Wanhopig doorzoek ik mijn mailbox, maar kan de bevestigingsmail niet vinden. Dan maar weer bladeren in mijn aantekeningen. Ik weet zeker dat ik het ergens opgeschreven had! Ik heb nog maar 1 poging en wil niet wéér een nieuwe aanvragen. Dat zou de derde keer in een maand zijn. Wacht. Volgens mij heb ik het… Oh nee, toch niet. “Verkeerd wachtwoord” staat er in rode letters op mijn scherm. Alweer.

Wildgroei

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Vroeger, een jaar of 10 geleden, had ik misschien drie mailaccounts. Voor mijn werk moest ik een paar wachtwoorden onthouden, een cijfercombinatie om het pand te beveiligen en natuurlijk de pincode van mijn bankpas. Maar dat was het dan ook wel. Nu tel ik toch zeker vijf e-mailadressen, en dus ook vijf verschillende wachtwoorden want dat is veiliger. Daar komen dan nog eens alle social media accounts bij die ik heb, content management systemen waarop ik moet inloggen, meerdere pincodes en ontelbare beveiligde sites waarvoor ik me heb aangemeld. Dat zijn zo’n dertig wachtwoorden. Inmiddels snap ik ook waarom het wachtwoorden heten. Het vinden van de juiste vraagt heel veel geduld.

Ezelsbruggetje

Account en wachtwoordgegevens opschrijven is niet handig, wordt mij overal verteld. Ook kun je ze beter niet in onbeveiligde digitale omgeving bewaren. Deleten dus die bevestigingsmail! En wil je echt een goed wachtwoord creëren, gebruik dan niet te voor de hand liggende namen en data. Gebruik hoofdletters en kleine letters door elkaar, leestekens en natuurlijk cijfers. Goed. Dat kan ik wel. Dacht ik. Maar zoveel huisdieren en auto’s hebben we niet, dus dan maar ingewikkelde dingen verzinnen die moeilijk te raden zijn. En dus ook moeilijk te onthouden. Maar nu ik ook dit jaar een nieuwe DigiD heb moeten aanvragen voor mijn belastingaangifte, omdat ik mijn wachtwoord weer eens niet wist, is het tijd voor een echt systeem. Na een rondje op het web, heb ik een goede tip gevonden: maak een ezelsbruggetje. Dus: Meneer Van Dalen wacht voortaan op een Wachtwoord.

Uniek systeem

Hoe werkt het? Om al die ingewikkelde elementen die een wachtwoord veilig maken, goed te onthouden, kies je een korte zin. Liefst een die je makkelijk kan onthouden. Bijvoorbeeld: ‘Mijn Kat Heet Amber’. Kies nu een uniek systeem om de zin om te zetten in een wachtwoord. Neem bijvoorbeeld van ieder woord de eerste twee letters en maak van een -e een 3 en van een -a een @. Je wachtwoord wordt dan MiK@H3@m. Het is even puzzelen en ook echt even wennen maar ik heb er vertrouwen in. Toegegeven, ik heb mijn zinnetjes wel opgeschreven, uiteraard zònder mijn unieke systeem. En ik pas het alleen nog maar toe bij nieuwe wachtwoorden. De ouwetjes, die ik blind kan invoeren, die hou ik lekker nog even.

Voor meer hulp of inspiratie bij het veranderen van letters in cijfers, het zogeheten Leet speak, kun je terecht op verschillende websites. Lees er meer over op Wikipedia

Je kunt ook speciale ‘generators’ downloaden zoals deze: http://ryanross.net/leet/
Wees daar wel zorgvuldig mee want hackers kennen die natuurlijk ook.

0 Shares:
18 comments
 1. Ik heb zelf een methode waarbij elk wachtwoord voor elke website anders is. Om telkens nieuwe wachtwoorden te 'genereren', kun je de naam van de website op een manier (via een vaststaande formule, niet letterlijk natuurlijk!) verwerken in je wachtwoord. Voeg daar nog een persoonlijk deel aan toe, en je hebt tientallen verschillende wachtwoorden die je niet hoeft te onthouden, omdat je alleen de formule hoeft te weten.

  1. Inderdaad, dat is de enige echte manier zonder nadelen. Want deze manier zorgt ervoor dat je wachtwoord uniek, makkelijk te voorspellen (door jou) en niet te raden (dor anderen) is.

 2. Ik heb honderden wachtwoorden (ftp, email, websites) en gebruik KeePass om die bij te houden, dit is een versleutelde database file die op mijn dropbox staat en daardoor overal vandaan opvraagbaar is. Erg handig in gebruik door de drag-and-drop feature. Zie voor meer informatie: http://keepass.info

 3. Oh, heel handig! Ik heb geloof ik zo'n twintig wachtwoorden die ik moet onthouden. Een paar maanden geleden had ik een FTP-virus waardoor ik alle wachtwoorden moest veranderen… verschrikkelijk! Bij de volgende ronde probeer ik het zeker :D

 4. ik heb alles in een (beveligd) excelbestandje staan…….

  nu zullen er een hoop mensen denken, dat is dom !!!

  maar ach…niemand weet waar het staat en hoe het heet..

  het gaat al meer dan 10 jaar goed !

 5. Toch ook weer een paar handige nieuwe tips! Behalve dat Excel-lijstje want ik heb altijd ruzie met Excel ;) Cellen die ongevraagd worden opgeteld enzo

 6. Een OpenID gebruiken is ook nog een optie, dan hoef je alleen je eigen unieke URL te onthouden. Alleen dit wordt nog niet overal geaccepteerd jammer genoeg.

 7. sterke wachtwoorden verzinnen vind ik juist makkelijk. Maak ze gewoon wat langer als nodig. Begin elke lettergreep van een naam met een hoofdletter. Zet er cijfers achter, en dan bijvoorbeeld standaard 2 vraagtekens. enige wat ik steeds verander is het woord, rest blijft hetzelfde.

  een wachtwoord dat dus zou kunnen:

  PeTraSlaGer98?? – simpel te onthouden, en toch sterk, om de maand verander je de naam, en als je wil, kun je om de maand alleen de naam ergens opschrijven, het nummer en leesteken ken je zelf, en veranderd niet, maar iemand anders kan het niet raden. Er zitten 4 hoofdletters in, 2 leestekens en 2 cijfers.

  @openid – werkt zeer fijn idd, gebruik ik veel

  @excel – werkt ook fijn, alleen een excel beveiliging is dan wel weer te kraken met makkelijke tools, gelukkig heeft de gemiddelde gebruiker daar geen weet van, maar zet de file even op een USB stick als je de PC naar de reperateur brengt.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.821 keer gelezen