Via Reddit kwam ik dit artikel over Dead Drops tegen. Dit zijn USB flash drives die ergens op een publiekelijk bereikbare plaats zijn ingebouwd. Bijvoorbeeld in een muur waar wat cement is uitgevallen of in een hekpaal waar een opening in zit.

De bedoeling is dat iedereen met laptop of ander mobiel apparaat met USB poort via deze flashdrives bestanden kan uitwisselen. Het maakt niet uit wat.  De flash drives zijn leeg als ze worden geïnstalleerd, op een readme.txt tekstbestandje na waarin wordt uitgelegd wat de bedoeling is.Het Dead Drops project is bedacht door Aram Barthol, een in Berlijn gevestigde media-kunstenaar. Hij begon het project in New York in oktober, 2010.

Zelf doen

Op de site van Dead Drops staat alle informatie die je nodig hebt om zelf je Dead Drop te maken. Het is zo simpel dat iedereen het kan en gewapend met een potje muurvuller en een plamuurmesje kun je op zoek gaan naar een geschikte plek om je Dead Drop te installeren. Natuurlijk wel oppassen voor de hermandad want ik betwijfel of deze toch ietwat subversieve kunstvorm door de beheerders van publieke bouwwerken wordt gewaardeerd. Maar, hé, als ik zie wat voor een monsterlijke aankleding van het stadsbeeld van overheidswege vaak wordt toegestaan lijkt me een onschuldig USB stekkertje dat uit een muur steekt nauwelijks een aanstootgevend object.

Of die van anderen vinden
Er zijn al Dead Drops te vinden in vele steden in vele landen. Op de site staat een database waar iedereen een Dead Drop kan aanmelden. Op de kaart kun je zien of er een bij jou in de buurt is. Als ik de kaart zo zie is het in Nederland nog niet echt aangeslagen. Ik zie er een in Amsterdam en een in Oosterhout waarbij die in Oosterhout de eerste claimt te zijn.

Voorzichtig
Het is natuurlijk allemaal voor eigen risico. Zowel het installeren van de Dead Drop als het eventueel uitwisselen van bestanden via dit netwerk. Beveiliging is er niet en virussen en malware kunnen zich zonder moeite op zo’n USB flash drive nestelen dus kijk uit wat je op je computer overzet. Maar het idee is wel heel leuk.

Maar met veel mogelijkheden
Het kunst(net)werk is wat het publiek er van maakt. Je kan je voorstellen dat er een persoon van Dead Drop naar Dead Drop reist en via tekstbestandjes een reisverslag achterlaat. Of een foto serie waarbij momentopnamen gemaakt op  de locatie van de Dead Drop een beeld geven van het leven om de Dead Drop heen. Zo is er van alles te bedenken waardoor de Dead Drop een openbare, digitale straatkunst galerij wordt.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.799 keer gelezen