O2 in Groot Brittannië was de eerste. Nu volgt vanaf september Vodafone in Nederland en later dit jaar de KPN: ongelimiteerd Internetten met je mobiel lijkt een prettige droom te gaan worden. De limiet is bereikt.

ergens

Het argument van de telco’s: de enorme stijging van mobiel Internet gebruik zorgt ervoor dat het ontzettend moeilijk wordt om ons netwerk in bedrijf te houden. Dat kost enorm veel geld en dat geld moet ergens vandaan komen. Dat ergens is dus de klant.

de limiet

Vanaf september mag de Vodafone-klant met de goedkopere bundels nog 250Mb per maand gebruiken, de rijkere klanten mogen tot 1Gb gaan. Ga je over de limiet dan betaal je per Mb (3 ct) of je koopt een extra data-bundel: 1 Gb voor €10,- per maand (volgens mobile cowboys). Deze ‘actie’ geldt voor nieuwe klanten of klanten die hun contract verlengen.

afronden

Behalve deze Internet beperkingen gaat Vodafone ook weer terug naar gesprekstijden afronden naar de hele minuut zoals dat in de begintijd van het mobiele tijdperk ook was. Je belt dus meestal langer dan je denkt bij Vodafone. Een gewaarschuwd mens enz.

Volgens verschillende woordvoerders wordt dit alles gedaan om de kosten te dekken van Internet gebruik en het netwerk te verbeteren.

overstegen

Het lijkt erop dat de hardware de infrastructuur heeft overstegen. De nieuwste telefoons zoals de Galaxy S van Samsung en de (niet in Nederland verkrijgbare) HTC Evo zijn wondertjes van techniek maar haal het niet in je hoofd teveel van die techniek te gebruiken want het gaat je geld kosten. 720p HD video van YouTube bekijken? De telefoon kan het maar de telefoon-provider is niet blij met je! De WK streamen of een beetje uitzending gemist kijken? De browser op je telefoon kan het maar liever niet via het netwerk van je telefoon-provider. Android 2.2 update binnenhalen, tenslotte noodzakelijk voor het product dat je bij hun hebt gekocht maar beter niet via Vodafone. Kortom, je koopt een apparaat bij een telefoonaanbieder maar om het apparaat tot z’n volle recht te kunnen laten komen zul je veel extra moeten betalen. Maandelijks!

gratis WiFi

Het Internet op je mobiel wordt dus duurder. Dit maakt misschien de weg vrij voor wereldwijd gratis WiFi van Google?  Veel mensen zouden daar gebruik van gaan maken om de hoge kosten van de telefoonaanbieder te ontlopen. En ‘veel mensen’ staat in de wereld van Google gelijk aan keiharde dollars. Die paar advertenties nemen wij dan wel weer op de koop toe.

vreemd

Ik blijf het vreemd vinden dat bedrijven zoals Vodafone, KPN en O2, die als hun vakgebied mobieletechnologie hebben, niet hebben zien aankomen wat iedere zichzelf respecterende tech-blogger al lang geleden aan zag komen: de mobiele telefoon is al lang geen telefoon meer. Het zijn multifunctionele apparaten geworden waarvoor het Internet een onmisbare component is. De cynicus in mij vraagt zich af of de telefoonaanbieders het wel degelijk aan hebben zien komen en dat ze juist iedereen lekker hebben gemaakt met gratis onbeperkt Internet om daarna de kraan dicht te draaien. Een “the first hit is free” maffia tactiek. Maar dat zal toch niet zo zijn, Vodafone et al?

verslikt

Het voordeel van de twijfel als conclusie: de mobieleaanbieders lijken zich verslikt te hebben in het gratis aanbieden van onbeperkt Internet. En het is de klant die de Heimlich manoeuvre mag uitvoeren.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.993 keer gelezen