Als blogger bouw je in de loop der jaren een uitgebreid archief op.  Artikelen die je ooit hebt geschreven en nadat je ze hebt gepubliceerd niet vaak meer naar hebt gekeken. Maar die oude artikelen kunnen een schat aan informatie bevatten. Informatie die ook nu nog relevant is voor je lezers. Of gewoon zo goed zijn, dat het zonde is als ze “begraven” zijn in je archief.

Het probleem met (in elk geval actieve) blogs is toch vaak dat de content van de dag een mooie plek krijgt, maar dat oudere artikelen ook snel naar de achtergrond verdwijnen. Hoe maak je die artikelen weer waardevol?

Thema’s

Éen manier om je oude artikelen weer naar de voorgrond te halen, is door ze samen te brengen in thema’s of dossiers. En dan bedoel ik niet gewoon de artikelen uit één categorie bij elkaar zetten. Nee meer als een curator naar je artikelen kijken en artikelen bij elkaar zoeken die ook samen een verhaal vertellen. Vertel dat verhaal ook wanneer je het dossier publiceert. Zoals een collectie in het museum ook een folder heeft die de collectie duidt.  En ontsluit ze permanent: niet als blogpost, maar als vaste pagina op je blog. Opgenomen in het hoofdmenu of permanent in je sidebar. Op die manier hoeven bezoekers die op zoek zijn naar artikelen over een bepaald thema, niet eindeloos te zoeken door je blog en blijven ze langer hangen.

Een hele simpele manier om je oude artikelen weer naar voren te halen, is door naar oudere artikelen te linken in je nieuwe blogposts.  Zorg er wel voor dat de links wat toevoegen en dus ook echt linken naar relevante achtergrondinformatie of additionele informatie bij je nieuwe artikel.

Zorg ervoor dat je onder elke nieuwe blogpost een lijstje biedt met artikelen die eraan gerelateerd zijn.  Gebruik je WordPress, dan zijn hier verschillende plugins voor. Zoals Yet Another Related Posts Plugin of IGIT Related Posts With Thumb Image After Posts (ze houden van lange namen).

eBook

Als je eenmaal thema’s hebt gemaakt kun je ze natuurlijk ook als eBook aanbieden. Maak van je artikel een pdf, zodat je lezers het niet alleen op je blog kunnen lezen, maar ook kunnen downloaden en gemakkelijk kunnen uitprinten. Zorg er wel voor dat je .pdf uitgebreide verwijzingen bevatten naar je blog. Bijvoorbeeld door op elke pagina een link te plaatsen naar je blog en in de inleiding (ja, schrijf een inleiding) en op de laatste pagina in elk geval ook te verwijzen naar je blog en eventueel andere social accounts. Je maakt het op deze manier gemakkelijker voor je oude content – die nu misschien niet meer wordt gelezen – om door anderen te worden verspreid.

Presentatie

Heb je in je archief artikelen met Top x-lijsten? (Bijvoorbeeld: Top 5 manieren om jezelf te personal branden of Top 8 Twitter tools), dan kun je daar heel gemakkelijk een mooie powerpoint van maken. Deel je presentatie via bijvoorbeeld Slideshare en link erin naar het artikel.

Tweet je oude artikelen

Heb je een Twitteraccount en een WordPressblog? Dan kun je je volgers wijzen op  oudere artikelen met behulp van een plugin: Tweet old Posts. Deze plugin tweet automatisch blogposts die ouder zijn dan een periode die jij zelf aan kunt geven. Verder kun je ook aangeven hoe vaak een oudje moet worden getweet en welke tekst je erbij wilt tweeten (bijvoorbeeld met de hashtag #archief), maar ook welke categorieën wel en welke niet mee worden genomen.

Deel oude posts op nieuwe sociale netwerken

Je wilt mensen die je al jaren volgen natuurlijk niet al teveel vervelen met content die ze al hebben gelezen. Maar hoe lang heb je nu al een Facebook account? Of Google Buzz je? Dat zijn nieuwe netwerken met in elk geval deels nieuwe volgers. Een kans om ook daar je oude artikelen nog eens onder de aandacht te brengen.

Zoekmachines

Waarschijnlijk heb je als webbie al bij het publiceren over SEO nagedacht. Maar misschien ook helemaal niet. Kijk met dat oog nog eens naar je oude artikelen en optimaliseer ze voor de zoekmachines. De best gelezen artikelen op 42bis.nl, zijn artikelen uit het archief die goed te vinden zijn in Google.

Wat doe jij om je oude artikelen nieuw leven in te blazen?

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 4.803 keer gelezen