – is het vernieuwen op het tempo waarop het nu gebeurt?

De grote telefoonfabrikanten komen ongeveer iedere drie maanden met een nieuwe smartphone uit. Daartussen zitten nog de modellen die worden afgeleid van het moedermodel. Apple doet het rustiger aan maar daar is de vooruitgaande stap tussen twee modellen dan ook een stuk groter. Vroeger kocht je een strijkbout en daar konden je kleinkinderen nog mee strijken. Pas toen er geen koolvuur meer was maar gaskachel, werd er omgeschakeld naar een elektrische strijkbout: zonder kooltjes was de strijkbout van grootmama niet echt praktisch meer. Toen ik samen ging wonen, een respectabel aantal manen geleden, begon ik met een stofzuiger van mijn opa. En dat was na mijn zus, die  met de bovenlader wasmachine begon van diezelfde opa. Onze eerste TV had eerst ruim twintig jaar dienst gedaan in mijn ouderlijk huis. Kortom: apparaten waren gemaakt om lang mee te gaan.

Nu niet meer. Een TV mag er na vier jaar al de brui aan geven want dan is de techniek toch alweer zo veranderd dat het ding al lang niet meer gewenst is. Een smartphone mag het jaar of de twee jaar van het contract volmaken maar dan is deze toch ook echt aan vervanging toe: het scherm bekrast, de batterij goed voor 20 seconden en geen software updates meer. Een computer wordt na een paar jaar gedwongen zich bij de stort te vervoegen aangezien de nieuwste versie van het OS het verouderde binnenwerk niet meer herkent. En dit terwijl de nieuwste telgen aan de techno-boom maar nauwelijks iets toevoegen aan het kern-nut van de oude. Ik tik deze tekst op een 7 jaar oude Mac in Google Docs. Op een splinternieuwe Mac ziet deze tekst er hetzelfde uit.

“Ah,” hoor ik de techno-babbelaar roepen van achter uit de zaal, “maar probeer de laatste Disney film maar eens te renderen op jouw Mac!”
Daar heeft hij een punt. Er wordt veel rauwe computerkracht gebruikt in de vermaaksindustrie. Maar beste techno-babbelaar, wanneer leren we nou eens dat het plezier in een film of een computerspel ‘m niet zit in het uiterlijk? Ik kijk erg veel films en daarbij heb ik nog nooit ervaren dat het verhaal en de karakterinteractie een ondergeschikte rol speelde in mijn waardering ten opzichte van de computer gegenereerde effecten.

Het is niet anders. De productlawine is op gang en niet te stoppen. Maar ik vraag me echt af of we met z’n allen – want we doen er allemaal aan mee – niet bezig zijn ons te bedelven onder een enorme laag gadget-puin waarover toekomstige archeologen zich nog danig achter de oren zullen krabben. Want veel verschil zullen deze ver ontwikkelde naouders niet zien in de opeenvolgende lagen puin die zij onderzoeken.


Geschreven door