Al jaren staat Google in het lijstje meest gebruikte zoekresultaten… in Google! En dit jaar weer, op nummer drie. Wat daarboven nog staat? Hyves en YouTube. De wat meer ervaren internetter denkt nu: hoe kan dat nou weer, wie gaat er nou Google in Google opzoeken??! Alsof je je partner recht in ogen aankijkt en hem/haar vraagt waar hij is. Maar voor de minder ervaren internetgebruikers is het eigenlijk best logisch.

Google is voor de minder ervaren internetgebruiker immers dé startpagina van internet. Openen ze de browser dan zien ze Google. Zien alleen het invulveldje van Google en niet de adresbalk erboven. En ja, je komt waar je moet zijn door in Google je site in te tikken. Maar het zijn wel extra handelingen die niet nodig zijn.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Omdat je niet beter weet. Uit de resultaten van het bovengenoemde lijstje valt op te maken dat de meerderheid van internetgebruikers niet beter weet. Hoog tijd voor scholing in mediawijsheid dus. En hadden we daar niet een Expertisecentrum vanuit de overheid voor? Goed gebruik van de adresbalk en de zoekmachine zijn wat mij betreft basiskennis!

Het tv-programma Man bijt hond nam de proef op de som, met een zeer teleurstellende uitkomst.

Foto geleend van Stuck in Customs.

0 Shares:
4 comments
 1. Ik denk dat jouw conclusie niet helemaal klopt. In chrome is het bijvoorbeeld heel makkelijk om YouTube in de adres balk te typen en dit als zoek opdracht uit te laten voeren en dan direct op eerste link klikken. Ik gebruik dit heel vaak om sneller te navigeren. Zeker met de huidige direct zoeken functie waarbij tijdens intikken van het zoekwoord al de resultaten naar voren komen.

 2. @Gabrie: maar hoeveel mensen gebruiken Chrome? En is dat ook de doelgroep uit het filmpje van Man Bijt Hond of gebruiken de mensen die het wel goed snappen stiekem Chrome?

 3. Die resultaten zijn voor mij geen verassing, alle genoemde websites in de top 3, zoek ik via Google, dus… ;) [ook met chrome overgens]. Ennuh, over dat de weg vinden op internet. Heel veel mensen weten inderdaad de weg niet. Op de HBO instelling waar ik onderwijs volg viel het mij zwaar tegen waar mensen mee aankwamen, als we serieus bronmateriaal nodig hadden.

  Dingen die mensen niet kennen;

  1) EuroStat / CBS online
  2) Onderzoekdatabanken waarop onze hogeschool een abbonement heeft
  3) Onderzoeken welke vrij toegankelijk zijn van grote universiteiten en college's overal op de wereld
  4) Bronnen waar naar verwezen word op wikipedia
  5) TED

  Zo moeilijk is het het niet, gewoon iets verder denken als google en wikipedia. Ons ma heeft er verder ook problemen mee, dat commerciële instellingen zonder overleg met de klant stoppen met papieren communicatie, omdat er 1x een emailadres is vertrekt. Hierdoor is tijdig reageren op facturen bijvoorbeeld echt een crime. Een PDF openen, printen, laat staan invullen!, is een hele opgave!

Comments are closed.

Dit artikel is 5.944 keer gelezen