Yurls

Stel, je staat voor de klas op een basisschool. In de kast liggen de boeken van de methodes voor taal, rekenen, geschiedenis enzovoort. Geordend, bij de hand, en je pakt ze zo uit de kast als dat nodig is. Maar je weet dat out there, in dat grote World Wide Web heel veel moois te vinden is waarmee je met één klik je lessen kunt verrijken en verbeteren. Vooral sinds je ook nog een digitaal schoolbord (digibord) aan de wand hebt hangen.

Startpagina
Binnen korte tijd verzamel je dan een aardige hoeveelheid links naar nuttige plekjes op het web. Je slaat ze op in de favorieten van je browser, of verwerkt ze in een PowerPoint, maar erg bevredigend is dat allemaal niet. Je wilt je eigen startpagina. Gewoon dat je je digibord opstart en dat je van daaruit kunt vertrekken met je kids op reis door taal-, reken- en geschiedenisland. Een startpagina dus, niets meer en niets minder. Alles moet erop staan en het moet er ook goed uitzien, met kleurtjes en zo.

Misschien dat lezers denken, daar kan ik wel iets voor ontwikkelen. Nee, hoeft niet. Het is er al en het heet Yurls (www.yurls.net). Gek woord, maar het staat voor Your URLs.

Yurls
Wat kan een leraar met Yurls? Het is een beetje iGoogle-achtig bedenk ik nu. Allereerst kan de gebruiker allerlei soorten content op de pagina plaatsen: hyperlinks, tekst, afbeeldingen, YouTube-video’s, RSS-feeds, flashobjecten. Als het maar ergens online staat. Elk stukje content staat in een kader, een ‘box’. Die boxen kun je, door ze te verslepen, ordenen zoals je wilt. Het hoeft ook niet bij één pagina te blijven, je kunt nieuwe pagina’s aanmaken die op te roepen zijn via tabbladen. Komt er ook nog sharing bij kijken? Zeker. Wie een interessant object op een Yurls-pagina tegenkomt kan dat simpel ook op zijn eigen pagina plaatsen.

Onmisbaar
Yurls bestaat sinds 2005. Ik weet niet hoeveel leerkrachten er anno 2010 gebruik van maken maar het moet in de duizenden lopen. Een leerkracht in de 21e eeuw heeft immers zijn eigen online plekje nodig en Yurls is een van de beste oplossingen daarvoor. Het is eigenlijk niet goed voor te stellen dat leerkrachten nog zonder kunnen.

Yurls is trouwens echt Nederlands: in Nederland bedacht en in Nederland gemaakt. Yurls is ook voortdurend in ontwikkeling, de mogelijkheden worden steeds uitgebreid. Er staat wat bescheiden reclame op die verdwijnt als je een betaald account neemt. Wil je voorbeelden zien ga dan naar http://overzicht.yurls.net en voor nieuwe ontwikkelingen kijk je op het Yurls blog.

Kent Yurls geen zwakke punten? Nou, één ding. Ik vind, als je een link naar een website noemt, dan moet je daar een korte beschrijving bij geven van wat de bezoeker daar kan verwachten. Dat kan bij Yurls helaas niet, maar daar lijdt ook de moeder aller startpagina’s www.startpagina.nl aan. Dat is dan wel weer consequent.

0 Shares:
3 comments
 1. Heb er even naar gekeken, maar ben er, ondanks het mogelijk handige gebruik, niet van onder de indruk.

  Voor mij zie ik geen reden om te stoppen met symbaloo en te vervangen door yurls.

  Symbaloo kan dan geen tekst snippets of afbeeldingen plaatsen, maar als 'startpagina' spreekt het mij vele malen meer aan.

  Zonder reclame ook nog eens… :-)

 2. @Han,

  Het mooie van Yurls is dat je juist ook met tekst kan werken waardoor je ook zelf online leermateriaal kan maken. Kijk maar eens bij http://webje.yurls.net/
  Daarnaast hebben de gebruikers ook invloed op de mogelijkheden van Yurls.net. Zie http://www.yurls-blog.net/forum/vertel-ons-wat-vo

  Symsbaloo is zeer krachtig in het gebruik met symbolen, maar Yurls heeft dat ook en juist al de andere zaken. Yurls is speciaal voor het onderwijs gemaakt en symbaloo niet.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.380 keer gelezen