Gelukkig heeft het onderwijs vakanties. Want ‘vakantie’ is een dankbaar onderwerp voor een opstel, spreekbeurt of werkstuk. De vrouw of man voor de klas weet immers dat zij/hij moet aansluiten bij de leefwereld van het kind en het is bekend: als je die leefwereld te pakken hebt, dan heb je ook de kinderen vast en kan er geleerd worden. Reizen, kamperen, buitenland, alles wat de kinderen hebben meegemaakt mogen ze in hun spreek- of schrijfproduct verwerken.

Minstens zo belangrijk als het schrijven van de tekst is het vinden van mooie ‘plaatjes’, want daarmee maken ze hun product aantrekkelijk én het vult de pagina en/of de tijd. Om die content te vinden  zoeken de leerlingen sinds jaar en dag in tijdschriften, folders of – minder traditioneel – ze downloaden leuke plaatjes via Google Afbeeldingen.

Net echt

Nog niet iedereen zal het gesignaleerd hebben, maar: sinds een jaartje is het tijdperk van het plakken van Google-afbeeldingen in je vakantiespreekbeurt of vakantiepowerpoint voorbij. Want die plaatjes vallen in het niet bij wat er online te beleven is aan op foto’s gebaseerde net-echt-omgevingen. De bekendste is natuurlijk Google Streetview.

Stel je voor: Zara Zomers mag als eerste haar spreekbeurt over de vakantie houden en dat doet ze graag. Niet dat het zo’n bijzondere bestemming was, haar familie is in Nederland gebleven. Maar ze opent de browser op het digitale schoolbord en navigeert naar Google Maps. Ze kiest Routebeschrijving, vult thuisadres en bestemming in en op de kaart ontrolt zich de reisroute. ‘Zo rijden we’, zegt ze en ze volgt met haar vinger de paarse lijn. ‘Onderweg stoppen we hier,’ gaat ze verder en  ze sleept het Streetviewmannetje naar de weg. Een tel later opent zich de Afsluitdijk levensgroot op het bord. Vera laat de hele klas rondkijken. ‘Hier is de Waddenzee, daar ligt het IJsselmeer.’ Daarna sleept ze het mannetje naar de eindebestemming: Terschelling.Zara zal hoge ogen gooien bij juf en klasgenoten. En die laatsten zullen, als zij aan de (spreek)beurt zijn, haar volgen en ook zo’n spreekbeurt 2.0 houden.

Panorama’s

Het hoeft niet op te houden bij Google Streetview. De sites waar je vakantieplekken kunt bezoeken en met een panoramische blik de hele omgeving kunt bekijken, groeien nog steeds in aantal.

  • Parijs 26 Gigapixels: enige tijd geleden al flink betwitterd, maar nog steeds spectaculair! Vanaf een hoog punt kijk je uit over een groot deel van Parijs en je kunt er inzoomen, inzoomen en nog eens inzoomen
  • De Sixtijnse Kapel is te bezichtigen op de website van het Vaticaan. Vloeren, wanden, plafond, alles kun je van dichtbij bestuderen en onderzoeken. Het meest bijzondere is dat geen enkele toerist je uitzicht belemmert.
  • Bij Arounder www.arounder.com bezoek je historische plaatsen en musea. Bijvoorbeeld het Van Gogh Museum. Klik op Full Screen.
  • www.panoramas.dk Recente gebeurtenissen, bijvoorbeeld het koninklijke Zweedse huwelijk in juni. Ook hier: klik op Full Screen.

Voor wie zijn kinderen wil helpen met de spreekbeurt – en wie wil dat niet – gooi het eens over deze boeg!

0 Shares:
Dit artikel is 3.079 keer gelezen