Je hebt tweeps en je hebt Tweeps. Contentgirls vroeg zich af hoe de Tweeps met hoofdletter met Twitter omgaan. Hoe ga je om met duizenden volgers en een timeline die explodeert? Dat legden we voor aan een aantal reuzetweeps. Dit keer tom_beek.

Wie ben je, wat doe je en welk ijsje vind je het lekkerste?

Ik ben Tom Beek, 41 jaar. Mensenmens, dierenvriend en man met onmogelijk veel passies en hobby’s. Ik hou van Magnum-ijs, Pixar-films, drop en dat liefst allemaal tegelijk.

Sinds wanneer Twitter je?

In maart 2007 trok het nieuwe fenomeen Twitter mijn aandacht, en heb ik me ingeschreven. Ik begreep er echter nog niet veel van, en pas in januari 2009 kreeg ik de smaak te pakken. Ik vind het geweldig.

Kind je hebt veel volgers, hoe kom je daaraan?

Geen idee waarom en hoe dat werkt. Ik verbaas er me nog elke dag over. Een van mijn criteria is dat ik schrijf wat ik zelf graag zou willen lezen. Het is maar net waar je het graag voor gebruikt. Ik vind het vooral erg leerzaam en plezierig.

Wanneer volg je iemand terug?

Als iemand mijn aandacht trekt. Soms wordt er veel over iemand gesproken — dan zal het wel een interessant persoon zijn. Maar het kan van alles zijn. Iemand maakt een gouden grap, schrijft mooi, of post informatie die ik graag lees. Wat ik graag lees: authentiek, goed geschreven, scherp, een zekere zelfspot en dingen om over na te denken.

En wanneer écht niet?

Grof en agressief taalgebruik stoot mij af. Ook mensen die iets teveel drama maken, of te flauw zijn of alleen maar oninteressant zakelijk twitteren zal ik niet missen. ‘Keep your timeline happy’, zegt @michielb altijd en dat vind ik een mooi credo ;-)

Noem jouw 3 dones en not-dones op Twitter.

Done: zinvol, persoonlijk en energiek.

Not done: agressie, niet luisteren, grote ego’s.

Houd je nog wel bij wat er op Twitter wordt gezegd met zoveel volgers? En hoe doe je dat?

Ik heb een twitter-list voor mijn online-family, maar ik geef toe dat het lastig is om alles te volgen. Dat is ook niet mijn ambitie.

Wat is jouw geheim? Waarom lukt jou, wat vele anderen graag zouden willen: gevolgd worden door een hele hoop mensen?

Ik zou het echt niet weten. Wat helpt is dat ik ooit heb geleerd om te schrijven. Goed taalgebruik en het je verplaatsen in de lezer is fijn, het leest lekker. Ik reis veel, ken overal mensen en ben ook ‘in het echt’ in heel veel mensen en zaken oprecht geïnteresseerd. Ik hoef me online niet anders voor te doen dan ik ben. Integendeel. Het gaat vanzelf. Twitter ligt in het verlengde van wie ik offline ook ben.

Levert Twitter je ook wat op? En wat dan?

Het levert me heel veel op. Ik heb altijd een goede tijd online, anders zou ik het nooit doen. Ik kom op een leuke vlotte manier aan informatie, die veel andere media in mijn leven (zoals krant en tv) vrijwel overbodig heeft gemaakt. Ik heb geweldige mensen leren kennen, waarmee ik in sommige gevallen ook sociaal, zakelijk en creatief verbonden mee raak. Twitter is ideaal om deze contacten warm te houden. Ik leer heel veel over de wereld, het is goed voor mijn ontwikkeling. Ik leer ook erg veel over mezelf. Twitter geeft meteen feedback, en dat is zowel in mijn werk als mijn persoonlijke leven bijzonder waardevol gebleken – hoe confronterend soms ook. Op het gebied van informatie is het een prachtige tool om up-to-date te blijven in een wereld die zo snel verandert, op een manier die ik bovendien goed kan filteren. Ik zou Twitter niet meer kunnen missen!

Wat vind je het nadeel van Twitter?

Het is verslavend ;)

Heb je het idee dat je grote groep volgers je invloed geeft?

Nee. Het gaat nog altijd om de kwaliteit van wat er gebeurt en de betrokkenheid van de mensen daarbij. Wat ik er in stop, krijg ik ook terug. Het voordeel van zoveel volgers is dat wanneer je iets post, er altijd wel iemand reageert. Nadeel is wanneer er echt NIEMAND reageert, maar daar kan ik wel lol om hebben. Sommige dingen zijn moeilijk uit te leggen aan mensen met weinig volgers.

Word je wel eens benaderd om je volgers in te zetten voor een goed doel, commercieel of iets anders? En hoe reageer je daarop?

Ja regelmatig. Ik hou er niet zo van. Ik kies alleen dingen uit die me echt aanspreken. Anders voel ik me niet geloofwaardig.

Wat is de meest gehoorde opmerking die je van mensen over je twittergedrag krijgt?

Niet-twitteraars doen soms wat krampachtig. ‘Ga je nu twitteren dat we hier zitten?’ Ik ben er aan gewend, en het levert vaak mooie gesprekken op. Zeker nu meer en meer mensen gaan twitteren. Het leukste is als je iemand ontmoet die niet weet dat je op Twitter zit, en jou wel even gaat vertellen hoe het werkt. Dan luister ik altijd aandachtig :-)

Welke van de lijsten waar je opstaat vind je het coolst?

Geen idee. Daar hou ik me niet mee bezig.

Waarom zouden (nog meer) mensen jou moeten volgen?

Het woord ‘moeten’ probeer ik te vermijden. Als je het mijn tweets graag leest, ben je altijd welkom. Dat mensen me ontvolgen, komt overigens nog vaker voor dan dat ze me volgen. Maakt mij persoonlijk niets uit. Met mijn muziek vind ik het wel heel leuk natuurlijk om veel mensen te bereiken, ik hoop dat er ooit een groot publiek mee aanspreek. Dat is echter niet aan mij om te beoordelen. Hoe ik mezelf en mijn werk online presenteer, probeer ik interessant, luchtig en prettig leesbaar te maken. Daarbij geldt de norm die ik al eerder aangaf: ik schrijf wat ik zelf graag zou willen lezen. Die lat ligt voor mij erg hoog. Daar ga ik zeker mee door :-)

Je vindt tom_beek hier op Twitter

Ook interessant


0 Shares:
3 comments
  1. @tom_beek Mooi verwoord. Echter, als het van Xaviera mag, heb ik nog twee vragen.

    1. Zou je het fijn vinden als meer tweeps schrijven over dingen die ze zelf graag lezen.

    2. Wat is het voordeel van dergelijke tweets?

Comments are closed.

Dit artikel is 3.618 keer gelezen