Tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open! Meestal is zo’n aankondiging een verkapt excuus voor puin in je brood of extra stof op je jasje. Maar niet bij Google. Want de jongetjes en meisjes van de zoekgigant hebben de afgelopen week stilletjes de nieuwe Android Market uitgerold.

Het meest in het oog springend is het likje verf dat ze er op hebben gesmeerd; een fel groene band bovenin met daarin een carrousel met “featured” apps.

Gerelateerde apps
Maar niet alleen het uiterlijk is aangepast; als je nu een app hebt geselecteerd en naar beneden scrollt, zie je daar vergelijkbare apps. Leuk om zo nieuwe apps te ontdekken, maar wat mij betreft hadden ze deze functionaliteit al vanaf het begin moeten hebben.

Live search
Daarnaast heeft Google zijn core business nu ook losgelaten op de market; de zoekfunctie is verbeterd en aangevuld met “live search”.

Let op: garantietermijn
En tegelijkertijd heeft Google ook zijn “garantie” aangepast. Kon je vroeger een app die niet aan de belofte of verwachtingen voldeed nog binnen 24 uur terug geven en kreeg je dan vrolijk je centjes terug, nu zul je deze beoordeling moeten doen in een kwartiertje.

De smoes die Google daarvoor aanvoert is dat de meeste refunds toch binnen een paar minuten plaats vinden. Yeah, right. Dat is echt een reden om de retourtermijn terug te brengen tot een honderdste. Vergelijk dit eens met een Brick and Mortar winkel die zijn retour termijn van 14 dagen verkort naar 3,5 uur. Niet zo fraai.

Stop met mekkeren
Veel waarschijnlijker is het dat Google hiermee tegemoet wil komen aan de bezwaren van Game developers, dat mensen soms hun spelletje kopen en het dan binnen 24 uur uitspelen en dan een refund aanvragen. Ik zeg; stop met mekkeren en maak een leuker, uitgebreider, moeilijker spel. Als je mij niet 24 uur (en ik ben echt niet constant aan het spelen) weet te boeien, ben je inderdaad je geld niet waard…

Of ik het verfje mooi vind weet ik nog niet. Maar de service is er in elk geval niet beter op geworden. Helaas is er (voor nagenoeg alle apps) gedwongen winkelnering. Het lijkt Rusland wel!


Geschreven door