ITunes, voor de één het Walhalla van muziekgenot, voor de ander een monkey-proof muziek speler vol bloatware (Quicktime I’m looking at you) waar je door Apple toe veroordeeld bent als je ooit zo dom geweest bent om één van hun producten te kopen.

Zoals je misschien al doorhebt, behoor ik tot de laatste categorie. Maar wat je ook van iTunes vindt één ding doet het goed; zodra je een iDevice aansluit synchroniseert hij de muziekbieb. En da’s best handig als je zo af en toe nog eens iets nieuws download.

Double Whammy
Voorheen was het genot ven hersenloos synchroniseren slechts voorbehouden aan iDevices en blokkeerde Apple narrige alle pogingen van andere fabrikanten om via een omweg met iTunes te synchroniseren.

Maar nu is daar voor Android een nieuwe kampioen op het strijdtoneel verschenen; doubleTwist. En zoals de naam al suggereert gaat het om twee applicaties. Ééntje voor op je desktop en ééntje voor op je android foon. Het mooie van deze twee applicaties is dat ze natuurlijk perfect samenwerken, maar ook afzonderlijk goed te gebruiken zijn. Als jij je muziek liever via copy paste op je Sd-kaartje zet, herkent de doubleTwist op je telefoon dat ook gewoon. En als je vanaf je desk- of laptop via de doubleTwist software een andere telefoon of muziekspeler vol wilt gooien met muziek is dat ook helemaal ok. Al die vrijheid, het lijkt wel 2010!

Op Android
De doubleTwist speler is op het moment mijn primaire muziekapplicatie. Deze plek heeft hij veroverd omdat hij gewoon lekker simpel werkt en er redelijk slick uitziet. Bij het opstarten van de app kun je kiezen of je per artiest, album of nummer door je collectie heen wilt, of dat je een video, podcast of playlist in wilt duiken. Als je éénmaal gekozen hebt kun je bijvoorbeeld via de artiesteningang, steeds en niveautje dieper, door bijvoorbeeld te kiezen voor artiest X, album Y en nummer Z.

Aardig is dat als je zo door app navigeert je bovenin breadcrumbs vindt waarmee je weer terug kunt springen naar een niveau hoger.

Back by dope demand
Een beetje jammer is het soms onvoorspelbare gedrag van de back button. Een klein voorbeeldje; als je de speler opstart laat hij onderin het nummer zien dat je aan het afspelen was toen je de speler afsloot. Als je die selecteert kun er voor kiezen om daar weer verder te gaan met luisteren. Hartstikke handig! Maar als je dan een niveau terug wilt, wat normaalgesproken ook met de back button kan, dan zit je ineens weer op je homescreen…

Podcasts en ander gezeur
Het is ook jammer dat de podcastfunctionaliteit zich beperkt tot het afspelen van podcasts. Als ik mijn geliefde audiofragmentjes ook via doubleTwist op mijn telefoon had kunnen downloaden waren we goed op weg geweest.

Een ander nadeeltje zijn de settings; deze zijn alleen via de menu-knop te bereiken als je op het openingsscherm van doubleTwist bent; beetje vaag.

Over de videospeler heb ik weinig te vertellen; want hoewel de desktop app prima schijnt te converteren voor je foon, is video converteren zó 2009, dus daarvoor gebruik ik een andere app die alles zonder morren speelt, maar daarover een andere keer mee.

Conclusie
Voor nu slechts één devies; werpt allen het juk van Heer Jobs af en bevrijdt u uit de klauwen van iTunes. Er is een nieuw tijdperk aangebroken. Een tijdperk waarin u zelf mag nadenken! DoubleTwist is uw verlosser.


Geschreven door