Voor het eerst heb ik een WWDC gemist. Gemist als in niet gevolgd op Internet want een reis naar de VS heb ik er sowieso niet voor over. Het was mooi weer en mijn vader’s gloednieuwe gas-barbecue rook te lekker.

Althans datgene wat erop lag want het voordeel van een gas-barbecue is dat je het apparaat zelf niet meer ruikt. Aangezien de barbecue plaatsvond op een stukje grond ver verwijderd van de beschaving – dus geen discreet gloeiend LCD scherm op de achtergrond – en ik niet het stempel social outcast opgedrukt wilde krijgen als gevolg van een niet onderbroken staren op mijn Nokia heb ik de WWDC dus gemist.

Gizmodo keynote

En zo benieuwd was ik eigenlijk niet eens. Het was bekend dat er een nieuwe iPhone zou verschijnen in Steve’s zwetende palm. Maar die hadden we al gezien dankzij een Apple-werknemer die alvast een prototype onbedoeld wereldkundig maakte via een barkruk. Eigenlijk was de WWDC keynote al op 19 april gedaan door Jason Chen op het Gizmodo blog die het ‘gevonden’ voorwerp alvast presenteerde.

blasé

Erg nieuwsgierig was ik dus al niet meer. En wat vreemder is: ik word steeds meer blasé als het om mobiele telefoons gaat. Of mobiele computers zo je wilt. Voor mij is de route voor het komende jaar in mijn gadget-tom-tom vastgelegd: een telefoon met een qwerty-toetsenbord en Internet verbinding en een iPad. Daarmee is de vraag “welke telefoon?” eigenlijk niet eens meer zo interessant.

oude Nokia

Ik gebruik nog vol tevredenheid mijn oude trouwe Nokia N82 (N95 in candy bar vorm). Hij doet het in combinatie met mijn Hi-abonnement altijd en overal. De iPhone van @bwaw wil nog wel eens weigeren. Geen bereik, geen 3G. Dit zal ongetwijfeld in de loop van de tijd opgelost worden; T-mobile zal vol goede bedoelingen zitten om de iPhone te behouden maar zoals gezegd: mijn Nokia N82 doet het altijd. Overal bereik en vrijwel overal 3G. Zelfs op afgelegen plekken als Ameland en dat stukje land waar ik het eerder over had.

t9 tikken

Goed, het scherm is klein en dat t9 tikken heb ik wel een beetje gehad. Vooral omdat t9 gewone Nederlandse woorden niet blijkt te kennen. Maar aan de andere kant, we hebben het hier over een mobiel platform waar bepaalde concessies nou eenmaal bij horen. Of op z’n minst: waarbij bepaalde concessies acceptabel zijn.

devies

Heel in het begin van mijn contentgirls-carrière, sterker nog, in mijn eerste artikel voor dit blog,  schreef ik al waarom ik geen iPhone zou kopen. Wachten was toen het devies. De iPhone was nog niet af, schreef ik toen. Steve had nog meer plannen. En ik kreeg gelijk. De iPhone heeft nu een betere camera (maar ik moet nog zien of hij net zo goed is als die op mijn N82) en meer geheugen capaciteit. De iPhone is nu veel meer af. Maar zo ook de producten van de concurrentie.

overstag

Android lonkt. Sterker nog, in mijn hart ben ik al overstag. Ik weet dat de iPhone veel meer gebruiksgemak biedt en er prachtig uitziet. Maar één van mijn hoofdbezwaren van toen blijft staan: alleen T-mobile. Slechts een enkele provider om uit te kiezen. Bevalt het niet, werkt het niet, krijg je bonje, dan moet je je iPhone inleveren en die afhankelijkheid wil ik niet. Als ik baal van Hi (en dat punt is bijna bereikt door hun ouderwetse ‘kleine lettertjes’ beleid!) dan kan ik zo een andere simkaart in de Nokia stoppen en ik kan weer verder.

aan het werk

Afgezien daarvan: de iPhone is voor mij de iPad geworden. De iPad met een bluetooth-toetsenbordje is mijn ultieme laptop vervanging. En daarop hoef ik niet overal en altijd verbinding met het Internet. Het scherm is groot genoeg om mijn teksten te tikken en als ik binnen wifi-bereik ben kan ik Internetten. Zo niet, dan kan ik altijd nog aan het werk gaan. There’s a thought.

nieuwe definitie

Met de iPad heeft Apple voor mijn specifieke denk- en werkwijze een nieuwe definitie voor de mobiele telefoon gecreëerd. Ik moet met het ding kunnen bellen, twitteren, sms-en en enigszins comfortabel kunnen Internetten op afgelegen plekken. Maar dat laatste slechts zeer functioneel. Even snel wat opzoeken met Google of even mijn mail checken, meer niet. Video kijken? Uitgebreid Internetten in de tuin? Teksten schrijven? Langere mails schrijven? Mail box bijwerken? Een boek of document lezen? Spelletje spelen? Allemaal iPad. En daarbij is de iPad veel meer portable dan een laptop.

verkoopcijfers

Dat er meer mensen zijn die nut zien in een iPad blijkt uit de verkoopcijfers: 2 miljoen in de eerste 2 maanden. En dat is alleen nog maar in de VS. Iedereen zal een eigen motivatie hebben om een iPad te kopen naast een iPhone of andere smartphone. De twee kunnen vrijwel hetzelfde (puur functioneel gezien en afgezien van het telefoongedeelte; hoewel, skype?). Het formaat zal er voor zorgen dat een iPad niet de mobiele telefoon gaat vervangen maar het concept dure smartphone zie ik wel verdwijnen. De goedkopere telefoons gaan steeds meer ‘luxe’ Internet functies vervullen en de iPad of Windows/Linux variant gaat de rest doen als vervanging van de laptop onderweg.

terug

En dan ben ik weer terug bij mijn trouwe Nokia. Die kan eigenlijk alles wat ik onderweg wil doen op internet- en telefoongebied. Ik zie het nog gebeuren dat ik gewoon deze telefoon blijf gebruiken en de investering in een nieuw Android toestel of een iPhone overhevel naar een iPad. Tenzij ik plotseling heel veel geld te besteden heb. Want dan gaat het gadgethart, nu door verstand de stem gesmoord, gehoord worden. Dat spreekt voor zich.


Geschreven door