Het overkomt me toch zeker een keer per week. In een willekeurig gesprek kijkt mijn gesprekspartner me opeens samenzweerderig aan en zegt: “Soms overweeg ik of ik moet gaan bloggen…” De bedoeling is dan – weet ik inmiddels – dat ik de persoon in kwestie overhaal om dat ook te gaan doen, door te vertellen hoe leuk, makkelijk en goed voor je personal brand dat bloggen dan wel niet is.

Braaf als ik ben, ratel ik direct mijn verhaaltje af in de hoop deze en gene te overtuigen om het in elk geval te proberen. Waarom ook niet? Een blog starten is helemaal niet zo moeilijk (technisch gezien) en mocht je er toch niks aan vinden, dan kap je er gewoon mee.

“Maar waarover moet ik dan schrijven?” of “Waar haal ik mijn onderwerpen of inspiratie vandaan?” Dit blijkt na enige gekeuvel over blog-leukigheid het grootste probleem voor de would-be-blogger. Mijn antwoord daarop deel ik vandaag met jullie, via een blog – hoe kan het ook anders. Hier dus een aantal manieren die ik gebruik om inspiratie op te doen of met mezelf te brainstormen.

Wat je leest

Mijn RSS-reader (zorg dat je dat gebruikt) loopt over van de feeds. In de trein, in de bus, tijdens de pauze, tijdens het roken, ‘s avonds voor de tv, scan ik wat er binnenkomt en lees ik wat interessant klinkt. Natuurlijk niet om dat exact over te schrijven, maar wel om er door geinspireerd te raken. In positieve of in negatieve zin. Maar ook via  Twitter, Facebook, LinkedIn en andere sociale netwerken kom ik interessante links, artikelen en meningen van mensen tegen, die me ertoe aanzetten om mijn eigen 2 cents toe te voegen aan de blogwereld. Daarnaast kun je van veel lezen ook  ontdekken wat jouw schrijfstijl is. Van welke manier van schrijven je blij wordt, en welke stijl niks voor jou is.

Waar je je aan ergert

Je hoort ergens een conversatie, je zit bij een workshop of training, je ontploft bijna tijdens een vergadering, je ergeren kan leiden tot heerlijk gepassioneerde blogs – want je meent het.  En iedereen ergert zich wel eens ergens aan, zonder de kans te hebben het gesprek aan te gaan. Let er wel op dat je geen zeurblogger wordt. Probeer je eigen irritatie te nuanceren en beide kanten van het verhaal te schetsen.  Als je dat voor elkaar krijgt, is die irritatie namelijk een prima inspiratie.

Wat je vindt

Deze spreekt voor zich. Als blogger ben je meestal geen journalist en is het ook niet per se nodig om objectief te werk te gaan. Jouw mening kan voor anderen juist een interessante nieuwe invalshoek betekenen. Het bloggen is bij uitstek een podium voor jou om aan de wereld te laten zien hoe je ergens in staat of over denkt. Dit blijkt overigens voor veel mensen een lastige. Die mening zomaar en uitgebreid op het web zetten, daar worden ze zenuwachtig van. Altijd Google-baar, altijd tegen je te gebruiken. Maar ja, dat je een mening hebt, dat weet iedereen. En die mening kan anderen inderdaad doen afknappen. Aan de andere kant kan die mening je juist ook weer aantrekkelijk maken voor anderen. Geldt dat in het offline leven ook niet? Niet iedereen hoeft je leuk te vinden, online niet en offline niet. Als je een mening hebt en je weet die te verwoorden en onderbouwen, dan is dat wat mij betreft sterker dan een meningloze grijze muis.

Wat je meemaakt

Op weg naar kantoor, tijdens je dag, op dat ene congres, op familiebezoek: een mens maakt wat mee. En elke minuut van dat bestaan, is voer voor een blog. Een voorbeeld: Een aangetrouwd familielid die elke keer dat hij mij ziet uitgebreid preekt over hoe hij het internet helemaal niet nodig heeft om zijn bedrijf succesvol te laten draaien. De conversaties met die oom is voer voor een heel nieuw weblog. Maar ook zaken die minder voor de hand liggen (afhankelijk van het onderwerp van je blog) kun je weer vertalen naar waar jij over schrijft. Probeer parallellen te vinden, verrassende vergelijkingen te maken, originele invalshoeken te ontdekken in je dagelijkse sores.

