‘Ik kan het niet laten om hier even op te reageren, maar ik heb dus echt wel eerder erwtensoep gegeten!’  Zo reageerde Femke, één van de drie keuzes van boer Gijsbert uit Boer zoekt Vrouw, op mijn recap van de aflevering van afgelopen week. Dat werd even nadenken, want hoe reageer je als blogbezitter als iemand waarover je blogt, daadwerkelijk reageert op de inhoud. En zij ook nog eens vindt dat die niet klopt. Wat doe je dan als blogger?

‘Niet-zeuren-kan-gebeuren’
En ja, in dit geval ging het om doodgewone erwtensoep. Even een korte uitleg: Ik begreep uit een aflevering van Boer zoekt Vrouw dat de Friese Femke nog nooit erwtensoep had gegeten en ging daar even lekker op los in de recap. Maar volgens Femke ging het om iets heel anders wat ze niet eerder had gegeten. Door de montage was die uitleg blijkbaar weg gevallen en vulde ik als blogger het woord ‘erwtensoep’ in.

Oh.

Besluit je dan om wat met deze opmerking te doen of trek je er niets van aan onder het motto ‘niet-zo-zeuren-kan-gebeuren.’ Dit was niet een fout van jewelste, maar het klopte ook niet helemaal. In dit geval besloot ik het dan toch te verwerken en te verwijzen naar Femke’s reactie onderaan de pagina. En daarmee was het met een simpele correctie klaar. Simpel, want ook als blogger maak je wel eens foutjes. Ook al gaat het maar om een simpele snert.

Wanneer rectificeer je
Maar wanneer rectificeer je en wanneer niet? Als je lekker blogs tikt over politiek, een heerlijke roddel of een Nederlands tv-programma zit je veilig op de bank of op een bureaustoel. Maar als het onderwerp van datzelfde blog zélf reageert op je blog en kritiek geeft, komt het opeens wel erg dichtbij. Soms terecht, want je zou zelf per slot van rekening ook niet graag willen dat iemand maar een hoop onzin verkondigt over jou in een blog. Maar om nu meteen ‘sorry, sorry, sorry,’ te roepen als het onderwerp van je blog het niet eens is met het beeld wat je van hem of haar of schetst, is ook weer niet terecht. Als blogger heb je tenslotte ook nog altijd recht op een eigen mening, maar waar ligt de grens?

Smaken verschillen
Die mening was duidelijk te lezen in mijn blogs over Benelux Next Top Model (BNTM) waarin deelneemster Renee er niet vreselijk goed van afkwam. Het was dan ook even schrikken toen ik een reactie binnen kreeg van … Renee’s vader. Gelukkig viel het mee en kreeg ik alle lof van deze vriendelijke meneer. Maar wat als deze vader nou eens wat minder ruimhartig was geweest en mij op m’n nummer had gezet? Had ik me dan ook wat aangetrokken van zijn kritiek? En wat als Renee zelf had gereageerd op mijn blog omdat zij zichzelf niet herkende in het beeld dat ik van haar schetste in mijn recap? Zou ik het dan ook gecorrigeerd hebben?

Feitelijke onjuistheden
Na lang nadenken, luidt het antwoord nee. Zoveel lezers mogen het niet eens zijn met je blogs. Smaken verschillen en wie je blogs niet aardig vindt om te lezen, kan terecht bij sites die wel beter in hun straatje passen. Maar zodra deze vader of deelneemster Renee met aantoonbare feitelijke onjuistheden op de proppen waren gekomen (‘ Ze heeft iets anders gezegd dan .. want …’), zou ik het aanpassen, want ook bloggers kunnen zich feitelijke onjuistheden – groot of klein- niet veroorloven. Ook al gaat het erom of iemand wel of niet ooit erwtensoep heeft gegeten.

Blij met rectificatie
En hoe het afliep met Femke? Femke was blij met de rectificatie. Ik kan er ook prima mee leven. Het is best prettig als ’t klopt wat er staat in een blog, ook al maak je wel eens een foutje. Andere bloggers houden er misschien een andere mening op na, maar misschien zou Femke daar dan ook geen voet aan de grond krijgen. Zelfs niet met erwtensoep.

0 Shares:
3 comments
  1. Nogal eenvoudig: als je kritiek krijgt – al dan niet in de vorm van een reactie – is het aan jou om te bedenken of en zo ja wat je daar mee doet. Het rectificeren op basis van een feit is niks mis mee. Dus goed gedaan. Rectificeren op basis van een mening is minder eenvoudig maar je kan het dan altijd gooien op 'we agree to disagree' ook niks mis mee. Goed gedaan dus. #score

  2. @R.F. Pels Dank, maar inderdaad; discussiëren over een mening is minder eenvoudig, maar een 'we agree to disagree' vind ik inderdaad een goede opvatting om er in te houden.

    @Xaviera Klopt, dan is het alleen maar goed als je daar door 'de expert' zelf van op de hoogte wordt gebracht!

    Daniëlle

Comments are closed.

Dit artikel is 3.034 keer gelezen