Neelie Kroes heeft de knuppel in het hoenderhok van Brein en Buma gegooid: we kunnen zonder jullie, volgens haar. Althans de rol van organisaties zoals Brein en Buma mag een stuk minder belangrijk worden. “Copyright moet beschermen, niet beperken,” aldus Neelie Kroes. Amen!

B-films

Digitale distributie van film, T.V. series en muziek is in vele landen al de normaalste zaak. Niet hier. Een paar weken geleden probeerde ik legaal online films te vinden. Maar er was niks te vinden behalve een paar obscure sites waar B- en C-films werden aangeboden met een enkele net-A-film. En alles tegen belabberd hoge prijzen. Geen basis om je film bibliotheek op te bouwen.

pesten

In de V.S. is het al de normaalste zaak van de wereld om je films en T.V. series via een klein doosje – Google TV, Apple TV, Boxee box etc. – naar je T.V. te halen. Daarbij maak je gebruik van services als Netflix of Hulu. Legaal en ideaal als je kast al uitpuilt van de DVD’s of BluRay’s. Hier in Nederland kan dat niet want Brein en Buma liggen meer dan dwars. In plaats daarvan krijg ik op iedere legaal gekochte DVD eerst een ellenlange irritante waarschuwing te zien van Stichting Brein dat ik geen films mag stelen. Ik heb deze DVD toch verd…. gekocht? Hou op met dat pesten van goedwillenden, Brein en laat mij m’n film kijken. Weet je wat, laat maar zitten,  ik download hem wel. Ben ik van die rotzooi af. En nee, Brein dat is in Nederland niet illegaal: het is niet strafbaar (nog niet) om een kopie van een gekocht exemplaar te downloaden en in bezit te hebben. En als ik daarmee jullie stupide clips omzeil is dat voor mij een oplossing. Ziedaar het averechts effect.

betalen

Net als we in de muziek industrie hebben gezien is het beschikbaar maken van films en T.V. -series op digitale distributie netwerken dé manier om illegaal downloaden tegen te gaan. Het blijkt namelijk dat het gros van de mensen die regelmatig films kijken best bereid zijn daarvoor te betalen. Maar de prijs moet redelijk zijn en de drempel laag.

vragen

Natuurlijk zal illegaal downloaden niet helemaal verdwijnen als je de films via een legaal kanaal aanbiedt. Maar de vraag is hoeveel schade dit toebrengt aan de industrie. Dat kan pas bepaald worden als de volgende vragen zijn beantwoord: Zouden deze mensen de film hebben gekocht als die niet beschikbaar was via illegale netwerken? Hoeveel van deze ge-downloade films worden ook daadwerkelijk bekeken en houden daarmee de kijker uit de bioscoop? En hoe verklaart men het stijgend bioscoopbezoek als illegaal downloaden zo schadelijk is? Zou het zo kunnen zijn dat films downloaden één van de beste promotie middelen is die de filmwereld zich kan wensen?

bureaucratie

Er wordt door Brein en Buma een strijd op bureaucratische gronden gestreden. Het staat in de regeltjes dat bepaalde zaken niet mogen en dat is dat. Er wordt niet nagedacht over het waarom en het hoe van die regeltjes. Hoe werkt dit proces? Welke invloed heeft illegaal downloaden nou werkelijk? De wet is er om een proces te beschermen niet om blindelings uit te voeren ook al verandert het proces wezenlijk.

bezem

Neelie Kroes heeft dit goed gezien. Althans ik hoop dat dit de achterliggende gedachte is. Zij snapt dat de wereld is veranderd en dat er nu technische mogelijkheden zijn die de oude wet een lange grijze baard geven. Tijd voor de bezem door de copyright wetten. Tijd voor mediadistributie 21ste eeuwse stijl.

0 Shares:
3 comments
  1. Geen speld tussen te krijgen. Ik zou willen aanvullen: door de krampachtige houding van instellingen als Brein, werken ze het illegaal downloaden juist in de hand. Voor zij die een beetje de weg weten, is het binnenhalen van allerlei films appeltje eitje. Door daar inderdaad goedkope, legale alternatieven tegenover te zetten, kun je dit juist tegengaan.

  2. Jaaaa jaa jaa ,.,.
    de ellen lange intro (die bovendien niet te skippen valt)

    Dat wil iets zeggen of niet,, dat de producenten denken of dan weten dat het toch wel gecopieerd zal worden. dus daarom dan maar het irritant,, je steelt toch ook geen auto, waarom dan wel een film ??

    Beetje jammer dat je eigen gekochte dolby 600 watt media set je ook nog eens een schuldgevoel wil aanpraten..
    ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.396 keer gelezen