“Maar waarom wil je dan een tablet?” Een zinnige vraag en 2 weken geleden was mijn antwoord dat ook: “Omdat het een leuk hebbedingetje is. Want laat ik eerlijk zijn, het voegt natuurlijk helemaal niks toe.”

Wist ik veel.

Mijn huis staat vol met schermen. Mijn 17 inch, 15 inch en 10 inch laptops. Mijn 22 en 23 inch schermen bij mijn pc. En natuurlijk mijn Motorola Droid, die toch nog steeds 5 inch biedt. Voldoende gizmo’s en gadgets dus om het web op te gaan. Van groot tot klein, van mobiel tot vast en van in staat tot telefoneren, tot in staat tot skypen.

Weinig reden dus om de Samsung Galaxy Tab aan deze verzameling toe te voegen. Maar zoals elke gadget freak weet, is daar helemaal geen goede reden voor nodig. Via eBay en uit Engeland bestelde ik de Tab dan ook 2 weken geleden. 500 euro, 5 werkdagen en een haastig uit elkaar getrokken kartonnen pakket later had ik hem dan eindelijk in mijn hand.

Waarom Engeland?
Toch handig om te vertellen waarom de tab helemaal van over de oceaan moest komen. Simpel eigenlijk: vanuit Engeland betaalden we 500 euro, inclusief verzendkosten. In Nederland kost de Tab volgens vergelijk.nl € 685. Natuurlijk kun je er goedkoper aan komen als je bereid bent een data abonnement te nemen. Maar dat ben ik naast mijn vaste verbinding, mijn telefoon met internet en mijn dongel eigenlijk niet. Ik bedoel, hoeveel data abonnementen kan een mens eigenlijk hebben?

Zonder data abonnement, maar met wifi en 16 gig harde schijf, 7 inch scherm en plek voor een sim-kaart, hield ik 1,5 week geleden mijn Tab dus voor het eerst in handen.

Ik zal eerlijk zijn. Ik heb de Tab daarna bijna niet meer losgelaten.

Waarom zo blij?
De Samsung Tab heeft duidelijk een functie: hij entertaint. Al mijn andere computers gebruik ik vooral om mee te produceren. Nieuwe sites, nieuwe artikelen, nieuwe presentaties, nieuwe logo’s, nieuwe whatevers. Ik kijk er soms wel een filmpje op (maar dat doe ik meestal via de mediastreamers en de tv) of luister muziek (dat doe ik meestal via het netwerk en de stereotoren), maar over het algemeen ben ik vooral dingen aan het maken. En daar zijn ze ook zeer geschikt voor.

Mijn telefoon gebruik ik om mee te bellen en om mail mee te lezen. Meestal niet om mail te beantwoorden, want een uitgebreide email tikken op dat kleine schermpje, daar krijg ik spierpijn van. Voor bellen en mail checken is mijn telefoon dan weer zeer geschikt.

De Samsung Tab is echt het apparaat dat er precies tussen past. Ik check mijn email en twitter, maar heb ook een toetsenbord (en scherm) dat groot genoeg is om uitgebreid op te tikken en waarmee ik tijdens meetings beter af ben dan met een kladblok.

Ik consumeer verder filmpjes, muziek, websites, artikelen, kranten, tijdschriften, spelletjes etc.

Ik maak er vooralsnog weinig op. In een noodgeval kan ik via de browser best mijn WordPress sites aanpassen, maar dat zal nooit core business worden. Aan de andere kant is de tab prima te gebruiken om tijdens vergaderingen aantekeningen te maken. Het toetsenbord is groot genoeg om met meer dan zelfs 2 vingers te kunnen typen. Dat versnelt het proces aanzienlijk kan ik je melden.

En als het om bellen gaat, ben ik ook best blij met de Tab. Bij wijze van proef heb ik deze week de sim-kaart uit mijn telefoon gehaald en in mijn Tab gestopt. Bluetooth headsetje erbij en klaar is Klara. Mijn telefoon ligt verlaten op mijn nachtkastje.

Bellen

Daar zal hij overigens niet lang blijven liggen. Want hoewel bellen met de Tab echt meer dan prima gaat, is het apparaat natuurlijk wel wat groot. Hij past in mijn handtas, maar de kans is groot dat ik hem liever thuis laat wanneer ik een avondje cocktails ga scoren in de Utrechtse binnenstad. Nu heb ik dan eindelijk een excuus om mijn dualsim te activeren. Mijn telefoon zal ik niet meer altijd aan hebben staan of bij me hebben, maar als het nodig is blijft mijn Tab thuis en bel ik weer als vanouds.

Bedenk wel dat je een koptelefoon nodig hebt om te bellen. Heb je geen headset aangesloten dan is je gesprek voor iedereen op luide toon te horen. Dat werkt voor thuis prima (dan hoef je dan ook niet de hele tijd met een headset rond te lopen, maar op kantoor kan dat onhandig zijn.

De Tab wordt geleverd met een eigen headset. Prima ding, maar de opneemknop doet het niet. Althans niet bij mij. Wat betekent dat ik elke keer dat ik word gebeld, moet gaan graven in mijn tas om met de Tab zelf op te nemen. Érg irritant. De bijgeleverde headset heb ik dus ook bijna direct vervangen.

Beeld
Het scherm van de Tab is groot genoeg om een serie te kijken (walking the dead, is mijn favo op dit moment) en het beeld haarscherp. Wanneer je filmbestanden op je Tab zet, vraagt hij of je ze wilt converteren of alleen overzetten. Ik heb steeds dat laatste gekozen en alle filmpjes speelden gewoon af.

