In de twee bijeenkomsten die ik de afgelopen tijd (mede) heb georganiseerd viel mij op dat de echte discussie altijd tijdens de borrel plaatsvindt. Tijdens een lezing over het dertigersdilemma werd vooral gediscussieerd over het daadwerkelijke bestaan van het dertigersdilemma.

Bij de borrel bespraken mensen hun ervaringen met het dertigersdilemma en wisselden mensen persoonlijke verhalen uit. Bij een internet-gebruikersavond discussieerden de deelnemers over de gepresenteerde stellingen, maar wat ze echt nog even kwijt wilden vertelden ze bij de borrel.

Op je website wil je ook discussie stimuleren, maar een informeel 1-op-1 gesprek onder het genot van een biertje of wijntje is lastig te realiseren op je blog. Hoe kun je voor je lezers een persoonlijke sfeer creëren waarin ze graag iets met je willen delen?

Drie tips:

  1. Ga een persoonlijk gesprek aan met de mensen die reageren op je site. Tijdens een borrel luister je aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft. Laat ook op je site zien dat je luistert en de reacties op je post waardeert door te reageren op de comments op je site. Daarmee wordt je waarschijnlijk zelf de meest frequente reageerder op je blog, maar dat is niet erg.
  2. Het is belangrijk om niet teveel informatie te zenden, anders komt een gesprek niet op gang. Tijdens een borrel sta je ook niet een eigen monoloog te houden. Maak je post dus niet te lang en zorg dat de informatie overzichtelijk wordt gepresenteerd. Reageren wordt dan makkelijk op ‘het vierde punt wat je aanhaalt in je post’ of ‘de vraag in de eerste alinea’. In gesprekken gaat de discussie heen en weer, een lang intro van de discussie in je post is daarom niet altijd nodig. Om het gesprek te starten zul je vooral vragen aan het einde van je post moeten stellen, waarin je om input van anderen vraagt.
  3. Op een borrel is het gemakkelijk om een gesprek te starten; door gezellig te kletsen gaat de tijd sneller. Op internet zitten je lezers achter de computer en lezen je blog, reageren op jouw post is niet altijd hun eerste doel. Daarom moet reageren op je site makkelijk worden gemaakt. Op een blog wordt vaak gebruik gemaakt van spamfilters, maar vraag jezelf af of je hiermee ook niet een drempel opwerpt voor lezers die een comment willen plaatsen.

Lees meer over een persoonlijk gesprek op je blog op de site van Erwin Blom, wil je meer reacties op je blog, lees dan deze post van Frank-ly. Heb je andere tips over een goed persoonlijk gesprek op je eigen site, dan hoor ik ze graag! En voor  de ‘live’ borrels moet je Contentgirls in de gaten houden.


Geschreven door