En dan is het eindelijk zo ver: WordPress 3.0 is klaar om uit te proberen. Let op, het gaat om een Beta-versie, dus wees voorzichtig met je liveblog. Ik kan in elk geval niet wachten en heb dus direct het hele pakket binnengehaald en sta op het punt de nieuwste versie van WordPress te installeren. Niet op Contentgirls – want zo gek ben ik nou ook weer niet – maar op een ongebruikt adresje dat ik nog heb liggen. Laten we er samen doorheen lopen.

De installatieprocedure begint meteen al anders dan anders.

Waar je voorheen een gebruikersnaam en initieel wachtwoord kreeg toegewezen, kun je nu direct kiezen welke gebruikersnaam/wachtwoord combinatie je wilt gebruiken. Een kleine, maar handige verbetering. Voorheen moest je na installatie zelf nog even je wachtwoord aanpassen, aangezien het standaardwachtwoord niet te onthouden is. Voorheen kreeg je standaard de gebruikersnaam “admin” toegewezen, maar ook dat kun je nu zelf invullen.

Gelukkig hoef je verder niet heel veel in te vullen en duurt de Famous 5 minute installation, nog steeds 5 minuten (wil je weten hoe je WordPress installeert? Klik dan naar onze gratis cursus WordPress!)

Eenmaal ingelogd, ziet het dashboard er niet significant anders uit. Twee zaken die wel opvallen: De header in het dashboard is in plaats van donker gekleurd, nu licht. En in het submenu van je dashboard vind je een link naar Updates. Die blijkt trouwens niet superinteressant, maar gewoon de plek waar je naar de laatste versie van WP kunt upgraden (klik op het plaatje voor een grotere versie).

Wat wel volledig veranderd is, is de standaardtheme die je krijgt bij je WordPressinstallatie. Sinds jaar en dag was dat Kubrick  (even geleend via Google):

Maar in deze laatste versie van WordPress krijg je Twenty Ten 0.7 erbij:

Via je dashboard kun je niet alleen de header aanpassen, maar ook de achtergrond van je site. Qua headers kun je kiezen uit acht bijgelevered headers of er zelf eentje uploaden. Hetzelfde geldt voor de achtergrond. Zo maak je heel snel een theme die bij je past:

Twenty Ten heeft 6 sidebars/footers waar je widgets kunt plaatsen. Je kunt dus helemaal los gaan.

In het menu Appearance, vind je ook de nieuwe functie Menus. Hier kun je menustructuren aanmaken. Een menu bestaand uit bijvoorbeeld een categorie of pagina, maar ook een een externe link. Het menu kun je dan weer via een widget toevoegen aan je blog. Wanneer je klikt op deze functie krijg je een waarschuwing dat deze functionaliteit nog zal veranderen. Ik ben benieuwd, maar het is in elk geval een interessante toevoeging.

Daarnaast kun je gebruik maken van custom posts (artikelen) in deze versie van WordPress. Dat kon je eerder ook al, maar dat is nu gemakkelijker gemaakt in het gebruik. Met deze functie kun je bijvoorbeeld een posttype Video definiëren en daar dan allerlei eigenschappen aan toevoegen die passen bij dat type (bijvoorbeeld lengte van de video, regisseur etc.). Dit is op zichzelf niet mind blowing, maar kan (zeker bij blogs met meerdere auteurs of hele specifieke typen content) wel handig zijn. Ik heb hier nog niet mee gespeeld, maar hier vind je een uitleg van de custom posts.

De belangrijkste verandering in WordPress 3.0 is natuurlijk de integratie met WordPress MU (multi user). Uiteraard heb ik dat ook even uitgeprobeerd, maar ik kreeg een foutmelding die ik er niet meer uitkreeg. Dat kan natuurlijk aan mij liggen (zit er dik in), maar ik krijg het in elk geval niet aan de praat. Al zijn de stappen eigenlijk niet supermoeilijk. Uitzetten ging heel gemakkelijk: gewoon de code weer uit de wp-config knippen. Overigens kreeg ik wel een Super admin button om daarmee de MU blogs te beheren, maar ook een dikke foutmelding.

Ik ga het binnenkort nog eens uitproberen en kijken wat ik nou fout heb gedaan. Let overigens op bij het kopiëren van de teksten die je aan je WP-config moet toevoegen voor MU. Er zitten teveel spaties in en er missen apostrofs.

Het is altijd weer spannend als er een nieuwe versie is van WordPress. Ook een beetje onhandig natuurlijk, want je moet maar afwachten of je blog niet ontploft. Maar ik blijf het vooral erg spannend vinden. Nu heb ik versie 3.0 beta nog niet op een liveblog gezet, want dat is vragen om problemen. So far, ziet het er allemaal prima uit. Het is jammer dat ik de MU integratie nog niet aan de praat krijg, maar het feit dat die integratie er is, is al een groot feest. Daarmee wordt WordPress nog mooiere community software. Naast MU, kun je nu in WordPress gebruik gaan maken van custom post types. Ook dat heb ik niet uitgeprobeerd, maar wel een uitleg gevonden hierzo.

Ik denk dat deze versie van WordPress voor beginners nóg gemakkelijker is geworden en voor gevorderden alweer  meer mogelijkheden biedt. Ik kan niet wachten tot 3.0 officieel uitkomt. Tot die tijd vind je hier een lijst van veranderingen/verbeteringen.

0 Shares:
Dit artikel is 4.782 keer gelezen