Barack: Friend and Follower

De televisiekijkende Amerikaan kon er dinsdag niet bepaald omheen, Obama sprak in de jaarlijkse State of the Union zijn Congres toe en ongeveer 75% van de televisiekanalen tuneden in op wat er gaande was in dat Witte Huis in D.C. Ook Facebookende en Twitterende lieden werden met de neus op de feiten gedrukt: #sotu was gedurende de 1 uur en 1 minuut (ai, kleine uitloop voor B.) klokkende toespraak een trending topic op Twitter. Obama wist zelfs aan zijn ruim 6 miljoen volgers tijdens zijn toespraak zijn eigen quotes te tweeten.  Zie hier de President van het digitale tijdperk: speechen en tweeten en dat allemaal op hetzelfde moment. De bijna 18 miljoen fans van Obama op Facebook kregen extra informatie in de aanloop naar de toespraak. Obama weet hoe je dat aanpakt, social media, en maakt er tussen de regels door ook nog eens zijn stokpaardje van.

Innovatie spekt de kas

Obama haalde giganten Google en Facebook aan als voorbeelden van de enorme innovatie die de US altijd maar weer voor haar rekening kan nemen. Facebook en Google werden in één adem genoemd met Edison en de gebroeders Wright als niet alleen pioniers van een groeiende industrie, maar ook als broedplaatsen voor jong talent en scheppers van werkgelegenheid. De link tussen deze vermelding en het bericht van Google, een dag eerder, dat zij komend jaar 6.000 mensen denken aan te gaan nemen, is dan natuurlijk snel gelegd. Zo sluit Obama af met de boodschap dat in de US innovatie niet alleen de manier van leven verandert, maar ook de manier is waarop geld wordt verdiend.

Sputniks?!

Om de cirkel weer rond te maken: op Twitter werd de spoetnik (Russisch succes en daarmee altijd zwak plekje voor de US) een trending topic nadat Obama aanhaalde dat de US zich op dit moment op een spoetnik-moment bevindt. De quote werd eindeloos geretweet en voor je het weet heb je dan een trending topic. Ondertussen gebruikte ik Twitter graag als middel om te weerleggen wat er werd gezegd door deze -op het oog- zo betrouwbare man. Toen ik wenkbrauwoptrekkend aanhoorde dat in juli alle troepen worden teruggehaald uit Afghanistan, las ik binnen een mum van tijd op Twitter dat de broer van iemand die ik volgde in september weer voor een jaartje zandkastelen mag gaan bouwen in de Afghaanse woestijn. En dan weet ik weer even: wisdom of the crowds, de sterke stem van het volk, Obama, dat is die andere kant van social media, al ben je er nog zulke goede vriendjes mee!

0 Shares:
2 comments
  1. Dat social media gebeuren doet hij wel goed – al heeft hij dan zelf een crackberry :)
    Maar een president die niet uit z'n nek kletst bestaat volgens mij niet: teveel belangen. Wel jammer dat het systeem zo werkt. Daar kan geen social media tegenop. Alleen al omdat het merendeel van de mensen te lui is om te fact checken.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.307 keer gelezen