Waar je bent

Als je bijvoorbeeld werkt in het web-wezen, dan zal je vast meer dan eens een congres, workshop, kennissessie etc. bezoeken. Neem je laptop, ipad of gewoon een kladblok mee en schrijf mee met het event.  Beschrijf niet alleen wat er gezegd wordt of gebeurt, maar ook wat jij ervan vindt. Zeker bij een grotere bijeenkomst zal je vast niet de enige zijn die meetikt, jouw visie op het geheel maakt je blogje interessant.

Brainstormen: draai het om

Dan nog een brainstormtip. Dit is in elk geval wat ik meestal doe als ik vastloop of niet direct een interessante invalshoek kan vinden. Het is heel simpel:

– Je kiest een onderwerp (zie lijstje om tot een onderwerp te komen hierboven)

– Je schrijft op een papiertje álle woorden die in je opkomen rondom dat onderwerp – echt álles.

– Je pakt een ander papiertje en daarop schrijf je alle tegengestelde woorden, van de woorden die je net hebt opgeschreven

– Dat tweede papiertje gebruik je om je blog te schrijven.

Bijvoorbeeld:

Ik wilde een artikel schrijven over het type mens waarvoor bloggen een goed idee is.

Op een papiertje schreef ik alle redenen waarom iemand wél moet bloggen. Op het tweede papiertje draaide ik al die redenen om. En voila, het artikel Waarom je niet moet bloggen was geboren.

Een simpele, maar wat mij betreft leuke manier van brainstormen, die vaak ook nog eens een originele invalshoek oplevert.

Tot slot: schrijven doet schrijven

Veel mensen die willen gaan bloggen zijn bang dat ze al heel snel niks meer hebben om over te bloggen. De grap met schrijven is: schrijven doet schrijven. Hoe meer je schrijft, hoe meer je schrijft dus. In mijn tijd als journalist – toen ik nog bijzonder veel schreef- liep ik 24/7 rond met een kladblok en pen op zak. Je hersenen gaan namelijk na verloop van tijd anders werken en je ziet voor je het weet overal een verhaal (een blog in dit geval) in. Ik was altijd een artikel, een column of een blog aan het schrijven. Op het hoogtepunt wel 8 per dag. Toen ik journalist-af was en het te druk kreeg om zoveel te schrijven, merkte ik dat het me veel minder goed af ging. Nu schrijf ik weer zoveel ik kan. Niet altijd voor mijn blog, maar soms voor mezelf, gewoon om het schrijven niet te verleren.

Mijn advies: probeer het gewoon. En houd je kladblok bij de hand. Als het niet leidt tot een leven als wereldberoemd blogger, dan is het in elk geval therapeutisch en bespaar je meteen ook wat euro’s aan de hoofddokter!

En ben je al een blogger, dan ben ik benieuwd hoe jij het doet: waar haal jij je inspiratie vandaan?

0 Shares:
5 comments
  1. Wat ik merk is dat ik vrij lang op een onderwerp (inderdaad een irritatie, een ervaring, etc.) zit te broeden, zonder een letter op papier te zetten. En dan opeens is het schrijftijd en zet ik een groot deel van het verhaal op digitaal papier. Dit heeft tot gevolg dat ik niet heel vaak berichten plaats, maar wat ik plaats is tenminste wel goed overdacht.

    Inspiratie om te schrijven krijg ik ook als ik merk dat ik 100 keer hetzelfde verhaal (meestal over social media) aan verschillende mensen vertel. Blijkbaar is het verhaal onbekend maar interessant voor veel mensen. Dan deel ik dat op mijn blog.

  2. Leuke en bruikbare tips om te bloggen, maar "schrijft op een papiertje"? Doe je dat echt nog, ik gebruik echt overal google docs voor… ook handig als je met meerder mensen aan de zelfde blog/onderwerp werkt (incl. de live chat) :D

    1. dat doe ik zeker weten nog. Maar het papiertje mag ook digitaal zijn. Nadeel aan digitaal papier is dat er niet altijd stroom voorhanden is terwijl je kladblok bijna altijd bruikbaar is. Ik gebruik mijn papier in élk geval als back-up.

  3. Blij om inspiratiebron te zijn ;-)

    Ben in iedergeval blij dat het aanspreekt, gezien het feit dat het meerdere mailen retweeted is.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.789 keer gelezen