In m’n vorige blog gaf ik 5 tips voor webschrijven voor de generatie M. Waar staat die M eigenlijk voor?

De meningen lopen uiteen en even Googelen levert verschillende mogelijkheden op. Zo kan de M staan voor Me, myself and I: een generatie die op zoek is naar zichzelf en naar gelijkgestemde vrienden. Ze zijn de BV ik en verkopen zichzelf ook zo.

Multitasking

M kan ook staan voor Multimedia, Millennium, MSN of Multitasking. Pingen naar je vriendin, MSN’en met je buurjongen (en je nichtje), je highscore bij RuneScape verbeteren, je profielpagina op Hyves bijwerken en tegelijkertijd een werkstuk schrijven over de flora en fauna van Antarctica. Uiteraard zoek je daarvoor informatie op internet. Via Vuze komt de nieuwste Pixar binnen, via Soulseek de nieuwste cd van Lady Gaga of Justin Bieber. Of allebei.

De tijd dat vrouwen het alleenrecht hadden op multitasking is voorbij. Dankzij onze bloedeigen kinderen lijkt een digitale Brave New World te zijn ontstaan waarin zij de enorme overload aan informatie beter en sneller kunnen verwerken dan wij. Zij zijn de Alpha’s, wij de Gamma’s, onze ouders de Epsilons.

Maar kun je echt Engelse woordjes stampen met de stereo vol open? Je volle aandacht houden bij al die verschillende schermen op de computer? Toen we zelf jong waren beweerden onze ouders ook al dat huiswerk maken en muziek luisteren niet samengingen. Hadden ze dan toch gelijk? Bestaat multitasking eigenlijk wel?

Het puberbrein nader bekeken

Even terug naar de biologieles van weleer. Hoe werken onze hersenen ook alweer? Eveline Crone legt in haar boek ‘Het puberende brein’ uit dat de hersenen van een mens pas af zijn op de leeftijd van 24. In het eerste stadium van de puberteit rijpt het achterste deel van je hersenen al, maar het voorste deel – de frontale hersenkwab – ontwikkelt zich pas later (of zelfs na) de puberteit. En juist de frontale hersenkwab houdt zich bezig met ingewikkeld denkwerk zoals multitasking.

Multiframing

Puur neurologisch kunnen jongeren dus helemaal niet multitasken. Wat ze eigenlijk doen is constant zappen tussen al die verschillende schermen; multiframing lijkt een beter woord. Bij elke muisklik of telefoonpiep verleggen ze hun aandacht naar het nieuwe frame. En dat gaat ten koste van kwaliteit, Alpha of niet. Als je switcht van wiskunde naar World of Warcraft weet je een ding zeker; bij één van beide ga je laag scoren.

Onze kinderen zijn dus net zo min geniale multitaskers als wij. Want ook bij vrouwen schieten stresslevels omhoog wanneer ze een telefoongesprek voeren en tegelijkertijd die ene e-mail proberen te versturen, een dreinende peuter willen stilhouden en de deur moeten opendoen omdat albert.nl de straat inrijdt. Multitasking is bedoeld voor computers en moeten we als mens helemaal niet willen.

Multimedia

Wat mij betreft staat de M dus voor Media of Multimedia. Het moeiteloos laveren tussen profielpagina’s, apps, mails en SMS’jes. Prachtig om jong te zijn met al dat aanbod, de sociale mogelijkheden en de digitale avonturen die lonken. Maar dan wel eerst je huiswerk maken. Voor je het weet ben je een Epsilon op alle andere vlakken.

0 Shares:
5 comments
  1. Op elke cursus timemanagement leer je om met to-do-lists te werken, met prioriteitenlijstjes en een 'cleandeskpolicy'(sorry voor al het Engels, daar ontkom je niet meer aan). En sinds ik me daar op probeer te focussen, roep ik om het hardst dat ik van het 'monotasking' ben. Je kan best in de bus zitten en twitteren. Je kan ook prima zomergasten kijken en twitter volgen. Je kan zelfs bellen en een e-mail versturen. Maar daar gaat het meestal wel mis: het lukt wel, zowel het bellen als het versturen, maar je vergeet een van de twee dingen, dat je dat al gedaan hebt. Dan zit je je 's avonds af te vragen of je die mail wel hebt verstuurd.

    Mono-tasken maakt je rustig, je houdt focus, je krijgt meer af op een dag en dat zonder stress, want je hebt ook onthouden wat je hebt gedaan. Het bijhouden van alle media daaromheen kan makkelijk, net als bij TV omdat dat passief is en geen focus nodig heeft, tot je alert bent gemaakt op dat waar je wel op in moet gaan. Dan gewoon je andere taak letterlijk aan de kant schuiven.

    De clou is m.i. het onderscheid tussen actief en passief. Passief kun je multitasken, maar zodra je actief moet zijn bij iets, blijft focus noodzaak!

  2. Ik heb pas een onderzoek gelezen waaruit bleek dat 'multitasken' niet effectief is.

    Proefpersonen kregen opdrachten die zij 'multi taskend' moesten uitvoeren. Daar bakten ze niet veel van. De proefpersonen die van zichzelf vonden dat ze heel goed konden multitasken scoorden zelfs significant slechter dan de proefpersonen die zichzelf minder goede multitaskers vonden.

    Volgens mij was het een onderzoek van Stanford University. Ik zal het nog eens opzoeken.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.111 keer gelezen