Toeval of niet, maar net als ik mijn aanmeldformulier voor vrijwillig redactiewerk heb verzonden, valt mijn oog op een tweet van de FreeLancers Association (FLA). De tweet verwijst naar een bericht waarin de FLA de vloer aanveegt met vrijwillig schrijfwerk voor gerenommeerde media. Tja. Daar zit wel wat in. Maar het kan ook een mooi opstapje zijn, toch?

Concurrentiebeding

Ik ben nog redelijk nieuw in de freelancewereld. Op 1 maart begon ik als zelfstandig tekstschrijver met twee vaste, langlopende opdrachten op zak. Intussen zijn daar gelukkig nieuwe opdrachten bijgekomen, maar als je nieuw bent in de business is het best even spannend hoe je dat gaat aanpakken. Natuurlijk heb ik in de jaren dat ik werkzaam was bij een bureau een goed netwerk opgebouwd. Maar ik heb ook een concurrentiebeding van een jaar. Dus zal ik nieuwe bronnen moeten aanboren. Hoe zorg je nu dat je boven al die duizenden tekstschrijvers uitsteekt?

Broodroof

Als freelance schrijver ben ik, net als vele anderen, altijd op zoek naar afwisselende en inspirerende schrijfopdrachten. Liefst betaald. Als beginnend freelance schrijver ben ik ook best bereid iets aan mijn tarief te doen als ik daarmee een leuke opdracht binnenhaal. Maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Soms kom ik schandalig lagen tarieven tegen. Pure broodroof.

Roem en glorie

Maar hoe zit het dan met de onbetaalde klussen die ik ook doe? Is dat dan geen broodroof? Nee, tenzij…
Op de site van de FreeLancers Associatie lees ik dat Opzij op zoek is naar columnisten die wekelijks een stukje willen schrijven voor de website in ruil voor eeuwige roem en glorie. En dat is de FLA in het verkeerde keelgat geschoten. Naar verluid mag de bouw van de nieuwe site van het geëmancipeerde maandblad aardig wat kosten, maar de content niet. Eeuwige roem en glorie, dat is wat het schuift. Want ‘graties ies beste prijs’.

Voldoening

Eerlijk is eerlijk, ik kan me best vinden in die eeuwige roem en glorie. Alhoewel ik wekelijks wel erg overdreven vind. Voor Contentgirls.nl probeer ik maandelijks een stukje te schrijven. Dat kost me ongeveer twee uur en levert me een hoop leuke reacties en nieuwe contacten op. Als beginnend freelancer erg waardevol en de inspanning meer dan waard. Daarbij vind ik het ook gewoon leuk dat mijn stukje op Contentgirls.nl staat. Als frequente bezoeker van de site geeft het voldoening mijn naam te zien staan tussen die van de andere auteurs. Ik kan me voorstellen dat dit ook geldt voor sommige lezers van Opzij. En de vermelding ‘Columnist Opzij’ op je CV kan een aardig opstapje zijn naar nieuw betaald werk.

Ironisch

Uiteindelijk is de belangrijkste boodschap van de FLA dat schrijven niet moet worden onderschat. Ook niet voor het web. De waardering voor webteksten schijnt nog altijd lager te zijn dan voor gedrukte teksten. En, belangrijker nog, niet iedereen kan een leuk stukje schrijven. Diegenen die dat wel kunnen, en hier hun beroep van hebben gemaakt, horen daar fatsoenlijk voor betaald te worden. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar onbetaald schrijfwerk kan ook voor de schrijver heel nuttig zijn. Als alle partijen het werk maar op waarde weten te schatten. En dat nu juist de redactie van een tijdschrift op zoek is naar gratis content, is op z’n zachtst gezegd ironisch. Inmiddels heeft Opzij haar oproep ingetrokken en kunnen enthousiastelingen op een apart bloggedeelte van de site hun pennevruchten kwijt. Onbetaald uiteraard.

0 Shares:
8 comments
 1. Waar het natuurlijk ook om gaat is dat hele gedoe met het verpesten van de markt. Door de freelancers, maar in beginsel door de uitgevers. Natuurlijk kun je heel legitiem als beginnend freelancer zeggen dat je best voor wat naamsbekendheid een tijd lang gratis stukjes wilt schrijven. Maar op een zeker moment moet je ook boterhammen en melk kopen en dat is het moment dat je er geld voor gaat vragen. En dat het is ook het moment dat Opzij en allerlei Sanoma-bladen op zoek gaan naar de volgende beginnend freelancer die voor een schijntje of gratis wil werken. Je hebt dus werk voor niks gedaan, waar gewoon een professioneel bedrag tegenover zou moeten staan en je haalt daardoor betaald werk 'uit de markt'. Volgens mij is dat precies wat de FLA zo stoort, en terecht naar mijn idee.

  Overigens ben ik geen lid van de FLA, want ik vind het best wel zeurpieten :-)

 2. @charlotte Helemaal mee eens. Ik wil de discussie op de site van de FLA hier zeker niet overdoen, maar er zijn heus wel wat maren en mitsen te noemen. Er suggereren daar zelfs mensen dat de reacties op het bericht ook een vorm van gratis content zijn. Dat gaat wel erg ver naar mijn idee. En daarbij kom je dan ook in een discussie terecht over de rol en het karakter van internet.

  Natuurlijk moet je een blad als Opzij terechtwijzen maar de grens tussen betaald en onbetaald werk trekken mensen toch echt zelf.

 3. Bovenstaand verhaal is een onderwerp wat mij al langer bezighoudt. Het leverde inspiratie voor een nieuwe blog op mijn site 'Mag ik uw blog hebben? Voor de gratis?'

  Perspectief van een blogger.

 4. Tsja, ik schrijf nu alweer bijna 2 jaar gratis voor contentgirls.nl. En geen haar op m'n hoofd die er aan denkt er geld voor te gaan vragen. Als de site grof winst gaat maken en het aangeboden wordt, prima maar voorlopig vind ik het veel te leuk om te doen.

  Zeker als freelancer moet je goed afwegen of iedere job betaald moet worden in geld. In mijn vorige freelance-hoedanigheid als studio technicus en muziek producent deed ik ook wel eens een klusje voor niks waar je dan weer een hele CD productie mee binnenhaalde en een langdurige relatie met een band opbouwde. Zo is het met schrijfwerk volgens mij ook. Om je naam naar buiten te brengen moet je soms het geld even vergeten.

  Daar komt nog bij dat ik freelance ben gaan werken om van het gebaas van bazen af te zijn. Ik pas er voor om vervolgens onder het mom 'broodroof' door een organisatie als de FLA onder druk gezet te worden. Ik bepaal als freelancer mijn eigen richting en als daar gratis werk bij zit, so be it. Zeker als er een motivatie voor is die het voor mij nuttig maakt – en die motivatie hoef ik verder niet te verantwoorden aan derden, zoals de FLA.

  Nou denk ik niet dat ze me bij Opzij willen hebben maar alleen al om mijn onafhankelijkheid kracht bij te zetten zou ik bijna reageren :-)

  Henk

Comments are closed.

Dit artikel is 3.730 keer gelezen