Sociale netwerken: hebben we er al genoeg van? Ik wel een beetje. Of liever gezegd, ik ben erg kieskeurig geworden. In het begin van de trend meldde ik me aan voor alles wat naar sociaal netwerk rook. Friendfeed, Twitter, Facebook, Hyves, Schoolbank enz. enz. Overal maakte ik een account aan. Gevolg: de bomen, het bos, zelfs de bergen achter het bos zag ik niet meer. Het werd tijd om te snoeien. Nu zijn alleen Twitter, LinkeIn en Goodreads overgebleven.Maar onlangs kwam er toch weer een account op een sociaal netwerk bij: Instagram. Een eerst voorzichtig proberen is nu omgeslagen in een volledige omarming. Instagram is nu een vast onderdeel van mijn dagelijkse ronde sociaal netwerken.

Wat is Instagram: Instagram is foto-Twitter voor je iPhone. Heb je geen iPhone dan hoef je niet verder te lezen. In hun faq staat dat de iPhone versie eerst volledig wordt uitgewerkt voor de Instagram jongens (Kevin Systrom en Mike Krieger) andere platformen overwegen. Dus iPhone only voorlopig.

Goed, foto-Twitter dus. Maar we hebben toch Twitpic of Mobypicture of noem zo nog een paar dozijn foto-sharing sites? Klopt. Maar dit muisje heeft een staartje. Een app staartje. Instagram is namelijk een gratis app voor de iPhone die het o zo makkelijk maakt om foto’s te delen met je vriendenlijsten op Twitter, Facebook, Flickr en Foursquare. Alles wordt in de app gedaan dus je hoeft niet eerste een foto te maken, die te uploaden naar de service van je keuze, vervolgens je favoriete Twitter client op te starten om een link te tweeten. Nee, je start de Instagram app op, maakt de foto, kiest al dan niet een filter uit de lijst, schrijft een begeleidend tekstje en plaatst de foto in de Instagram tijdlijn. In de instellingenpagina in de app kun je bepalen waar je foto nog meer naar toe gaat. In mijn geval Twitter maar het kan dus ook Flickr en/of Facebook zijn.

Totale integratie dus. Het is zo makkelijk om een opvallende scene in je dagelijks leven even vast te klikken en in je tijdlijn te zetten dat je het ook daadwerkelijk doet. De filters die je (eventueel) over je foto’s giet zijn een leuke extra die de Instagram tijdlijn een eigen herkenbaarheid geven. Dat is één van de briljante ideeën die achter Instagram schuil gaat: het heeft een eigen gezicht.

Inmiddels heeft Instagram meer dan een miljoen geregistreerde gebruikers en het groeit nog steeds. Bijna dagelijks zie ik mijn volgerlijst groeien. Het meeste via mijn Twitter-volgers-lijst. Dat is een tweede briljant idee achter Instagram: behalve je eigen sociale netwerk opzetten ook naadloos integreren met al bestaande netwerken. Gebruikers hebben namelijk geen zin weer een boel tijd te investeren in het opbouwen van een vriendenkring.

Ik hoop dat Instagram snel beschikbaar wordt voor andere platformen. Want de app is erg leuk. Het is moeilijk uit te leggen waarom maar zoals bij veel van dit soort netwerken – zeker in het geval van Twitter: je moet het gewoon doen om de lol ervan in te zien. Dus als je een iPhone hebt: probeer het eens! Het is een aanrader.

Instagram op de iTunes store.

0 Shares:
6 comments
  1. boeiend stuk – maakt nieuwsgierig! Ik heb helaas geen iPhone maar zou wel eens een live demo willen zien.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.990 keer gelezen