Naar aanleiding van mijn artikel over webschrijven voor de generatie M. werd me gevraagd om concrete voorbeelden van goede kindersites. De jaarlijkse uitreiking van de Gouden @penstaart, de verkiezing van de beste kindersite van Nederland, lijkt me een prima aanleiding om terug te komen op die vraag.

Laten we beginnen met een open deur. Geen seks, geen geweld en geen misleidende reclame. Maar wat dan wel?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst verschil maken tussen peuters, kinderen en jongeren. Een site moet aansluiten op het niveau en de belangstelling van een specifieke leeftijdsfase. Een site die uitleg nodig heeft, is per definitie een slechte site. Vandaag kijken we naar websites voor kinderen van 5 tot 12.

Die categorie gaat naar de basisschool. Jongens, meisjes en opleidingsniveau verschillen nog niet zoveel van elkaar en door hun (relatief) onderontwikkelde taalgevoel maken ze veel typefouten. Dat blijkt o.a. uit het onderzoek Klik en klaar, een onderzoek naar surfgedrag en usability bij kinderen. Zo heeft het Jeugdjournaal ook de domeinnaam jeugtjournaal.nl geregistreerd nadat bleek dat kinderen vaak op jeugtjournaal zochten.

Een goede website begint dus met een goede, eenvoudige domeinnaam. Nickelodeon.nl (met CK in plaats van KK) is een moeilijke. Ook begrijpen kinderen niet altijd dat spaties in een domeinnaam niet kunnen. Daardoor zijn domeinnamen als www.donald duck.nl of www.het klokhuis.nl foutgevoelig. Domeinnamen als spelletjes.nl en clipjes.nl spreken meer voor zich en zijn dus populair bij kinderen tussen de 8 tot 12.

Maar op spelletjes.nl staan veel afbeeldingen. Deze site wordt daardoor ervaren als druk. Afbeeldingen worden vaak als reclame gezien. Een betere site – die door kinderen ook nog eens als gebruikersvriendelijk wordt ervaren – is www.spele.nl. Succesvol door eenvoud. De interface is overzichtelijk – zelfs saai – maar omdat de website makkelijk te bereiken is en kinderen binnen twee of drie keer klikken een spelletje kunnen spelen, is dit een van de populairste kindersites.

Inhoudelijk hanteert de organisator van de Gouden @penstaart, Stichting Mijn Kind Online, de volgende criteria voor websites die zich richten op kinderen van de lagere school:

Aantrekkelijk – goed geschreven teksten, geen overdaad aan buttons en banners, interactieve elementen (zelf kunnen creëren / toevoegen van content), op een aangename manier de aandacht vast kunnen houden

Betrouwbaar – reclame moet herkenbaar zijn, kinderen worden niet verleid geld uit te geven of informatie te geven, makers zijn duidelijk te herleiden, informatie voor ouders, informatie over de doelstelling van de makers

Gebruikersvriendelijk – herkenbare links en knoppen, geen opdringerig bewegend beeld en geluid, duidelijke navigatiestructuur, korte laadtijd, kleine kans op verdwalen binnen de site

Voor de complete lijst criteria kun je kijken op Gouden @penstaart.

Vorig jaar won www.spongebob.nl de Gouden @penstaart. Het jurycommentaar luidde: “of je nu houdt van die rare spons of niet, de website voldoet aan alle eisen die je eraan kunt stellen: het borrelt en bruist er van activiteiten, 100% SpongeBob!”

In mijn vorige blog haalde ik de website van Spangas al even aan. Spangas.nl won in 2008 de Gouden @penstaart vanwege de goede interactie met de kinderen: “Zo worden berichtjes die kinderen sturen aan de personages uit de serie ook daadwerkelijk beantwoord. De site is modern en aantrekkelijk vormgegeven zonder de gebruiksvriendelijkheid aan te tasten.”

Gelukkig zijn er meer sites die, ook al hebben ze de Gouden @penstaart (nog) niet gewonnen, wel degelijk geschikt zijn voor leerlingen van de basisschool. Ze voldoen allemaal aan bovengenoemde criteria. Een kleine opsomming:

www.kids.kennisnet.nl
www.zappelin.nl
www.meestersipke.nl
www.jeugdbieb.nl
www.zappmixer.nl
www.leerspellen.nl
www.wroet.nl
www.hetklokhuis.nl
www.jhmkindermuseum.nl
kvk.vara.nl

Een goede website maken voor kinderen is een vak. Maar kinderen weten zelf ook precies wat ze willen. Daarom is de Gouden @penstaart te winnen in 2 categorieën:

1. Gemaakt door professionele makers
2. Gemaakt door kinderen zelf

Zelf een gouden tip voor de Gouden @penstaart? Je kunt een site aanmelden tot 1 december 2010 via www.goudenapenstaart.nl.

Ik ben erg benieuwd welke site populair is bij jullie kinderen. En natuurlijk waarom!

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 5.433 keer gelezen