In m’n vorige blog gaf ik 5 tips voor webschrijven voor de generatie M. Waar staat die M eigenlijk voor?

De meningen lopen uiteen en even Googelen levert verschillende mogelijkheden op. Zo kan de M staan voor Me, myself and I: een generatie die op zoek is naar zichzelf en naar gelijkgestemde vrienden. Ze zijn de BV ik en verkopen zichzelf ook zo.

Multitasking

M kan ook staan voor Multimedia, Millennium, MSN of Multitasking. Pingen naar je vriendin, MSN’en met je buurjongen (en je nichtje), je highscore bij RuneScape verbeteren, je profielpagina op Hyves bijwerken en tegelijkertijd een werkstuk schrijven over de flora en fauna van Antarctica. Uiteraard zoek je daarvoor informatie op internet. Via Vuze komt de nieuwste Pixar binnen, via Soulseek de nieuwste cd van Lady Gaga of Justin Bieber. Of allebei.

De tijd dat vrouwen het alleenrecht hadden op multitasking is voorbij. Dankzij onze bloedeigen kinderen lijkt een digitale Brave New World te zijn ontstaan waarin zij de enorme overload aan informatie beter en sneller kunnen verwerken dan wij. Zij zijn de Alpha’s, wij de Gamma’s, onze ouders de Epsilons.

Maar kun je echt Engelse woordjes stampen met de stereo vol open? Je volle aandacht houden bij al die verschillende schermen op de computer? Toen we zelf jong waren beweerden onze ouders ook al dat huiswerk maken en muziek luisteren niet samengingen. Hadden ze dan toch gelijk? Bestaat multitasking eigenlijk wel?

Het puberbrein nader bekeken

Even terug naar de biologieles van weleer. Hoe werken onze hersenen ook alweer? Eveline Crone legt in haar boek ‘Het puberende brein’ uit dat de hersenen van een mens pas af zijn op de leeftijd van 24. In het eerste stadium van de puberteit rijpt het achterste deel van je hersenen al, maar het voorste deel – de frontale hersenkwab – ontwikkelt zich pas later (of zelfs na) de puberteit. En juist de frontale hersenkwab houdt zich bezig met ingewikkeld denkwerk zoals multitasking.

Multiframing

Puur neurologisch kunnen jongeren dus helemaal niet multitasken. Wat ze eigenlijk doen is constant zappen tussen al die verschillende schermen; multiframing lijkt een beter woord. Bij elke muisklik of telefoonpiep verleggen ze hun aandacht naar het nieuwe frame. En dat gaat ten koste van kwaliteit, Alpha of niet. Als je switcht van wiskunde naar World of Warcraft weet je een ding zeker; bij één van beide ga je laag scoren.

Onze kinderen zijn dus net zo min geniale multitaskers als wij. Want ook bij vrouwen schieten stresslevels omhoog wanneer ze een telefoongesprek voeren en tegelijkertijd die ene e-mail proberen te versturen, een dreinende peuter willen stilhouden en de deur moeten opendoen omdat albert.nl de straat inrijdt. Multitasking is bedoeld voor computers en moeten we als mens helemaal niet willen.

Multimedia

Wat mij betreft staat de M dus voor Media of Multimedia. Het moeiteloos laveren tussen profielpagina’s, apps, mails en SMS’jes. Prachtig om jong te zijn met al dat aanbod, de sociale mogelijkheden en de digitale avonturen die lonken. Maar dan wel eerst je huiswerk maken. Voor je het weet ben je een Epsilon op alle andere vlakken.


Geschreven door