Je kent het wel: je spot een interessante Twitteraar en klikt enthousiast op ‘follow’. Binnen no-time heb je een Direct Message (DM) binnen met een overduidelijk geautomatiseerde inhoud. Niet erg persoonlijk dus, maar zou het wellicht ook iets kunnen opleveren?

Nieuwsbrief
Twitter Direct MessageNeem een willekeurig bedrijf dat eens in de zoveel tijd een nieuwsbrief uitstuurt. Het doel van zo’n nieuwsbrief: het informeren van de bestaande relaties en potentiële klanten over de bezigheden van de afgelopen tijd, en de mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst. Zo’n nieuwsbrievenbestand moet uiteraard regelmatig aangevuld worden wil het aan het bedrijf iets opleveren. Zou Twitter daar mogelijkheden voor bieden, middels een geautomatiseerde DM waarin wordt gewezen op de nieuwsbrief?

Zakelijk vs. privé
Zelf Twitter ik zowel voor mijn werk als privé. Wanneer ik in mijn vrije tijd op Twitter zit, negeer ik de automatische DM eigenlijk altijd. Maar, als ik op mijn werk aan het tweeten ben, wil ik de berichtjes soms toch even bekijken. Wie weet, heb ik er zakelijk wel iets aan? Wat ik wil zeggen is dat ik denk dat er mogelijk een verschil is tussen de zakelijke Twitteraar en de privé gebruiker.

Do or don’t?
Ik ben benieuwd naar de mening van de ervaren Twitteraar over deze kwestie.  Is in het zakelijke geval de automatisch gegenereerde DM een do of een don’t, en nog belangrijker: levert het ook iets op behalve ergernis van de volger?

0 Shares:
24 comments
 1. Makkelijk: auto DM nee. #FAIL #FAIL #MEGAFAIL. En als er een nieuwsbrief is doe je een gewone tweet, geen reden om mensen lastig te vallen met een DM. Als je mij dat persoonlijk zou doen loop je gerede kans om ontvolgd te worden.

 2. Ik heb idd een geautomatiseerde DM aanstaan voor nieuwe volgers. Dit omdat ik niet iedere dag de tijd heb om mensen en hun tweets te beoordelen op inhoud… Ik bedank ze vriendelijk voor het volgen, en wijs ze er op dat vanwege de spammers, ik later beoordeel of ik terugvolg.

  Ik vind dit een vorm van beleefdheid… Netiquette, zogezegd. Zo laat je weten en zien dat je twitter actief is, en dat je actief je volgers beoordeeld op inhoud.

  Tuurlijk zijn er ook zakelijke mogelijkheden denkbaar, maar wat jij onpersoonlijk vind, vind ik een vorm van beleefdheid, geautomatiseerd of niet.

  1. okee dus ik krijg een contentvrije dm, een mail dat ik een dm heb en een mail als je me gaat volgen… beeeeetje overkill. doe maar niet, dat scheelt een dm en een mail. niet doen is groen.

   1. Ik heb het aan staan omdat het soms wel een paar dagen duurt voor ik wel of niet kan beoordelen of ik terugvolg. En om te voorkomen dat mensen meteen ontvolgen omdat ik niet direct terugvolg, stuur ik die DM…

    1. Als iemand direct weer ontvolgt is deze ook niet nuttig om terug te volgen. Iemand volgen gaat om de content van de tweets, niet om het volgen, terugvolgen of wie de meeste volgers heeft. Het zou dus niet moeten uitmaken of het een week kan duren. Ik ontvolg iemand sneller juist omdat ik een autoreply krijg.

  2. Geautomatiseerde beleefdheid en geautomatiseerd laten zien dat je nog actief bent? Ik Twitter inmiddels niet meer, maar auto-DM's vond ik altijd onbeschoft. Zonder nadenken ontvolgen.. het heeft de zweem van spammen…

 3. Nee. Niet doen. Stoppen als je dat wel doet. Het is onnodig, onpersoonlijk en vreselijk irritant. Zodra ik iemand volg die dat doet, krijg ik zo'n onnodig berichtje gepushed naar mijn telefoon en de e-mail. Iemand volgen is niet zoiets als een product kopen. Ik volg iemand omdat die interessant lijkt. Ontvolgen kan dan altijd weer, en dat doe ik ook sneller als die persoon automatische berichtjes post. Want wie zegt mij dan dat ik een echt iemand volg? Twitter zit namelijk vol met botjes.

