Wanneer je naar een station gaat in een willekeurige stad in Nederland dan zie je hetzelfde beeld, iedereen onder de dertig is met zijn telefoon in de weer. Er is geen geroezemoes van geanimeerde gesprekken tussen reizigers, nee het is rustig. Iedereen tuurt naar het schermpje en leest Twitter, Hyves en Facebook updates.


Een onderzoek van TNS Nipo bevestigt dit beeld. Mensen met mobiel internet op hun telefoon besteden in Nederland 1.2 uur per dag aan het sociaal netwerken op hun mobiel. Voor e-mail wordt dagelijks 2.2 uur uitgetrokken. 3.8 miljoen Nederlanders zijn tenminste een keer per maand actief op sociale netwerken via hun mobiele telefoon. Maar is dit binnenkort afgelopen.

Mobiel offline
Dat kan binnenkort wel eens afgelopen zijn. De telecomproviders in Nederland gooien de rem erop. De 3G-netwerken raken overbelast en de inkomsten lopen terug. Mensen bellen minder buiten hun bundel en ook het aantal sms’jes neemt af omdat ze nu onbeperkt kunnen krabbelen, posten en tweeten. Onlangs zijn alle data-abonnementen beperkt geworden met uitzondering van het iPhone abonnement van T-Mobile. Bij alle andere data-abonnementen moet er stevig worden bijbetaald na een bepaald gebruik of wordt de snelheid aangepast waarmee je connectie kunt maken.  Er zitten dus overal addertjes onder het gras van het mobiel internet.

Slordig
Het is daarom erg vervelend om te merken dat de meest populaire smartphone besturingsprogramma’s heel slordig met data omgaan. De Apple iPhone is zo’n data-spons dat het netwerk van T-Mobile al tijden overbelast wordt. Maar grote concurrent Android doet het niet beter. Ook hier wordt erg veel data verbruikt. Een van de toestellen die secuur met de verbruikte data omgaat is de Nokia N8. Een ander voorbeeld zijn de BlackBerries. Omdat ze bijna alle online diensten via BlackBerry services aanbieden blijft het data verbruik beperkt. Maar daar betaal je als gebruikers dan ook iets extra voor.

De evolutie stopt?
De revolutie die de iPhone in 2006 is begonnen met apps (cloud based services) heeft zich doorgezet tot nu. De vraag is of de providers, die merken dat het oude businessmodel met belminuten niet meer werkt, met het beperken van de data de evolutie af kunnen remmen. De hardware wordt steeds verder ontwikkelt maar de infrastructuur van de providers loopt behoorlijk achter op de ontwikkelingen. Zo is de techniek er al om veel sneller internet via de zendmasten te versturen. De infrastructuur voor 4G-verbindingen laat nog een jaar of drie op zich wachten. Daarom zijn er apps voor dataverbruik beschikbaar. Hiermee is het makkelijk in de gaten te houden of je over de bundel heengaat. Er zijn apps te vinden in de Appstore, in de Android Market en bij Blackberry Appworld.

Wat zou je ervoor over hebben om onbeperkt van de dataverbinding gebruik te mogen maken. Meer dat tien euro per maand? Vijftien euro? Meer dan 20 euro?

0 Shares:
4 comments
  1. Wat hebben apps met 'cloud based services' te maken? In elk geval zijn die twee niet synoniem zoals de tekst suggereert.

  2. Het is wel vervelend dat je telefoon niet mee werkt door dat het netwerk het niet aan kan of dat de batterij snel leeg loopt. We zitten nog in de begin fase. Stads wifi zou een hoop verbeteren, sommige landen is dat al toegangelijk voor bewoners, gratis wifi.

  3. Heerlijk, om niet bij het gemiddelde te horen, maak regelmatig aan praatje op het station :).

    Social media ook weinig op de telefoon (geen bump, whatsapp, hyves, facebook…), alleen twitter.

Comments are closed.

Dit artikel is 2.929 keer gelezen