In 2004 las ik iedere dag het blog van Roos. Ik kende haar niet, maar wist via haar blog dat ze een kat had, in Amsterdam woonde, naar concerten ging, en gedichten schreef.

Ik vond het onwijs fascinerend. En ik was niet de enige. De posts van Roos kregen iedere dag tientallen reacties, ze werd geïnterviewd door kranten en het journaal en er verscheen zelfs een boek van haar.

Fast forward drie jaar. Ik was net terug van een paar jaar buitenland en helemaal uit de blogosfeer. Op zoek naar naaipatronen voor babykleertjes stuitte ik op het blog van Suzette. Zij deelde haar zelfmaakideeën, inclusief mooie foto’s en beschrijvingen. Ik was onder de indruk.

Suzette gaf ook tips voor andere blogs. Er bleken nog meer creatievelingen hun ontwerpen met de wereld te delen! En niet alleen naaiprojecten, ook recepten, foto’s, grafische ontwerpen, tips voor een opgeruimd bureau, interieuradvies en modenieuws.

Al snel ontdekte ik dat de Nederlandse creatieve blogs druppels waren in een oceaan van design blogs. In de VS hadden lifestyle, design en Do-It-Yourself (DIY) blogs een community om zich heen gebouwd. Er werden bloggersbijeenkomsten gehouden, blogcursussen gegeven, gastblogs geschreven en zelfs geld verdiend met bloggen. En wie waren deze bloggers:  vrouwen.

Hoe zit dat met vrouwen en blogs? Waarom spreekt dit medium vrouwen zo aan? Een rondgang levert een fascinerend beeld op en laat opvallende parallellen zien. Of de vrouw achter het blog nou een ‘stay-at-home-mom’ is die kiekjes van haar kroost en knutselideeën deelt, een ‘business woman’ die zich in haar vrije tijd bezig houdt met interieurstyling, of de ontwerpster die ons mee laat kijken naar het creatieve proces achter haar ontwerpen, allemaal hebben ze gemeen dat ze hun passie willen delen met anderen, hun creativiteit willen ontwikkelen.

In de blogging community vinden ze gelijkgestemden, geven ze elkaar tips en advies, en voelen ze zichzelf. Ze delen niet alleen hun laatste creatieve projecten, maar ook dingen waar ze mee worstelen in hun werk of als moeder. Waarna medeblogsters steunreacties achter laten.

En opeens vraag ik me af: hoe zou het met Roos zijn?

Populaire blogs:

 • Decor8. Designblog van Holly Becker, Amerikaanse die in Hannover, Duitsland woont.
 • Poppy Talk. Blog met focus op onafhankelijke (indie) ontwerpers.
 • Creature Comforts. Visueel  schitterend blog met handgemaakt design, DIY projecten.
 • Bloesem. Design blog van de in Kuala Lumpur wonende Nederlandse Irene Hoofs.
 • Fine Little Day. Eigenzinnig blog over Scandinavische stijl van een Zweedse ontwerpster en fotografe.
 • Oh Hello Friend. Schitterend vormgegeven blog van grafisch ontwerpster en sieradenmaakster.
 • Making it Lovely.  Hoe van je huis een ‘lovely home’ te maken.

Populaire Nederlandse blogs:

 • Vosges Paris. Blog van Desiree over interieurontwerp en –decoratie, met Franse, Italiaanse en Scandinavische invloeden.
 • Jurianne Matter. Papierontwerpster Jurianne deelt haar inspiratie.
 • Ingthings. Creatieve moeder die naait, haakt, breit, daar mooie foto’s van maakt en poëtisch over schrijft.
 • Guusjes Appeltaart. Guusje illustreert, bakt en noemt zichzelf textielkunstenares.
 • Planet Fur. Marloes maakt naast haar werk originele accessoires van vilt en blogt over haar creatieve avonturen.
 • Wool&Wool Stool. Ingrid maakt razendpopulaire sloophout krukjes met gehaakte hoes.
 • Orange Farmhouse. Blog met focus op Nederlandse ontwerpers en webshops.
 • CreJJtion. Bezige bij die haar creaties mooi in beeld brengt.
 • Little Z . Blog van Lisette over mooie dingen waar ze zichzelf mee omringt en haar handgemaakte stempels en accessoires van vilt en papier.
0 Shares:
2 comments
 1. Tja wat is dat inderdaad, vrouwen en bloggen :-) mooie stuk erover, mag vaker aandacht aan worden gegeven! Leuk, veel bekende blogjes! hier nog een fanatieke blogger :-) je bent van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. http://www.dutchapple.blogspot.com

  Groetjes!

  1. Hee Dutch Apple! Dank voor je reactie! Leuk blog heb je, je staat al in mijn 'to follow' lijst. Kon niet alle blogs noemen, het zijn er zo veel :) maar ik zie dat je ook heel veel followers hebt. groetjes, Janneke

Comments are closed.

Dit artikel is 4.833 keer gelezen