De stekker eruit

Vorige week werd het artikel ‘Mindful tweet’ gepost door Ghislaine. Over of multitasken nu wel of niet werkt en over het feit dat twitteren (in combinatie met allerlei andere bezigheden) ervoor zorgt dat je als een vlinder overal doorheen fladdert. Zo zap je van het een naar het ander en pik je van alles wat mee. Last but not least: de verslaving van Twitter.

Enfin, Ralph meldt op internet zijn account op Facebook te gaan wissen. ‘Noem mij ouderwets, maar ik kan er niks mee’, laat hij weten. Ralph behoort tot een groeiende groep mensen welke weinig tot niets voelen voor social media. Is het dan zo dat internetgebruikers massaal hun account opzeggen? Nee, absoluut niet. Sterker nog, de sociale netwerken op internet groeien aldoor. Deze netwerken zijn vrijwel niet meer weg te denken. Gebruikers communiceren en delen informatie met elkaar. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken om social netwerken de rug toe te keren.

Zo laat Ghislaine in haar artikel doorschemeren stiekem een klein beetje verslaafd te zijn geraakt aan Twitter. Zij en velen met haar laten geen enkel minuut onbenut. ‘Zelfs tijdens het koken leg ik de iPad dicht in de buurt, zet er een muziekje op aan en laat de app Twitterific mij continu op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes’ aldus Ghislaine.

Ook het feit dat gebruikers niet meer bestookt willen worden met nutteloze informatie is een reden. Een derde reden kan zijn dat de gebruiker niet langer traceerbaar wil zijn via het world wide web. Diverse sociale netwerken worstelen met met diverse privacyvragen.

Ontvrienden blijkt een stuk gemakkelijker dan ‘ontnetwerken’. In een paar stappen je account verwijderen?
Wie dit denkt zal van een koude kermis thuis komen. Vaak biedt een netwerk nergens een simpele en heldere deleteknop. Het vinden daarvan is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Vooral Facebook en Hyves bezorgen je een speurtocht. Eenmaal gevonden volgt er een waarschuwing. ‘Je staat op het punt al je vrienden te verliezen en in een sociaal isolement te raken’ waarschuwt Hyves.

Op Twitter is een account gelukkig sneller uitwisbaar. Ik wil jullie niet de uitgebreide procedures en stappen melden, het is schrikbarend hoeveel tijd het deleten van een account kost. Op de site Wikihow zijn alle stappen te vinden die nodig zijn om een account van netwerken als Facebook, Twitter, Youtube, Hyves, Flickr, Linkedin, MySpace en PayPal te wissen. Surf naar de site en typ in het zoekveld ‘delete’ en de naam van de site waarop je een account hebt. Wikihow toont een lijst met namen van netwerken inclusief links naar verwijderingsmethoden.

Te weinig tijd om de account handmatig te wissen? Het Brabants Dagblad vermelde een handige tool: de Web 2.0 Suicide Machine. Die helpt je bij het plegen van ”digitale zelfmoord”. Accounts wissen kan de machine op vier sociale netwerken: Facebook, Twitter, MySpace en LinkedIn.

Dus Ghislaine mocht je verslaving uit de hand lopen dan is het met deze tips gemakkelijk om er een eind aan te breien. Investeer er eventjes wat tijd in. Let op: vaak is er geen weg meer terug!

Succes!

0 Shares:
Dit artikel is 1.863 keer gelezen