Ook leuk aan de Tab is dat hij een front-facing videocamera heeft. Dat betekent dat je kunt videobellen met andere Tabs of iemand achter een computer met webcam. Eerlijk gezegd verwacht ik daar niet uitgebreid gebruik van te maken. Maar goed, wie weet, ik had ook niet verwacht dat ik zo snel, zo vergroeid zou raken met de Samsung Tab.

De camera maakt niet de allerbeste foto’s, maar als je de állerbeste foto’s wilt, dan moet je ook gewoon een spiegelreflex kopen. je kunt de fotocamera op verschillende standen zetten: nachtstand, sportstand, panoramastand en je kunt een zelfportret maken. Dat kan natuurlijk altijd, maar met de front-facing camera gaat dat wel wat gemakkelijker.

Klik voor originele afmeting

Apps
Het downloaden van apps voor de Tab doe je net zoals op Android telefoons, via de Market. Natuurlijk heb ik direct hootsuite, Twitter for Android en Angry birds opgegooid en niet alleen werken die goed, maar ze zien er ook nog steeds prima uit. Wat niet wil zeggen dat dit voor alle apps geldt. Zo heb ik gisteren een soundboard gedownload met irritante kerstgeluiden. Het plaatje dat daarvoor als achtergrond diende zag er zwaar over de zeik uit. Dat zal dus best vaker voorkomen.

Standaard krijg je er ook wat apps bij waaronder een e-reader, een magazine- en krantenreader, wat Engelse rommel waar ik niks aan heb (in Engelend gekocht weet je nog), demo’s van spelletjes die ik niet wil en een link naar de Samsung app store. Tsja, die kan me gestolen worden, maar leuk dat ze eraan denken.

Lezen
De krant lezen via de bijgeleverde app gaat erg goed. Ik las elke dag de Pers op mijn Samsung Tab totdat ik de melding kreeg dat ik ervoor moest gaan betalen. En toen ook nog bleek dat ik dat niet met Google Checkout of met Paypal kon doen, was de Pers verleden tijd. Jammer, want zowel de Pers als de Volkskrant zou ik via de Tab veel eerder lezen dan op dat onhandige en een beetje vieze krantenpapier. Er zal vast een Nederlandse app zijn waarmee ik makkelijker kan betalen, maar die moet ik nog ontdekken.

Een eBook heb ik inmiddels ook al besteld: een boek van Stehen King. Lezen van de Tab gaat op zich prima, maar het licht wordt na verloop van tijd wel irritant en te fel. Dit boek lees ik nog uit en misschien ook nog wel wat gratis schrijfsels als ik me eens verveel, maar verder hou ik het voorlopig nog even op papieren lectuur.

De conclusie is dan ook dat het lezen van artikelen heel erg te doen is, maar het lezen van een boek op de Tab niet echt een fijne bezigheid is.

Wat nog meer?
De Tab heeft 5 homescreens die je helemaal vol kunt gooien met apps. Standaard draait er een soort task manager op de Tab waarmee je kunt zien hoeveel geheugen er wordt gebruikt en hoeveel RAM. Handig en die heb ik dan ook op homescreen nr. 2 gezet (ziet er namelijk niet uit).  De Tab heeft een proprietary kabel, oftewel een kabel die alleen op de Samsung past. Maar ach, aan de andere kant van de kabel (die niet in je Samsung gaat) zit USB. Die kant kun je dus aan je pc hangen en op die manier heel gemakkelijk bestanden overzetten.

Wat is er dan mis mee?
Ik heb nog niks kunnen ontdekken. De batterij gaat tussen 5 en 10 uur mee, afhankelijk van hoe actief je erop loopt te rammen. Het scherm is meestal na 5 minuten al smerig, maar dat geldt voor alle touchscreen apparaten. Ik kan geen reden ontdekken om dit apparaatje niet te kopen, behalve natuurlijk de prijs. Maar misschien ken je een hele gulle kerstman?

En waarom dan geen iPad?
Kort en simpel: met de Samsung kan ik bellen door mijn simkaart erin te stoppen. Maar belangrijker: ik kan de Tab in één hand houden terwijl ik met de andere hand tik. En dát is eerlijk gezegd rete-handig!

0 Shares:
11 comments
  1. Klinkt goed! Maar ik wacht toch nog even de Adam af van Notion Ink. Ben ik erg benieuwd naar! En dank voor de tip van The Walking Dead. Die kende ik nog niet :)

  2. Heb er ook één, van een gulle, vroege Sint. En idem, heb hem sinds ik hem heb vrijwel niet meer losgelaten. Superhandig, kan er prima op typen, vooral in de landscapestand. En ik heb er al een stuk of 6 boeken op gelezen. 's Avonds in bed geen leeslampje meer nodig. Scherm te fel? Zet de standaard reader op een andere tinten. Ik heb hem op 'grijs' staan, lees lekker en is niet te fel. Het netboekje staat te verstoffen.

  3. Wauw, klinkt goed; die Tab. Kan hij ook flash-sites bekijken (wat de IPad niet kan)?

  4. Ik vind het lezen op de tab wel erg prettig en de millennium trilogie is minder zwaar op de tab ;-) Verder gebruik ik ook de houder cq oplader. Erg handig ook om films te kijken. En met een duo simkaart is de tab voor mij onmisbaar, mijn laptop blijft op kantoor.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.230 keer gelezen