Tot april 2011 reis ik samen met mijn vriend door Afrika. We hangen vooral de toerist uit, maar de (professionele) interesse in internetgebruik, ICT en media blijft. In internetcafe’s kijk ik over schouders mee wat mensen doen, ik blader door het ICT leerboekje van kinderen en speur voor deze site naar Afrikaanse ContentGirls. Helaas heb ik in West-Afrika (eerste drie maanden van de reis) nog weinig ContentGirls ontmoet.

Internetcafe in BamakoHet kan zijn dat ContentGirls niet in de internetcafe’s komen (daar zie ik vooral mannen) of dat ik niet goed genoeg heb gezocht, maar het is waarschijnlijk dat er nog weinig West-Afrikaanse vrouwen zijn die content voor op internet maken. Hoewel landen en regio’s in West-Afrika onderling sterk verschillen, zijn er grofweg (en dus ongenuanceerd) drie belangrijke redenen voor het geringe aantal ContentGirls; er is een gebrek aan middelen, aan educatie en de cultuur in sommige landen maakt het zowel de ontwikkeling van ‘content’ als de ‘girls’ erg lastig.

Hoewel ICT een groeiende sector is in Afrika, heeft nu nog een beperkt deel van de inwoners toegang tot een computer of internet. ICT apparatuur is voor veel Afrikanen niet te betalen en de apparaten gaan door het zand, stof en de hitte snel kapot. Daarnaast rekent Microsoft topman Dr Cheick Diarra op Business Africa voor dat een internetverbinding  in huis voor een Afrikaan drie keer zo duur is in vergelijking met een Amerikaan.

Educatie is een tweede probleem: in  Mali gaat 50% van de kinderen naar de basisschool, het aantal kinderen dat naar de middelbare school of zelfs het hoger onderwijs gaat is nog kleiner, zo weet een Franse docent ons te vertellen. Analfabetisme is groot [zie bijvoorbeeld wat data uit deze presentatie] en zonder onderwijs zullen deze jongeren nooit verhalen kunnen schrijven. Daarbij komt nog dat de meeste content op internet in het Engels of Frans is, talen die (geschoolde) jongeren vaak niet niet vloeiend lezen of schrijven.  Verhalen in het Ghaneese Twi, Malinese Bamana of het Senegaleese Wolof hebben waarschijnlijk weinig lezers en helemaal weinig internetfollowers.

Hoewel veel vrouwen in de stedelijke gebieden dezelfde kansen hebben als mannen, geldt dat niet in sommige rurale gebieden. De vrouw runt het huishouden en is er weinig tijd voor opleiding of bredere ontwikkeling. Niet alle vrouwen hebben zoveel kansen als de mannen. Daarbij is de opleiding van jongeren niet altijd uitdagend; jongeren leren op school de belangrijkste zaken als lezen, schrijven, rekenen en een computer gebruiken (uit een boek, dat dan weer wel), maar, zo verzuchtte een Duitse vrijwilligster, “ze leren niet voor zichzelf denken”.  Jongeren worden nog te weinig opgeleid om zelf te denken en zelf content te ontwikkelen.

Ondanks deze moeilijkheden, zullen er best West-Afrikaanse ContentGirls zijn en zal hun aantal alleen maar groeien. Steeds meer kinderen (maar nog steeds te weinig) gaan naar school en ICT is een aansprekend onderwerp voor jongeren, niet in de laatste plaats door Facebook. Internet op de telefoon is in opkomst en met een groeiende ICT afzetmarkt in Afrika zullen betere (=zand-bestendige) computers worden ontwikkeld. Ondertussen is het misschien aan ons om ContentGirls internationaal te maken en Afrikaanse ContentGirls een podium te geven.

0 Shares:
3 comments
  1. Leuk en interessant om eens wat uit die contreien te lezen! Als jij mensen tegenkomt die iets kunnen en willen vertellen over waarom Contentgirls daar niet aan bod komen of welke invloed internet daar heeft of andere leuke en interessante onderwerpen, dan is er hier zeker ruimte om dat te publiceren. Superinteressant. Thanks voor het inzicht.

Comments are closed.

Dit artikel is 2.419 keer gelezen