Het begint er steeds meer op te lijken dat ik echt de enige ben in mijn omgeving die geen Facebook account heeft. Los van een paar links die ik niet kan openen via Twitter, heb ik niet het idee dat ik nou zo veel mis. Of heb ik het mis en lijd ik nu enorm gezichtsverlies?

 

Populair

Ik weet nog goed dat Hyves werd geïntroduceerd. Ik kreeg een uitnodiging van een vriendin en deed daar heel lang niets mee. Tot ik me op een avond verveelde en besloot toch maar een account aan te maken en eens even rond te neuzen. Er zaten nog niet veel bekenden op en er viel dus ook nog niet veel te zien. Tijden keek ik er niet naar om tot ik de ene uitnodiging na de andere binnenkreeg en werkelijk iedereen op Hyves leek te zitten. En jeetje, wat was ik populair. Mijn vriendenaantal liep in de honderden. Van oud-klasgenoten en collega’s tot bekenden uit de kroeg en vrienden van vrienden, iedereen voegde ik toe. Een grote, gezellige, virtuele bende.

Nieuwsgierig

Mijn fascinatie met Hyves werd vooral gevoed door mijn nieuwsgierigheid. De krabbels vertelden mij precies wat er aan de hand was in iemands leven, ook van mensen die ik eigenlijk niet zo goed kende. Ik vond het heerlijk en kon rustig een uur rondneuzen op Hyves en was dan weer helemaal op de hoogte. Maar de nieuwsgierigheid van mede-Hyvers leek de populariteit van het medium in de weg te zitten. Steeds meer mensen zetten hun profiel dicht, ik ook. In plaats van mensen toe te voegen, begon ik mensen te verwijderen. Andersom werd ik ook verwijderd, want mijn vriendenaantal daalde uit zichzelf. Niet dat ik het erg vond, want met de beste wil van de wereld kon ik vaak niet eens bedenken welke ‘vriend’ ik kwijt was. Ik doe er dan ook eigenlijk niets meer mee. Nou ja, het enige waar ik mijn account nu nog voor gebruik is die ene verjaardag die ik maar niet kan onthouden. Daar is Hyves dan wel weer handig voor.

Facebook

En nu is er dan Facebook. Ik lees iets over een half miljard gebruikers wereldwijd en vraag me af of ik heel veel mis. Na het Hyves-avontuur sta ik niet te springen om een account aan te maken. En om  nu alleen een account aan te maken om de foto’s van de bruiloft van het nichtje van een vriendin te kunnen bekijken, gaat me toch te ver. Die fout heb ik eerder begaan met Plaxo en Orkut, twee netwerken waar ik blijkbaar lid van ben aan de mails te zien, maar waar ik nooit wat mee doe of heb gedaan.

Zakelijk

Twitter en LinkedIn. Dat is het nu wel zo’n beetje. Twee social media waar zakelijk en privé elkaar op een aangename manier ontmoeten en waar ik ook echt iets aan heb. Ik kom er interessante links tegen over mijn vakgebied, ik word er gewezen op leuke en nuttige seminars en er ontstaan leuke samenwerkingsverbanden. En je leest er nog wel eens dat er weer een baby is geboren of dat iemand gaat trouwen. Meer heb ik niet nodig, dus ik geloof dat ik het hier voorlopig ook maar bij laat (scheelt me ook een hoop wachtwoorden onthouden). Tenzij iemand me kan overtuigen waarom Facebook nou echt zo leuk/goed/interessant/nuttig is, want ‘half a billion people can’t be wrong’, toch?

0 Shares:
17 comments
 1. Hey Xaviera,

  "Half a billion people can't be wrong" En dat klopt.

  Het werk – en privé leven speelt zicht voor mij bijvoorbeeld

  niet op twitter af. Zo doe ik opdrachten voor Spaanse, Engels,

  en Belgische bedrijven. Soms doen Duitsland en Zuid-Afrika ook

  mee. En Miami Miami. Mijn klanten zitten veelal niet op twitter

  en de meeste vrienden van mij ook niet ;-). De vrienden die ik

  dus ook nog van de kleuterschool of de universiteit ken. Het uitgaan, sport en zo kan ik tuurlijk wel een tijdje doorgaan.

  Persoonlijk vind ik Facebook een stuk persoonlijker dan twitter.

