Vandaag in de formulieren maandag ga ik me aanmelden voor de nieuwsbrief van Selexyz. Heel eerlijk gezegd ben ik nu al jaren lid van die nieuwsbrief, maar speciaal voor dit artikel acteer ik alsof mijn leven er van afhangt. Je moet er wat voor overhebben hé…

Ik start de procedure op de homepage. Een groot deel van de webgebruikers surft overigens niet perse naar de homepage, maar gebruikt Google om de nieuwsbrief te vinden. Voor de volledigheid doe ik dat ook nog even. Het eerste resultaat is een Veel-gestelde-vragen-pagina met daarop de link naar “Aanmelden nieuwsbrief”. Kan beter, maar ach – niet slecht.

Terug naar de homepage. Daar vind ik in het hoofdmenu geen nieuwsbrief terug. Ik scan dus de pagina, op zoek naar iets wat lijkt op een nieuwsbriefplaatje en vind algauw een mooi envelopje. Gek genoeg staat er boven dat envelopje een RSS-icoontje.

Als ik op dat icoontje klik, dan kom ik inderdaad in een RSS feed terecht, die van de nieuwsbrief namelijk. Het duurt overigens even voordat ik dit doorheb. In eerste instantie denk ik dat het de RSS-feed van de website is. Ik krijg die feed dus alleen bij het aanklikken van het RSS-icoontje. Als ik de enveloppe klik, ga ik naar de inschrijfpagina voor nieuwsbrief. Wat in eerste instantie één plaatje lijkt (de tekst ertussen kan ik bijv. niet selecteren) blijkt dus een imagemap te zijn (vertelt ook de paginabron mij). Misklikken brengt je naar de verkeerde pagina en nergens staat aangekondigd dat er ook een RSS-feed van de nieuwsbrief is. Onduidelijk dus.

Maar goed, de pagina waarop ik me moet inschrijven bevat op zich alles wat ik moet weten. En ik hoef niet al teveel in te vullen, dat vind ik altijd een plus.

Rechts kan ik zien wat ik van deze nieuwsbrief kan verwachten. Wel jammer dat het zo ver naar rechts staat. Ik zie het eerst een beetje over het hoofd. Ben vooral aan de linkerkant bezig, dus misschien was het handig geweest om dat mooie checklijstje daar te plaatsen. Wel prima dat het er staat. De privacyverklaring (niet zichtbaar op dit plaatje) vind ik terug in de footer. Die link had best in de introtekst van formuliertje gemogen.

Aan de andere kant bevat het privacybeleid wel een alinea die expliciet over mail gaat. Dat is niet altijd het geval en dus fijn.

Aangezien ze mijn gegevens niet delen voor commerciële doeleinden, meld ik me aan voor de nieuwsbrief. Even later valt de bevestigingsmail op de mat en klik ik naar deze pagina:

Dit formulier is al heel wat groter. Gelukkig zijn alleen de velden die ik bij het aanmeldformulier in heb gevuld hier verplicht. Ik laat het allemaal dus verder lekker leeg en ga naar de volgende pagina. Daar kan ik kiezen uit een hele lijst aan interesses, maar ook activiteiten die door specifieke winkels worden georganiseerd. Erg leuk allemaal. Nadat ik “knutselen” als interessegebied in heb gevuld, sla ik mijn voorkeuren op en wordt mij nog een bevestigingsmailtje beloofd.

Die ontvang ik en is zelfs opgeleukt met een Speciale selectie boekentips, zodat ik meteen blij ben dat ik me heb aangemeld. Geen idee hoe “speciaal” die selectie precies is, maar boeken over knutselen zitten er in elk geval niet tussen. Maar ik kan mijn voorkeur(en) aanpassen met het linkje uit de bovenstaande email en me ook heel gemakkelijk afmelden. Al met al geen vervelende ervaring.

Cijfer
Toeleiding: 5,5 – die imagemap is een beetje raar en in het menu is het niet terug te vinden.
Intro: 6 – an sich prima, alleen de inhoud van de nieuwsbrief én het privacybeleid staan verstopt.
Formulier: 7 – Er worden niet meer gegevens uitgevraagd dan nodig. Ook later zijn andere gegevens dan naam en emailadres niet verplicht.
Hulpteksten: NVT
Foutmeldingen: 7 – Uitgeprobeerd en de foutmeldingen verschijnen in rood naast het veld. An sich prima.
Privacyreglement: 7 – Bevat een eigen alinea voor de nieuwsbrief.
Bevestigingspagina: 6 –De bevestigingspagina vertelt mij dat ik een mail zal ontvangen en bevat een link terug naar de home. Gemiste kans, daar hadden ze nog wel wat mee kunnen doen.

Eindcijfer: 6,4 Niet slecht, ook niet bijzonder.

0 Shares:
Dit artikel is 2.953 keer gelezen