Opstaan, vliegen, rennen, werken, meeting en vergadering, borrel hier en tweetup daar, overal en altijd internet en te veel zenders op tv om uit te kunnen kiezen. Wat zijn we toch druk met zijn allen hier in Nederland. We hebben het goed, echter gaat dat vaak ten koste van onszelf. Dat kan anders dacht ik en ik bezocht IJsland rond de jaarwisseling om een kijkje te nemen in hun land en leven.

IJsland is een bijzonder land, heeft een bijzondere ligging en de bevolking is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. IJslanders drinken om dronken te worden, hebben een gezonde afkeer van autoriteit, houden van kattenkwaad, doen sentimenteel over een land dat klein genoeg is om zich als gemeenschap te gedragen, zijn ruimdenkend en houden er een ontspannen levenswijze op na (zelfs het vliegveld straalt rust uit), ondanks dat de gemiddelde IJslander twee banen heeft om te kunnen voldoen aan hun hoge levensstandaard.

Liefde op het eerste gezicht

Het eerste dat opvalt zodra je IJsland vanuit het vliegtuig ziet liggen is natuurlijk het adembenemende landschap. De Westman Eilanden langs de kust, uitgestrekte vlaktes, de meren, de gletsjers, vulkanen, rookpluimen uit de warme bronnen en vergeet niet de vele watervallen en de geiser die het land rijk is. Saillant detail is dat alle geisers in de wereld zijn vernoemd naar de geiser bij de plaats Geysir, zelfs de keuken- en badkamer geisertjes. IJsland heeft genoeg moois te bieden om lekker te onthaasten, echt zo’n yuppen term, noodzakelijk, doch vaak onderschat.

Hoge levensstandaard

IJslanders zijn eenvoudige mensen, hebben echter een hoge levensstandaard, misschien wel hoger dan onze levensstandaard. Om hieraan te kunnen voldoen hebben ze veelal twee banen. Vrouwen werken er ook en genieten net als de mannen van hun vrijheid. Samenwonen doen ze meestal pas op latere leeftijd. Je moet er niet raar van opkijken als een IJslandse op haar 21e al twee kinderen heeft. Meestal zijn die kinderen van verschillende mannen. De man waar ze later mee gaat samenwonen is een andere persoon. Als vrouwen ervoor kiezen om te gaan samenwonen hebben ze er dus al een leven op zitten. In dit eerste leven heeft ze de volle aandacht voor zichzelf, pas later wil ze dit delen met een partner.

Waar wij veel waarde hechten aan een bepaald tijdstip feliciteren de IJslanders elkaar niet om middernacht. Zij genieten van de hele avond in zijn geheel. Tijd speelt daar een ondergeschikte rol. Het vuurwerk begint daar al rond half 12 en gaat onverminderd door tot minimaal half 1, daarna is het hoogtepunt voorbij en hebben de IJslanders in totaal meer dan 700 ton professioneel vuurwerk de lucht in gejaagd, 100 x zo veel als in Sydney, de stad die claimt het grootste vuurwerk te hebben.

Blue Lagoon, stukje paradijs op aarde

Het hoogtepunt van ieders verblijf op IJsland, ongeacht de duur, is de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is gelegen tussen Grindavík en Keflavík, het internationale vliegveld van IJsland, en vormt zodoende een mooie start en afsluiting van je verblijf. Dit natuurlijke meertje wordt verwarmd door omliggende warmtebronnen en heeft hierdoor een natuurlijke (minimale) temperatuur van 37 graden. Langs de kant staan bakken met witte modder. Deze modder is ideaal als masker en is de ultieme verwenning voor jezelf en helpt je heerlijk ontspannen terwijl in je in het heerlijk warme fel blauw gekleurde meer ligt. Daarnaast kun je genieten van massages, gezichtsbehandelingen, sauna’s en meer behandelingen die een mens goed doen in een prachtige omgeving. Een verblijf in de Blue Lagoon staat voor ontspannen in stijl.

Wat blijft…

… zijn de foto’s, de souvenirs (Lekker warme en typisch IJslandse Lopapeysa trui gemaakt van zuiver schapenwol, ontspannend maskertje uit de Blue Lagoon) en natuurlijk de IJslandse muziek (o.a. Sigur Rós en Jónsi) om in het drukke Nederland op zijn IJslands (lees: iets meer ontspannen en ruimdenkend) door het leven te gaan, opdat we iets meer aan onszelf zullen denken.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 4.202 keer gelezen