  Wellicht netwerk ik gewoon wat op m'n eigen manier. En dat is

  vaak intuïtief :-). Hoe dan ook: vind het leuk je af en toe voorbij te zien komen op Facebook. Heb je geen account voor nodig.

  Silvia

  1. Hai Silvia,

   Xaviera zit volgens mij al lang en breed op Facebook, zij schreef dit stuk dan ook niet maar ik

   En ik wil best bij je langs surfen, en daar heb ik dan misschien geen account voor nodig, maar ik moet me toch aanmelden :-/

   Als ik het goed begrijp deel jij dezelfde soort informatie op Facebook als op Hyves?

   Ik ben nog niet overtuigd ;)

   De keuze voor social media is volgens mij ook erg persoonlijk.

   Groeten!

   Machteld

 2. @Silvia: ik wilde het net gaan tikken (zie hierboven) – denk dat ik de auteurs toch maar eens bovenin moet gaan puzzelen, want er ontstaat nogal eens verwarring over wie de artikelen schrijft :)

 3. Nee, Farmville is ook al zoiets! En aan mijn leeftijd kan het niet liggen, ken mensen die 15 jaar ouder zijn en verslaafd zijn aan Farmville.

  En met mijn internationale vrienden mail ik gewoon, daarvoor hoef ik ook geen Facebook account. ;)

  Ken ook zat mensen die van Hyves overgestapt zijn op Facebook 'want het is zoveel leuker', maar waarom dan? ;)

 4. Hoi Machteld,

  Vond het al een bijzonder verhaal :-). Een hyves account heb ik al zo'n anderhalf jaar niet meer. Ben niet zo dol op kettingbrieven, plaatjes uitdelen en sparen en krabbelen is leuk voor even. Bij twitter heb ik een aantal keren een account aangemaakt en ben er nu weer een tijdje vanaf ;-). Vond de sfeer niet meer zo fijn en ook best druk af en toe. Op Facebook kun je mensen beter volgen. En ik vind de events, filmpjes, blogs op Facebook vaak leuk om te bekijken. Maar deze zijn wellicht ook te vinden op twitter.

  @Xaviera, laat maar fijn zo de auteurs. Een beetje verwarring af en toe is juist prettig :))

  1. Hai Silvia,

   Kijk hier noem je wel een paar pluspunten: niet krabbelen en geen doorstuurmails :)

   Blogs kan je inderdaad via Twitter ook vinden en via LinkedI ook wel al zijn die meer op werk gericht. Ik ben overigens ook al een keer van Twitter afgegaan. Ben nu weer terug en heb een goede manier gevonden om het te gebruiken die voor mij werkt. Denk dat voor de meeste social media geldt dat het even duurt voordat je het doorhebt en je een goeie modus hebt gevonden.

 5. Ik vraag me ook al een tijdje af of ik een account moet aanmaken op Facebook. Ik zou dit artikel ook geschreven kunnen hebben, want ik deel dezelfde mening. Nog niemand heeft mij kunnen overtuigen van het nut van Facebook. En na alle negatieve verhalen over Facebook, ben ik ook een beetje huiverig geworden voor dit sociale platform. Ik ben benieuwd of iemand mij ooit kan overtuigen :-).

  Ik zit overigens wel op Twitter, Linkedin en Hyves.

 6. Hai Machteld,

  Misschien is dit de reden waarom Facebook me aanspreekt. Ben vrijwel altijd in de weer met mood boards. En op mijn pagina van Facebook zie ik ook vanalles terug. Lekker levendig. Ik kan nog eens wat pagina's van een aantal dagen geleden bekijken. Of een blog, muziekje, visual opzoeken. Facebook is op een prettige manier kleurrijk. Maar ik geef je hiermee geen ratio argumenten ;-).

  Silvia

 7. vanuit mijn werk (vroeger web consultant, daarna webredacteur, toen afdelingshoofd internet en nu ebusinessconsultant) meld ik me voor nieuwe diensten in elk geval altijd aan. Blijken ze dan levensvatbaar te zijn, dan probeer ik ze op zoveel mogelijk fronten uit. Dat levert mij kennis en argumenten op (voor wél gebruik en voor Niet gebruiken).

  Van daaruit vind ik het dus bijna voorwaardelijk om in elk geval een facebook account te hebben, maar ook te twitteren, een eigen blog te draaien etc.

