Stel, je wilt iets leren. Bijv. leren Photoshoppen. Wat doe je dan? Photoshoppen natuurlijk.  Maar als je nou niet autodidact genoeg bent om het helemaal alleen te leren door het te doen? Dan kun je op cursus, een opleiding volgen, een boek lezen of je collega’s helemaal suf vragen. Maar dat hoeft niet.

Het idee in je hoofd is meestal geen algemeen cursusmateriaal
Op de opleiding na, heb ik al die zaken gedaan om te leren Photoshoppen. Heb ik er veel van geleerd? Niet echt. Ja, soms wel van het navragen bij collega’s, omdat ik dan direct antwoord kreeg op waar ik mee bezig was. Daar wordt een mens blij van, maar of die collega’s er nou zo blij van werden… Cursusmateriaal is vaak algemeen, terwijl het idee in je hoofd dat meestal niet is! Ook op je werk is een opdracht vaak specifiek.

Zoek het op en gij zult vinden.
Ik ben geen vormgever, maar ik ken aardig de weg in Photoshop. Niet alleen door het te doen, maar ook door alle vragen die ik had in de zoekmachine te gooien. Op de vraag Hoe zet ik een rand om een afbeelding in photoshop? krijg je bijna 1,5 miljoen hits.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het is uitgewerkt op het web: handelingen automatiseren, instellingen voor web/print, rode ogen deleten. Zoek het op en gij zult vinden.

Breien
Laatst kreeg ik ergens last van: had ineens zo’n innerlijke drang om te breien. Maar hoe moest ik ook alweer steken opzetten. Youtube… no problemo. Moet bekennen dat ik nog geen neusverwarmer heb gebreid, maar de intentie was er!

Hou die monnie in je pokkut
Waarom nog een handleiding aanschaffen? Die staan ook online. Net als informatieve blogs en instructiefilmpjes. Gooi dat cursusboek maar uit het raam of milieuvriendelijker: lever het af bij de kringloopwinkel. Stel je vragen online en je bespaart jezelf (of je werkgever) een hoop geld.

98%
Een cursus staat heel goed op je cv, maar voor de inhoud heb je een cursus niet nodig. Natuurlijk, een cursusdag kan inspirerend zijn en een aanzet geven tot whatever je maar wilt. Maar inhoudelijk steek je misschien een paar procent op van een cursusdag. Uiteindelijk ontdek je de overige 98% door het te doen en door online informatie te zoeken.

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.170 keer gelezen