Overzichtspagina handleiding

Als je deel 2 van deze serie leest, is de kans groot dat je nog geen Twitteraccount hebt. Waarschijnlijk heb je over Twitter gelezen of gehoord via de media of heb je Twitterende vrienden die je steeds maar blijven vragen of je nou al een Twitteraccount hebt. Maar je twijfelt toch. Maak je geen zorgen, daarin sta je niet alleen. Uit het Twitteronderzoek uit 2010 blijkt dat bijna 40% van de tweeps heeft getwijfeld voordat ze een Twitteraccount aanmaakten.

De meeste van hen zijn vooral bang dat Twitter totaal zinloos is. Mensen die nog nooit gebruik hebben gemaakt van Twitter, gebruiken graag de Broodje-kaas-uitspraak: “Ik hoef toch niet de hele tijd te weten dat je een broodje kaas aan het eten bent.” En uiteraard hoef je dat absoluut niet te weten. Maar dat is ook niet wat er op Twitter gebeurt. In elk geval niet alleen dat. Want laat ik eerlijk zijn, tweets over broodjes kaas zijn er ook.

Maar hoe kan Twitter zinnig zijn voor jou?

Je maakt je eigen Twitterrealiteit. Oftewel, de waarde van Twitter is voor iedereen anders. Maar hier is een aantal zaken waarvoor je Twitter in elk geval kunt gebruiken.

De internetbuzz volgen
De laatste ontwikkelingen, de nieuwste ideeën, het laatste nieuws, de nieuwste technieken. Op Twitter zitten de mensen die de drijvende kracht zijn achter de innovatie op internet. Door deze Twitteraars te volgen ben jij ook direct op de hoogte van wat hot is en wat not. Zo verdenkt niemand je er meer van dat je een digibeet bent en kun je met andere hippe lui meekletsen.

Op de hoogte blijven
Natuurlijk volg je op Twitter niet alleen de internetbuzz. Nieuws en Twitter gaan erg goed samen. Het laatste nieuws, vind je soms zelfs het eerst, op Twitter. Van lokaal nieuws, tot wereldnieuws en van shownieuws tot economisch nieuws het wordt allemaal getweet. Geen wonder dus dat er ook veel journalisten op Twitter zitten, die gebruiken Twitter als een soort informatiedienst, maar tweeten op hun beurt ook weer de laatste nieuwtjes. Al met al staat Twitter bol van het nieuws.

Hulp bij je vraag
Followers zijn de mensen die jouw berichten lezen op twitter. Stel je hebt een praktische vraag, maar kent in het echt niemand die de vraag voor je kan beantwoorden. Zo’n vraag kan bijvoorbeeld zijn: “Wat is een goede hostingprovider?” of “Hoeveel gram kip heb ik nodig als ik voor 4 personen Kip kerrie maak?” of ook “Ik zoek een goede PHP programmeur voor een interessante job.”

Je Twitterfollowers kunnen je helpen bij het vinden van het antwoord op je vraag. En jouw volgers hebben zelf ook weer andere mensen die hen volgen. Je zet dus in 1 keer een hele hoop mensen in om je te helpen bij het oplossen van je probleem. De kans dat je ook daadwerkelijk een oplossing vindt wordt dan een stuk groter.

Promotie
Twitter is een social network. Door je aanwezigheid alleen al, werk je aan je persoonlijke of bedrijfsmatige reputatie. Daarnaast kun je je followers inzetten bij het promoten en beoordelen van je bedrijf of bijvoorbeeld je weblog. Doe dit wel met mate en zorg ervoor dat je niet alleen maar tweet over die mooie aanbieding die je nu weer hebt. Ook op Twitter wordt spam niet geapprecieerd en is de kans groot dat mensen je niet willen volgens als je alleen maar reclame tweet.

Netwerken
Twitter is een perfecte manier om je netwerk uit te breiden en te onderhouden. Je kunt relatief gemakkelijk mensen vinden die voor jouw vakgebied of branche interessant zijn en die gaan volgen. En je hoeft niet bij hen allemaal op de koffie, maar kunt online met elkaar in gesprek.

Ook bij het netwerken geldt – zoals bij alle social media – dat je moet participeren om dit zinvol te maken. Gewoon maar een hele hoop followers toevoegen aan je account en verder nooit Twitteren zal je netwerk verder minimaal ten goede komen. Lees mee, reageer, converseer, participeer.

Professioneel advies
Je loopt vast op je werk. Via Twitter kan je in contact komen met mensen uit jouw branche en aan hen vragen voorleggen die heel specifiek voor jouw werk zijn. Dat kan op andere plekken ook, maar via Twitter heb je meestal veel sneller een antwoord op je vraag en bereik je heel gemakkelijk een grote groep mensen.

Jouw reden
Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om Twitter te gebruiken. Waarom gebruik jij Twitter en wat haal je eruit? Gooi het in de comments. Redenen die voor iedereen interessant kunnen zijn, voeg ik toe aan de lijst.

Bonus
Een bonus die meteen de kracht van Twitter toont: ik legde aan mijn eigen Twittervolgers de vraag voor: “waarom Twitter je eigenlijk”? En kreeg meteen een paar antwoorden. Die vind je hieronder.

0 Shares:
3 comments
  1. Mijn antwoord is opgenomen in deze presentatie. De vraag die ik voorgeschoteld kreeg luidde "Waarom zou jij mensen aanbevelen om te gaan twitteren". Wat iets helemaal anders is dan "waarom twitter jij".

  2. Dank je voor deze informatie. Ik heb nog geen account maar ga deze zeker maken. Gr. Ed

Comments are closed.

Dit artikel is 12.439 keer gelezen