nooit meer een writer's block tipsIedere schrijver, of het nou fictie of non-fictie is, heeft er ooit mee te maken. Een writer’s block. Niets, nada, noppes komt er uit die pen/toetsenbord. Twitter, Facebook en online shoppen vragen meer aandacht dan die ene opdracht die nog af moet. Zelfs afwassen biedt meer voldoening dan het schrijven. Vluchten in tweets of je gedachten verzetten met het soppen van huisraad lijkt veilig, maar die deadline nadert… Hieronder enkele tips om die writer’s block te overwinnen.

  • Houd lijstjes bij

Je hoeft ze niet direct uit te werken, maar noteer de interessante ‘dingen’ die je tegenkomt, vragen die mensen je stellen of ontwikkelingen waar je zelf benieuwd naar bent. Op momenten dat je inspiratie ver te zoeken is, pak je je lijstje er weer bij. Op deze manier kun je ook vooruit werken met bijvoorbeeld blog-artikelen.

  • Sparren met ideeën

Biedt het lijstje geen uitkomst? Of zit je vast aan een onderwerp dat je is opgelegd door een opdrachtgever? Via online communities, fora, twitter of face-to-face met vriendinnen of vakgenoten kun je je onderwerp bespreken. Door een andere kijk op een onderwerp krijg je meer invalshoeken en vaak zoveel inspiratie, dat je snel weer op weg bent.

  • RSSfeeds

Maar ook nieuwsbrieven, lijsten op LinkedIn en Twitter…. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen je interessegebied en je hebt altijd wel iets om op in te haken of op terug te vallen.

  • Iets heel anders

Prikkel je creativiteit en volg een cursus proza of poëzie. Iets totaal anders dan wat je normaal zou doen werkt verfrissend en biedt nieuwe invalshoeken voor je eigen werk.

  • Schrijf wat in je opkomt

En laat het dan even rusten. Een dag later met frisse moed ertegen aan en je zult zien dat het helemaal niet zo gek was, wat je gisteren al hebt op geschreven.

Wat ik ook herkenbaar vond om te lezen was de tip om jezelf niet al te kritisch te benaderen. Schrijven is een vak, geen hogere kunst (ik voorzie wel enige pittige discussies nu ik dit zo opschrijf?). De lat ligt uiteraard hoog, want je wilt – gaat – een goed product afleveren, maar tijdens het schrijven elke letter en elke komma al in je hoofd te gaan becommentariëren, werkt je writers block juist in de hand.

Kortom…

Dit lijstje zijn de dingen die voor mij goed werken of die ik zo leuk vond dat ik ze jullie niet wilde onthouden. Natuurlijk zijn er veel meer tips en trucs om een writersblock te lijf te gaan. En wat zijn jullie tips en trucs voor de schrijvers onder ons?

0 Shares:
6 comments
  1. hahaha, vooral het werkontwijkende gedrag is heel erg herkenbaar. Soms zou ik willen dat ik Twitter niet had ontdekt :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 2.706 keer gelezen