Voor het eerst heb ik een WWDC gemist. Gemist als in niet gevolgd op Internet want een reis naar de VS heb ik er sowieso niet voor over. Het was mooi weer en mijn vader’s gloednieuwe gas-barbecue rook te lekker.

Althans datgene wat erop lag want het voordeel van een gas-barbecue is dat je het apparaat zelf niet meer ruikt. Aangezien de barbecue plaatsvond op een stukje grond ver verwijderd van de beschaving – dus geen discreet gloeiend LCD scherm op de achtergrond – en ik niet het stempel social outcast opgedrukt wilde krijgen als gevolg van een niet onderbroken staren op mijn Nokia heb ik de WWDC dus gemist.

Gizmodo keynote

En zo benieuwd was ik eigenlijk niet eens. Het was bekend dat er een nieuwe iPhone zou verschijnen in Steve’s zwetende palm. Maar die hadden we al gezien dankzij een Apple-werknemer die alvast een prototype onbedoeld wereldkundig maakte via een barkruk. Eigenlijk was de WWDC keynote al op 19 april gedaan door Jason Chen op het Gizmodo blog die het ‘gevonden’ voorwerp alvast presenteerde.

blasé

Erg nieuwsgierig was ik dus al niet meer. En wat vreemder is: ik word steeds meer blasé als het om mobiele telefoons gaat. Of mobiele computers zo je wilt. Voor mij is de route voor het komende jaar in mijn gadget-tom-tom vastgelegd: een telefoon met een qwerty-toetsenbord en Internet verbinding en een iPad. Daarmee is de vraag “welke telefoon?” eigenlijk niet eens meer zo interessant.

oude Nokia

Ik gebruik nog vol tevredenheid mijn oude trouwe Nokia N82 (N95 in candy bar vorm). Hij doet het in combinatie met mijn Hi-abonnement altijd en overal. De iPhone van @bwaw wil nog wel eens weigeren. Geen bereik, geen 3G. Dit zal ongetwijfeld in de loop van de tijd opgelost worden; T-mobile zal vol goede bedoelingen zitten om de iPhone te behouden maar zoals gezegd: mijn Nokia N82 doet het altijd. Overal bereik en vrijwel overal 3G. Zelfs op afgelegen plekken als Ameland en dat stukje land waar ik het eerder over had.

t9 tikken

Goed, het scherm is klein en dat t9 tikken heb ik wel een beetje gehad. Vooral omdat t9 gewone Nederlandse woorden niet blijkt te kennen. Maar aan de andere kant, we hebben het hier over een mobiel platform waar bepaalde concessies nou eenmaal bij horen. Of op z’n minst: waarbij bepaalde concessies acceptabel zijn.

devies

Heel in het begin van mijn contentgirls-carrière, sterker nog, in mijn eerste artikel voor dit blog,  schreef ik al waarom ik geen iPhone zou kopen. Wachten was toen het devies. De iPhone was nog niet af, schreef ik toen. Steve had nog meer plannen. En ik kreeg gelijk. De iPhone heeft nu een betere camera (maar ik moet nog zien of hij net zo goed is als die op mijn N82) en meer geheugen capaciteit. De iPhone is nu veel meer af. Maar zo ook de producten van de concurrentie.

overstag

Android lonkt. Sterker nog, in mijn hart ben ik al overstag. Ik weet dat de iPhone veel meer gebruiksgemak biedt en er prachtig uitziet. Maar één van mijn hoofdbezwaren van toen blijft staan: alleen T-mobile. Slechts een enkele provider om uit te kiezen. Bevalt het niet, werkt het niet, krijg je bonje, dan moet je je iPhone inleveren en die afhankelijkheid wil ik niet. Als ik baal van Hi (en dat punt is bijna bereikt door hun ouderwetse ‘kleine lettertjes’ beleid!) dan kan ik zo een andere simkaart in de Nokia stoppen en ik kan weer verder.

