Toeval of niet, maar net als ik mijn aanmeldformulier voor vrijwillig redactiewerk heb verzonden, valt mijn oog op een tweet van de FreeLancers Association (FLA). De tweet verwijst naar een bericht waarin de FLA de vloer aanveegt met vrijwillig schrijfwerk voor gerenommeerde media. Tja. Daar zit wel wat in. Maar het kan ook een mooi opstapje zijn, toch?

Concurrentiebeding

Ik ben nog redelijk nieuw in de freelancewereld. Op 1 maart begon ik als zelfstandig tekstschrijver met twee vaste, langlopende opdrachten op zak. Intussen zijn daar gelukkig nieuwe opdrachten bijgekomen, maar als je nieuw bent in de business is het best even spannend hoe je dat gaat aanpakken. Natuurlijk heb ik in de jaren dat ik werkzaam was bij een bureau een goed netwerk opgebouwd. Maar ik heb ook een concurrentiebeding van een jaar. Dus zal ik nieuwe bronnen moeten aanboren. Hoe zorg je nu dat je boven al die duizenden tekstschrijvers uitsteekt?

Broodroof

Als freelance schrijver ben ik, net als vele anderen, altijd op zoek naar afwisselende en inspirerende schrijfopdrachten. Liefst betaald. Als beginnend freelance schrijver ben ik ook best bereid iets aan mijn tarief te doen als ik daarmee een leuke opdracht binnenhaal. Maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Soms kom ik schandalig lagen tarieven tegen. Pure broodroof.

Roem en glorie

Maar hoe zit het dan met de onbetaalde klussen die ik ook doe? Is dat dan geen broodroof? Nee, tenzij…
Op de site van de FreeLancers Associatie lees ik dat Opzij op zoek is naar columnisten die wekelijks een stukje willen schrijven voor de website in ruil voor eeuwige roem en glorie. En dat is de FLA in het verkeerde keelgat geschoten. Naar verluid mag de bouw van de nieuwe site van het geëmancipeerde maandblad aardig wat kosten, maar de content niet. Eeuwige roem en glorie, dat is wat het schuift. Want ‘graties ies beste prijs’.

Voldoening

Eerlijk is eerlijk, ik kan me best vinden in die eeuwige roem en glorie. Alhoewel ik wekelijks wel erg overdreven vind. Voor Contentgirls.nl probeer ik maandelijks een stukje te schrijven. Dat kost me ongeveer twee uur en levert me een hoop leuke reacties en nieuwe contacten op. Als beginnend freelancer erg waardevol en de inspanning meer dan waard. Daarbij vind ik het ook gewoon leuk dat mijn stukje op Contentgirls.nl staat. Als frequente bezoeker van de site geeft het voldoening mijn naam te zien staan tussen die van de andere auteurs. Ik kan me voorstellen dat dit ook geldt voor sommige lezers van Opzij. En de vermelding ‘Columnist Opzij’ op je CV kan een aardig opstapje zijn naar nieuw betaald werk.

Ironisch

Uiteindelijk is de belangrijkste boodschap van de FLA dat schrijven niet moet worden onderschat. Ook niet voor het web. De waardering voor webteksten schijnt nog altijd lager te zijn dan voor gedrukte teksten. En, belangrijker nog, niet iedereen kan een leuk stukje schrijven. Diegenen die dat wel kunnen, en hier hun beroep van hebben gemaakt, horen daar fatsoenlijk voor betaald te worden. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar onbetaald schrijfwerk kan ook voor de schrijver heel nuttig zijn. Als alle partijen het werk maar op waarde weten te schatten. En dat nu juist de redactie van een tijdschrift op zoek is naar gratis content, is op z’n zachtst gezegd ironisch. Inmiddels heeft Opzij haar oproep ingetrokken en kunnen enthousiastelingen op een apart bloggedeelte van de site hun pennevruchten kwijt. Onbetaald uiteraard.


Geschreven door