Een tijd lang deed ik elke maandag een review van een formulier: Formulieren Maandag. Toen ik vorige week verdwaald raakte in een aantal formulieren, besloot ik dat het tijd is voor een nieuwe reeks. Dit keer wil ik niet alleen de formulieren doorlopen, maar ook een kijkje nemen in het privacy-reglement waar je mee akkoord gaat wanneer je je aanmeld, inschrijft of lid wordt. Vanaf nu dus weer wekelijks een formulieren maandag. En ik start met de nieuwsbrief van de NS.

Verwarrende tekst
De nieuwsbrief is op de website van de NS te vinden onder het kopje service. Ik moet zeggen dat ik nu wel snap waarom ik mij voor deze nieuwsbrief nog niet in had geschreven. Als ik er niet expliciet naar op zoek was geweest, had ik het linkje namelijk nooit gevonden. De tekst van het linkje verwart me ook een beetje: “NS-nieuwsbrief al ontvangen?” Door de tekst lijkt het alsof de link leidt naar een pagina waar ik informatie kan vinden als ik de nieuwsbrief nog niet heb ontvangen, maar het wel zou moeten ontvangen. Maar goed, ik lees nieuwsbrief en klik.

Introductie
Ik kom op een pagina terecht waarop de nieuwsbrief uitgebreid wordt geïntroduceerd. Op zich fijn om te weten wat ik krijg en de link naar een voorbeeld van de nieuwsbrief vind ik ook fijn. Maar de tekst kan echt een stuk korter. En, wat ik niet lees, is hoe vaak ik mail van ze krijg. Een klik later op het formulier trouwens wel, maar dit lijkt me daar ook al een goede plek voor. Ergens op de pagina zit de link naar het aanmeldingsformulier verstopt, na even scannen heb ik het te pakken, maar het loopt niet over van de duidelijkheid.

Behalve mijn pincode

Om mij bij de NS aan te melden voor de nieuwsbrief moet ik nog net niet mijn pincode opgeven. Bijzonder, want het enige wat ik wil is een emailtje zo nu en dan. Ik wantrouw ze dan ook direct. Wat gaan ze doen met mijn thuisadres? Ook vervelend: ik moet mijn geboortedatum in een bepaald format invullen, maar wat dat is, staat er niet bij. Helemaal aan het einde van het invulveld voor mijn geboortedatum staat een miniscuul plaatje met “31” erop. Als ik daarop klik, dan kan ik een datum kiezen. Ik moet zeggen dat het even duurde voordat ik dat kleine plaatje zag. Ik was dan ook helemaal niet aan het kijken. Gewoon [TAB] en invullen volgende veld.

Privacy
Voordat ik mij aanmeld klik ik op het linkje naar de privacy statement. Er verschijnt een popup schermpje  met daarin het gehele privacybeleid. Wat zijn die dingen toch altijd onmogelijk lang. Gelukkig kan ik in het menu klikken op e-mail om te zien wat er rondom e-mails gebeurt.

Van de tekst word ik niet echt wijzer. Ik meld me aan voor de nieuwsbrief en snap dat ik mail ga ontvangen. Dat ik mij kan uitschrijven wanneer ik dat wil, lijkt me voor zich spreken, maar fijn dat ze het melden. Maar wat ik vooral wil weten is wat ze met mijn mailadres en verdere adresgegevens doen. Gelukkig vind ik deze link ook.

Dat vind ik bijzonder fijn om te weten: NS verkoopt mijn gegevens niet. Maar wat ze dan wel doen met die gegevens is mij eerlijk gezegd nog steeds niet duidelijk. Ze gaan me aanbiedingen sturen, dus dat is fijn. Maar ook per post (aangezien ik mijn adres in moet voeren)? Geldt dit alleen voor de emailnieuwsbrief of gaan ze mijn gegevens ook gebruiken voor hele andere zaken? Niet met commerciële bedrijven, begrijp ik hieruit. Maar wat doet de NS zelf.

De essentie moet toch kort kunnen?
Al met al word ik er niet voldoende wijzer van. Liever zou ik zien dat de NS op hun formulier de essentie van hun privacybeleid zou neerzetten. Ik ben ervan overtuigd dat dat in 1 alinea kan. Een doorkliklink naar de uitgebreide versie moet er natuurlijk nog steeds zijn, maar dan land ik ook graag direct op de juiste paragraaf. Privacyreglementen bestaan vaak uit indrukwekkend veel tekst en zijn ook nog eens in juristentaal. Alle hulp om het mij makkelijker te maken is welkom.

Ik ga dan maar weer terug naar het formulier. Als een echte luie internetter laat ik het privacyreglement voor wat het is en kijk ik naar álle velden die ik in moet vullen. Hoezo?? Nog steeds snap ik niet waarom ik adresgegevens en geboortedatum op moet geven om eens per maand een email te ontvangen. Op z’n minst kan de NS dit uitleggen middels een mooi vraagtekentje. Was dit voor mezelf, dan zou ik nu afhaken: teveel moeite en onzekerheden. Speciaal voor dit artikel vul ik mijn naam in als T. Test en geef ik me op voor die prachtige nieuwsbrief.

Flauw
Op het formulier staat alvast een vinkje aan, dat ik mee wil doen aan onderzoeken van de NS.  Nou, dat wil ik helemaal niet. Hopen ze nou dat ik niet oplet? Of willen ze alleen de aandacht trekken met het vinkje dat al aanstaat? Ik weet het niet, maar ik vind het altijd onnodig irritant wanneer ik van alles – waar ik Niet om gevraagd heb – uit moet vinken.

Voor de gein probeer ik ook nog even een foutmelding uit. Ik haal achter mijn mailadres de “.com” weg. Dit is de melding die ik krijg:

Tsja…volgens mij klopt dit niet. Want een emailadres moet voorzien zijn van zowel een “.” áls een “@” dacht ik zo. Maar goed, ik snap het – dus vul ik nu het juiste adres in.

My bad
Jammer genoeg ontvang ik van de NS nooit het mailtje dat ik nodig heb om te bevestigen dat ik besta. Sterker nog, inmiddels heb ik me 2 keer aangemeld en heb ik nog steeds geen mailtje ontvangen. Het zal vast aan mij liggen, zo vertelt ook de bevestigingspagina die ik krijg na het invullen van mijn gegevens mij:

Erg jammer dat er niet bijstaat welk e-mailadres ik dan op heb gegeven. En ook niet wat ik kan doen als ik niks heb ontvangen, behalve het e-mailadres waarvan ik dus niet zeker weet wat het is, controleren.

Cijfer
Toeleiding:
5 – De tekst die leidt naar het formulier is verwarrend
Intro: 6 – de intro is te lang en de link naar het aanmelden een beetje verstopt, dat je een preview kunt krijgen vind ik wel goed
Formulier: 4 – Je moet teveel gegevens invullen en het wordt niet duidelijk waarom
Hulpteksten: NVT
Foutmeldingen: 6 – Niet heel erg klantvriendelijk en niet altijd correct
Privacyreglement: 5 –  te lang, teveel, over teveel zaken  (niet alleen nieuwsbrief) en niet voldoende duidelijk wat er met gegevens gebeurt
Bevestigingspagina: 5 – geen overzicht van ingevoerde gegevens, geen mogelijkheid om die nog aan te passen, geen idee wat te doen als het misgaat.

Eindcijfer: 5,2

0 Shares:
Dit artikel is 6.109 keer gelezen