aan het werk

Afgezien daarvan: de iPhone is voor mij de iPad geworden. De iPad met een bluetooth-toetsenbordje is mijn ultieme laptop vervanging. En daarop hoef ik niet overal en altijd verbinding met het Internet. Het scherm is groot genoeg om mijn teksten te tikken en als ik binnen wifi-bereik ben kan ik Internetten. Zo niet, dan kan ik altijd nog aan het werk gaan. There’s a thought.

nieuwe definitie

Met de iPad heeft Apple voor mijn specifieke denk- en werkwijze een nieuwe definitie voor de mobiele telefoon gecreëerd. Ik moet met het ding kunnen bellen, twitteren, sms-en en enigszins comfortabel kunnen Internetten op afgelegen plekken. Maar dat laatste slechts zeer functioneel. Even snel wat opzoeken met Google of even mijn mail checken, meer niet. Video kijken? Uitgebreid Internetten in de tuin? Teksten schrijven? Langere mails schrijven? Mail box bijwerken? Een boek of document lezen? Spelletje spelen? Allemaal iPad. En daarbij is de iPad veel meer portable dan een laptop.

verkoopcijfers

Dat er meer mensen zijn die nut zien in een iPad blijkt uit de verkoopcijfers: 2 miljoen in de eerste 2 maanden. En dat is alleen nog maar in de VS. Iedereen zal een eigen motivatie hebben om een iPad te kopen naast een iPhone of andere smartphone. De twee kunnen vrijwel hetzelfde (puur functioneel gezien en afgezien van het telefoongedeelte; hoewel, skype?). Het formaat zal er voor zorgen dat een iPad niet de mobiele telefoon gaat vervangen maar het concept dure smartphone zie ik wel verdwijnen. De goedkopere telefoons gaan steeds meer ‘luxe’ Internet functies vervullen en de iPad of Windows/Linux variant gaat de rest doen als vervanging van de laptop onderweg.

terug

En dan ben ik weer terug bij mijn trouwe Nokia. Die kan eigenlijk alles wat ik onderweg wil doen op internet- en telefoongebied. Ik zie het nog gebeuren dat ik gewoon deze telefoon blijf gebruiken en de investering in een nieuw Android toestel of een iPhone overhevel naar een iPad. Tenzij ik plotseling heel veel geld te besteden heb. Want dan gaat het gadgethart, nu door verstand de stem gesmoord, gehoord worden. Dat spreekt voor zich.

0 Shares:
8 comments
 1. Goed verhaal. :)

  Toch wil ik opmerken dat er naast de berperking van de netwerk provider (in Nederland T-Mobile), nog wat meer beperkingen zitten aan de iPhone, die tevens gelden voor de iPad. Je kunt namelijk niet je batterij vervangen, geen USB opslag, geen plaats voor (micro)SD kaarten om je ROM geheugen uit te breiden. Allemaal opties die je op de meeste niet Apple producten wel hebt.

  Toegegeven de iPad is een stuk 'mobieler' dan een laptop, maar als je er toch al een toetsenbord bij neemt, wordt die mobiliteit al een stuk minder en wellicht zelfs minder dan die van een gemiddelde netbook, waar het toetsenbord aan vast zit.

  Mocht je toch perse zonder toetsenbord aan de slag willen, maar niet wil afdingen op de grootte van het scherm zijn er talloze tablet PC's te verkrijgen, waarmee je alle beperkingen die Apple je oplegt omzeilt. Je kunt het OS van jouw keuze draaien, je zit niet verbonden aan één enkele softwarebronn en je hebt eigenlijk een volwaardige PC, in plaats van een kreupel OS dat eigenlijk bedoeld is voor telefoons.

  1. In mijn ogen is een iPad geen vervanging van een laptop of netbook. Echter, en dit maak ik in het stukje ook duidelijk: in mijn situatie.

   – Ik werk vrijwel uitsluitend met tekst die ik prima via e-mail naar mezelf kan mailen, geen opslag nodig.

   – Onderweg kan ik uit de voeten met het on-screen toetsenbord bovendien ben ik bijna nooit onderweg aan het werk.

   – Batterij vervangen is bij Apple geregeld door een vervang service die nauwelijks meer kost dan een nieuwe batterij. Bovendien: tegenwoordig gaan batterijen best lang mee voordat ze 'opraken'. Tegen die tijd zijn we allemaal alweer twee generaties iPad verder in onze wegwerpmaatschappij.

