Nu ik sinds kort een iPad heb, houd ik uiteraard bij of er leuke nieuwe apps uitkomen. Er zijn er zoveel in de appstore, dat het moeilijk zoeken is, dus doe ik graag tips op, zoals via twitter.

Digitaal prentenboek

Daar zag ik een tweet van de schrijfster Rian Visser over het verschijnen van een iPad app ‘Timo en het toverboek’, een digitaal prentenboek dus. De lichte versie (TimoLite) is gratis te downloaden, dat vind ik zeer gebruikersvriendelijk. Andere prentenboeken zijn voor kleine bedragen (3 à 4 euro) volledig te downloaden, maar als je ‘m dan niet zo leuk vindt, heb je pech. Rian Visser laat je eerst gratis kennismaken met het boek door je een paar pagina’s kado te doen. Sympathiek.

Hoe werkt de app ‘Timo en het toverboek’?

Zodra je de app opent, gaat het scherm trillen, dat is grappig. Je kunt alleen ‘landscape’ kijken, wat ik zelf geen probleem vind. Als je klikt op ‘verhaal luisteren’ begint het boek, met leuke bewegende plaatjes en een rustige vertelstem. Het eerste stuk wordt verteld, daarna komen er een paar pagina’s waarin je zelf van alles kunt doen: dingen aanklikken waardoor er iets geks gebeurt en als je de iPad draait vallen er dingen heen en weer door het scherm, zoals borden en zelfs kinderen. De tekst staat geschreven tussen de plaatjes en kan je zelf voorlezen of, als je erop klikt, wordt het door dezelfde stem als de eerste pagina’s voorgelezen. Door in de rechterbovenhoek te klikken ga je naar de volgende bladzijde. Er zijn drie van dit soort interactieve pagina’s en in het volledige boeken zullen dit er uiteraard meer zijn.

Samen met je kind kan je van alles ontdekken. Het verhaal spreekt aan: Timo krijgt een boek kado dat hij niet mag schudden, maar hij heeft het pakje al flink heen en weer geschud. Het blijkt een toverboek te zijn en als hij het opent, staat zijn hele wereld letterlijk op zijn kop en gebeuren er allemaal rare dingen. Moeder geeft de plant melk, Timo drinkt uit de gieter, als hij een ballon opblaast wordt hij zelf zo dik als een ballon.

Digi prentenboek of echt prentenboek?

Ik vind deze nieuwe technologie geweldig, het ziet er heel mooi uit en is super gebruikersvriendelijk. Er valt veel te ontdekken en kinderen vinden het leuk om met een scherm iets te doen. Maar daar zit voor mij meteen het bezwaar: ze doen al zoveel met schermen. Mijn 6-jarige zoon kijkt graag tv, houdt van spelletjes op de computer en op de Nintendo Wii. Daar moet je al afspraken over maken. Soms zeg ik ‘verzin nou eens iets waar géén scherm bij zit’ als hij zich zit te vervelen. Op school hebben ze een digibord, dus de hoeveelheid ‘schermtijd’ op een dag neemt toe en het is vermoeiend, hoe leuk ook.

’s Avonds lees ik hem nog altijd voor, vaak een prentenboek. Hij ligt dan rustig te luisteren, duim in de mond en wil af en toe een plaatje zien, maar liever nog gewoon de woorden horen en zich laten meevoeren in het verhaal. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit zou vervangen door een digitaal prentenboek. Voor het slapen wil je een soort ‘cooling down’, even bijkomen van alle drukte van de dag en dat kan met een mooi verhaal. Voorgelezen uit een echt boek.

0 Shares:
4 comments
  1. Bedankt voor je compliment, Peter. Ja die boeken van Piccolo had ik wel al gezien, nog geen gekocht. 'De wedstrijd' kost 3,99. Is niet zoveel natuurlijk, maar ik haal de meeste apps gratis binnen en dan is het een afweging of ik deze echt wil. Maar ik ga hem denk ik wel kopen, dan kan mijn zoontje 'm uittesten ;-)

  2. Volgens mij heb ik 'De wedstrijd' met korting kunnen aanschaffen toen het net uitkwam. Het is in ieder geval een succesnummer bij onze 3-jarige kleinzoon. Vooral de diverse geluiden doen het erg goed.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.698 keer gelezen