  Facebook heb ik me aangemeld en ik speel farmville :) Dat vind ik leuk. Daarnaast heb ik er een keer een kleine campagne gedraaid, gewoon om te kijken hoe dat werkt (en of dat resultaat heeft). En een groep aangemaakt, ook weer om te kijken hoe dat werkt en óf dat werkt. Op Hyves deed ik jaren geleden hetzelfde.

  Kennis opdoen door te lezen kan best, maar de ins en outs kennen door het te doen vind ik nog veel belangrijker.

  Ben je geen webprofessional en is facebook gewoon een van je vele (potentiële) hangnetwerken, ja – dan hangt het vooral af van waar je vrienden zitten en welk netwerk zaken biedt waar jij wat aan hebt(of leuk vindt).

 8. Hallo Machteld,

  Voor zover mij bekend is er geen reden om Facebook te moeten gebruiken, dus voor gezichtsverlies hoef je zeker niet bang te zijn. Als je ergens geen toegevoegde waarde voor ziet, doe het dan gewoon niet. Wat je namelijk wel gezichtsverlies oplevert is het maar half bijhouden van dergelijke profielsites.

  Wat mijzelf betreft, voor zakelijk heb ik gekozen voor LinkedIn. Voor prive gebruik ik Hyves (Nederlandstalig) en Facebook (Engelstalig). Omdat ik ook veel vrienden in het buitenland (nou ja, België is ook buitenland, toch?) heb, is Facebook dan eigenlijk wel een must; Hyves zitten nagenoeg alleen Nederlanders. Twitter gebruik ik ook en hangt er een beetje tussen zakelijk en prove in; daar zorg ik in Tweetdeck voor dat ik per tweet beoordeel waar ie naartoe moet gaan.

  Andere profiel- of netwerksites bekijk ik wel, maar maak ik geen actief gebruik van. Nu kan ik er voor zorgen dat ze allemaal actueel zijn en dat er regelmatig nieuwe content is.

  Voor mij gaat het dus om de noodzaak en de beheersbaarheid. Heb je geen behoefte aan Facebook, gewoon niet doen dan. Ik kan me niet voorstellen dat je een klant zult missen omdat deze erachter komt dat jij nog geen Facebook account hebt.

  Groetjes,

  Andre Speek

 9. Ook ik heb geen Facebook account meer. De reden daarvoor heb ik al eens beschreven op mijn blog (http://www.noisepollution.nl/?p=1055). Het komt neer op vertrouwen en ik vertrouw de bedoelingen van Facebook (Mark Zuckerberg) niet. Dit is gebaseerd op de gedachtegangen die ik achter hun beslissingen waarneem. Affijn, het staat in het stukje beschreven.

  Je bent dus niet de enige (en er volgen er steeds meer) al blijft Facebook met z'n rond de 400 miljoen leden natuurlijk een enorm sociaal netwerk.

  Groet,

  Henk

  http://www.noisepollution.nl

  http://www.manage-mend.nl

 10. ik heb alleen hyves, geen faecbook of twitter oid, sterker nog ik heb geen mobiele telefoon, enkel huistelefoon.  ik voel me in deze tijd wel ontzichtbaar maar ik ben dan ook van het ouderwetse..tja.. hoe is het mogelijk dat dat nu zo heet.. omgaan met mensen, in the flesh.  niet achter een schermpje.

  als je ziet hoe mensen tegenwoordig naar beneden starend, hun internet~catalysator telefoon interface integratie.. rondlopen, totaal geen contact met de wereld om hun heen, je kunt ze gedag zeggen wat je wilt maar ze bestaan letterlijk in een andere dimensie, of besta ik nu in een andere dimensie?

  1. nee, dat niet. Maar ik vind het wel bijzonder dat mensen die niet veel online zijn er wel altijd een oordeel over hebben :) 

   Ik ben socialer geworden van online zijn. Ik ken meer mensen, ontmoet meer mensen, maak vrienden met mensen die ik voor het internet, nooit tegen het lijf zou zijn gelopen: uit alle hoeken van het land en alle lagen van de bevolking.

   Desinteresse in de wereld om je heen en onbeschoft gedrag bestonden ook al voor internet…daar is niet zoveel veranderd.

   Dus nee, je bestaat niet in een andere dimensie, maar je overdrijft wel schromelijk. 

Comments are closed.

Dit artikel is 9.094 keer gelezen