  Iemand als Bjorn Verzijlbergh zal ik dan ook niet snel volgen. Tenzij zijn tweets zodanig interessant zijn dat dit het gebrek aan persoonlijke interactie overstemt (dit bedoel ik overigens niet aanvallend Bjorn, ik ken je tweets niet :-) )

  Iemand bedanken voor het volgen doe je door iemand terug te volgen. Is het terug volgen niet nuttig genoeg, stuur dan ook geen DM want die ander kan immers niet met een DM terug praten omdat Twitter dat niet toestaat.

  Dus nee. Absoluut niet. Bespaar Twitter automatische meuk. Net zoals die onzalige Deck.ly berichten, maar dat is weer een heel ander verhaal.

  1. Ik hoor wat je zegt: het is irritant. Maar… Als het nou heel duidelijk is dat degene die je volgt 'echt' is? Je volgt diegene blijkbaar omdat je hem/haar/het bedrijf interessant vindt, dus is het dan ook irritant om gewezen te worden op de mogelijkheid om een nieuwsbrief te ontvangen? In zo'n nieuwsbrief staan vaak wat uitgebreidere berichten dan alleen maar via Twitter toch?

   1. Als ik tweet over Rozen en daar ga je mij om volgen, wat heeft een automatisch bericht als "bedankt voor het volgen, maar ik heb het te druk om te reageren op je" dan voor toegevoegde waarde? Ik zou het juist als tegenovergestelde interpreteren.

    1. Ja daar ben ik het wel mee eens. Ik was ook niet degene die zei dat ik zulke DM's stuurde ;)
     Maar stel ik tweet over rozen en je volgt mij daarom. Vervolgens stuur ik je een DM dat ik elke maand een nieuwsbrief over rozen kweken verstuur met een link om je daar aan te melden. Dat zou dan toch interessant voor je kunnen zijn? Of ben ik nou gek?

 4. Ik word gék van die dm's. Ik volg een paar duizend mensen en ik krijg dus elke dag ik weet niet hoeveel van die dingen.

  Ik lees ze niet, ik erger me eraan en mijn mailbox zit al vol genoeg. :)

  1. Ik ben het (weer) helemaal met Xaviera eens. Ik vind die geautomatiseerde DM's een belediging, het is gewoon SPAM. Natuurlijk gebruik ik twitter ook als zakelijk medium, maar om het er zó dik bovenop te leggen…

 5. Nee. Ik vind het een gebaar van grote minachting wanneer je anderen ongevraagd lastig valt met volautomatische zogenaamd persoonlijke boodschappen. Ga een ander in de maling nemen met die onzin denk ik dan. Als iemand iets wil pluggen, dan zet ie dat maar in zijn/haar bio. En als je automatische boodschappen wilt versturen (zoals die Dailies, echt, je zou mensen er toch voor gaan ontvolgen ;-) ) dan neem je daar maar een kanaal als RSS voor. Het mág natuurlijk wel op Twitter maar je speelt wel met je reputatie.

  1. hehe ik héb een daily :) Ik kreeg laatst een daily ultimatum/dreigement…dat die persoon Iedereen met dailies ging ontvolgen, of ik daar even over na wilde denken :)

 6. Ik had het gelezen ja :) Dacht even dat het @sabinedevos was – http://twitter.com/#!/sabinedevos/status/36792801… – maar dat was een geintje zag ik ;)

  Maar eerlijk is eerlijk, als iemand veel persoonlijke tweets afwisselt met een daily of andere automatisch gegenereerde content, geen punt. Als iemand echter bijna alles automatisch laat genereren ontvolg ik wel. Net zoals ik al heb ontvriend op van Facebook omdat mensen daar enkel hun twitter naartoe doorsluizen.

 7. ik stuur twitter ook naar Facebook. Kreeg daar laatst een klacht over. Toch vind ik het anders Je kunt dat namelijk heel gemakkelijk uitzetten als je het niet wilt lezen. Op Facebook heb ik andere volgers dan op Twitter en krijg ik andere reacties op mijn tweets. Maar ik snap het wel hoor!

 8. Ik vind het allemaal niet zo'n probleem (de auto DM). Mensen maken zich vaak druk om iets, wat maakt dat ene berichtje nou uit?

  Je volgt iemand omdat je denkt dat die persoon interessante tweets plaatst, meestal door eerst een gedeelte van zijn/haar timeline te lezen. En als je een auto DM ontvangt dan veegt dat alles van tafel? Is die persoon dan direct niet meer interessant?

  Dat is op zn zachtst erg vreemd te noemen.

  Als je iemand belt en je krijgt zijn of haar voicemail, bel je die persoon dan ook niet meer terug?

  For the record, ik maak geen gebruik van een auto DM. Als ik er een ontvang, dan delete ik deze gewoon.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.895 keer gelezen