Het is bij ons in het gezin een traditie dat wij zo rond de trouwdag van mijn ouders naar de boekenmarkt gaan die op 2e paasdag wordt gehouden in Bredevoort. Bredevoort is een boekenstadje, ongeveer zoals het internationaal meer bekende Hay-on-Wye in Wales.

gek geworden verzamelaar

Vroeger kocht ik op de boekenmarkt in Bredevoort als gek geworden verzamelaar tassen vol met boeken maar de laatste paar jaar is dat aanzienlijk minder geworden. De kasten zijn vol en ik ben een langzame lezer dus er is nog erg veel ongelezen in mijn verzameling. Dat zijn de argumenten die ik gebruik met boekenhandelaren binnen gehoorsafstand. Als zij even niet luisteren fluister ik er voorzichtig bij dat veel van wat ik op zo’n markt kocht gratis en legaal via Gutenberg.org is the downloaden. En alhoewel ik nog geen e-book reader heb gaat die er zeker komen. Tot zo lang kan ik vooruit met mijn eigen voorraad.

kleiner

Het is opvallend dat de markt kleiner wordt ieder jaar. Ook viel mij vorig jaar op dat er een aantal winkeltjes waren verdwenen. Gelukkig constateerde ik afgelopen maandag dat er weer een paar voor in de plaats zijn gekomen. Meer gespecialiseerde boekenzaakjes in de plaats van grote allegaarwinkels.

blind gekochte tassen vol

Zou ik dan niet de enige zijn die meer gericht zoekt naar dat ene boek en die niet meer met blind gekochte tassen vol naar huis gaat? Het lijkt er op. Helaas voor mij nijgt de trend in Bredevoort naar Nederlandstalige en Duitstalige boeken. Waar er vroeger nog wel een paar kramen met Engelstalige boeken stonden was er nu slechts één kraam die een aardig grote doos had staan. Die doos was gevuld met boeken die ik of al had of die Gutenberg voor me klaar heeft staan.

concurrentie

Ik zag ook dat de prijzen van boeken aanzienlijk lager waren geworden. Waar eerst € 2,50 een standaard prijs was, stonden nu overal plakkaten met ‘€ 1,- per boek’. Geen wonder dat de twee dozen veelvoorkomende boeken die ik op marktplaats heb staan niet verkopen. Er zitten boeken in van Tom Clancy, Dale Brown, Alistair MacClean en dergelijke, niets speciaals. Eigenlijk zijn die alleen interessant voor een handelaar om de voorraad aan te vullen en die kan er niks meer voor geven als er nog winst uit moet. Dus ook ik loop tegen de concurrentie van online boeken aan.

uitkomst

Gelukkig bracht de English bookshop van Mr. Webb in de oude school van Bredevoort de uitkomst. Daar vond ik een mooie uitgave van een tweedelige biografie over Henry James. De prijs was maar € 8,-. Ik was helemaal gelukkig, ruim 1600 pagina’s over mijn schrijfheld. Weer buiten heb ik de rest van de tijd doorgebracht met appeltaart bij restaurant Bertram en lopen met de honden door de parken om Bredevoort heen. Voor het avond programma hadden mijn ouders een tafel gereserveerd bij Bertram alwaar 8 mensen en 4 honden een heerlijke avond hadden. De 8 mensen met lekker eten in een ontspannen, vrolijke sfeer. De 4 honden snurkend onder de tafel na een enerverende dag van lopen en nieuwe oude luchtjes snuffelen.

maximum draaggewicht

‘s Avonds hoefde ik geen tassen met boeken in ons kleine autootje te proppen. Zowel B. als ik hadden slechts een zeer bescheiden buit waar we allebei erg blij mee waren. Zo heeft Gutenberg en de digitalisering van het boek er voor gezorgd dat een boekenverslaving in goede banen is geleid. Net op tijd want boekenplanken schijnen een maximum draaggewicht te hebben.

0 Shares:
Dit artikel is 2.209 keer gelezen