   – Het OS van mijn keuze is en blijft een OSX afgeleide. Windows komt er bij mij niet meer in en hoewel charmant en bruikbaar, is ook Linux een tweede keus (behalve dan weer op de telefoon waar ik denk aan Android).

   Wat jij beperkingen noemt noem ik slimme beslissingen. En gezien de verkoopaantallen ben ik niet de enige die er zo over denkt. Nogmaals: dit is erg situatie/persoons afhankelijk!

 2. Leuk stukje Henk! Ik ben uiteindelijk toch ook maar overstag gegaan en heb mijn Sony Ericsson omgeruild voor een HTC Desire met Andriod omdat ik blij ben met mijn Vodafone abonnement. Tot nu toe ben ik er erg blij mee! Misschien een goed idee voor een volgend artikel over leuke Android programma's? Ik ben nog erg aan het zoeken maar dat komt misschien omdat ik nog ff moet wennen ;)

  1. Hoi Brenda,

   Dank je.

   Om een stukje te schrijven over Android programma's vind ik dat ik ze zelf moet kunnen testen en aangezien ik het nog met m'n S60 Nokia N82 moet doen tot zeker oktober, zit dat er nog even niet in.

   Dit stukje is dan ook slechts een uitwerking van een idee. Een idee overigens wat bij mij steeds meer waarde krijgt. Kortom ik kon wel eens bij mijn N82 blijven en de iPad als 'multifunctioneel smart phone element minus telefoon' gaan gebruiken. Dus of er van mij ooit een stukje over Android apps gaat komen… Maar er zijn vast andere gegadigden.

 3. Ok Henk, dan wacht ik ook nog wel even tot oktober – zet je het wel in je agenda om dan een stukje te schrijven? ;)

  Dankje Xaviera, goeie tips – vooral die 10 gratis apps. Ik ben nu al weer een paar dagen verder en ik moet zeggen dat ik zowaar handig begin te worden met die phone :)

 4. Henk, goed artikel !!

  Even iets over de ogenschijnlijke beperkingen.

  Beperkingen in een product dat is van persoon tot persoon verschillend.

  Dat in een ipad of welk fruit product dan ook, je meestal de accu niet kan vervangen zie ik nog niet als een beperking. want ik heb nog nergens gehoort over klachten dat een ipad dat een andere accu nodig heeft.

  De ipad zou dan weer geen USB opslag hebben. nou dat heeft ie wel.
  Verbind em met de pc en sync deze met itunes of verwijderbaar media station.

  Geen plaats voor micro sd.
  De ipad heeft naar gelang het model behoorlijk wat ruimte. Fotos of bestanden verwisselen ? gebruik mobile me of maill ze naar je ipad. En als je het nog weer anders wil. gebruik de photo connect ding pack. dat adaptertje die je onder in het slotje kunt steken en daar je sd kaartje in kwijt kan. Zodat je naar willekeur je fotos en wie weet wat nog meer direct kan uploaden,

  En dan het stukje mobiliteit..
  Ik heb de ipad mee naar het werk en dus in de auto. heerlijk om te zien waar je bent. altijd toegang tot je email en nog veel meer.

  Nu wordt er beweert dat de mobiliteit van een ipad minder wordt wanneer men een toetsenbord meeneemt.
  Euh ,.,. hoe groot moet dat toetsenbord dan wel zijn ??
  En de ipad heeft een nagenoeg perfect on screen keyboard.

  IOS heeft toch wel wat beperkingen. Maar die zijn er met een reden.
  En om dan meteen IOS het stempel "kreupel" te geven gaatin mijn ogen iets te ver..

  Ipad is ook niet geheel bedoelt als desktop replacement, maar het is een tablet.
  en heeft een award gewonnen dacht ik. beste uitvinding van dit jaar..

  Dat is toch best goed voor een apparaat met "zoveel" beperkingen en een "kreupel" os

Comments are closed.

Dit artikel is 3.115 keer gelezen